Ez egy különleges nyár lesz – izgatottan várjuk a labdarúgó Eb-t!

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

Nagyszerűnek ígérkezik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, amelyre június 14. és július 14. között kerül sor a jövő évben. A helyszínek több szempontból is érdekesek, a selejtezők pedig egy kifejezetten izgalmas tornát vetítenek előre, noha a csoportkör sorolása még csak most következik. Utóbbin a magyar válogatott is érdekelt lesz, amely elismerésre méltóan teljesített a kvalifikációs időszakban, néhány nemzet viszont kissé aggódva várhatja, melyik csoportba kerül. Lássuk, mire kell figyelni a sorsoláskor!  

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Történelmet írt a magyar válogatott

A nemzeti együttes rekordokat döntött 2023-ban, ami mindenképp biztató az Európa-bajnokságot megelőzően. A legfontosabb, hogy Magyarország csoportelsőként jutott ki, az idei teljesítmény pedig ezzel együtt arra volt elegendő, hogy a sorsolást a második kalapból várhatjuk, ami igencsak előkelő pozíciónak mondható. Sokan persze már egyből ezt vízionálták amikor kiderült, mely országokkal kerültünk egy csoportba a selejtezők során, de a helyzet nem volt annyira rózsás, mint amilyennek elsőre tűnt. Ellenfeleink közül ugyanis a G-jelű ötösben egyértelmű volt, hogy a világbajnokságot is megjárt Szerbia, illetőleg Montenegró lehet a két nagy rivális, de játékstílusukból fakadóan Litvániával és Bulgáriával szemben sem lehettünk túl nyugodtak, ami később be is bizonyosodott.

Tavasszal egy sima győzelemmel kezdtünk a bolgárok ellen, ezt azonban a Montenegró elleni gól nélküli iksz követte, amivel a játék képe alapján abszolút elégedettnek kellett lennünk. Ősszel talán ezek után kevesen gondolták volna, hogy a csoport favoritját, Szerbiát kétszer is legyőzzük, de mégis ez történt, ráadásul Litvánia és Bulgária is elcsípett néhány pontot a nagyokkal szemben, jelezvén, őket is komolyan kell venni.

Sajnos ezt a magyarok is megtapasztalták, hiszen a biztos továbbjutás már a Litvánia elleni idegenbeli meccsen meglehetett volna egy győzelemmel, végül a döntetlenért is kapaszkodni kellett egy erős második félidővel, Bulgária ellen pedig a döntetlen is elég volt, de ezt az utolsó másodpercekben sikerült kiharcolni egy finoman szólva is fordulatos meccsen. Montenegró ellen így már csak az volt a tét, hogy meglesz-e a csoportelsőség, végül egy parádés teljesítménnyel, javarészt Szoboszlai Dominik klasszisának köszönhetően 3:1-re sikerült diadalmaskodni sokakat elégedetté téve a látottakkal.

forrás: MLSZ TV

Mindez azért is óriási dolog, mert a Marco Rossi irányította válogatott ezzel egyrészt sokkal jobb helyzetbe került a vártnál, másrészt olyan dolgokat ért el, amire még nem volt példa a történelem során:

  • Magyarország először jutott ki egyenes ágon az Európa-bajnokságra a jelenlegi selejtezőrendszerben.
  • A magyar válogatott 1972 óta először vehet részt az Eb-n pótselejtező nélkül, de akkor még csak négy csapatos volt a torna, egy másik lebonyolítással.
  • Az 1980-as Eb selejtezői során fordult elő utoljára, hogy Magyarország az első két hely valamelyikén zárt csoportjában.
  • A nagy tornákat tekintve az 1986-os világbajnokság selejtezőit zárta utoljára csoportgyőztesként a magyar válogatott.
  • Ugyanez a világbajnokság volt az utolsó felnőtt világverseny, amelyre Magyarország egyenes ágon jutott ki, pótselejtezők nélkül.
  • Zsinórban harmadjára jutott ki Magyarország az európai kontinensviadalra, amire eddig nem volt még példa.
  • 12 meccse veretlen a csapat, ez új rekord Marco Rossi vezetése alatt.
  • Európában a magyar válogatotté jelenleg a leghosszabb veretlenségi széria, az egész világon pedig a harmadik helyen állnak Algéria és Kolumbia (16-16 győzelem) csapatai mögött.

Jön a sorsolás  

Bár pontosan három hely még kiadó és ezek majd a 2024 tavaszi pótselejtezők során találnak gazdára, ezzel együtt is megtörténik a csoportok sorsolása. Erre Hamburgban kerül sor 2023. december 2-án magyar idő szerint 18:00-tól, a kalapbeosztásból pedig tökéletesen látszik, hogy mennyire erős a mezőny. Olaszországot, Szerbiát és Svájcot egyáltalában nem írhatjuk le még akkor sem, ha hátra kerültek a rangsorban.

Első kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
Második kalap: MAGYARORSZÁG, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
Harmadik kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
Negyedik kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a három, pótselejtezőn kijutó válogatott

A 24 csapatot hat négyes csoportba osztják, ahonnan az első két helyezett csapat egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, valamint a harmadik helyezettek négy legjobb csapata is csatlakozik hozzájuk.

Fantasztikus helyszínek

Ha van olyan hely, ahol a bőség zavarával küzdhettek a szervezők a stadionok kiválasztásakor, az Németország. Az UEFA még 2018-ban ítélte oda nekik a 2024-es foci Eb-t, a teljes tornát pedig tíz modern stadionban rendezhetik meg. A meccseknek helyt adó városok közül van néhány olyan, amelyik már az 1988-as Európa-bajnokság során is a rendezők között volt, mivel nem először jön el a kontinenstorna német földre, akkor még Nyugat-Németország volt a házigazda. Jövőre Lipcse, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Gelsenkirchen, Hamburg, Stuttgart, Dortmund, München és Berlin városaiban láthatjuk majd az egyes találkozókat, közülük pedig a döntőt a fővárosi Olympiastadionban. Utóbbiban szurkolhat majd a legtöbb ember a torna ideje alatt, de fontos tudni, hogy az egyes stadionok teljes kapacitása alapvetően nem lesz kihasználva az UEFA előírásai miatt, így a befogadóképességre utaló számok kicsit csalókák lehetnek.

https://youtu.be/EBAkU0AzNL0?si=UvK0fX5CSjbk_6TT

forrás: Global Stadiums Youtube csatorna

UTAZÁS A 2024-ES EURÓPA-BAJNOKSÁGRA