Európa, újra jövünk! – rekordok és zseniális idény a DAC-nál

A szlovák élvonalbeli Fortuna ligában szereplő dunaszerdahelyi DAC csapata a klub történelmének legsikeresebb idényét tudhatja maga mögött. A sárga-kékek minden eddigi rekordot beállítva a tabella második helyén végeztek, így Peter Hyballa vezetőedző védencei 2018 után 2019-ben is az Európa-liga első selejtezőkörében szerepelhetnek.  

Klubrekordok évada

A negyvenhárom éves német szakvezető két esztendőre szóló szerződést kötött a klubbal tavaly júliusban, miután a leköszönő edző, Marco Rossi a magyar válogatott szövetségi kapitányaként folytatta tovább munkáját. Peter Hyballa “gegenpressing” taktikája hamar a csapat alapfilozófiájává vált, s ennek is köszönhetően egészen a második helyig szárnyaltak.

A csapat május 24-én Nagymihály ellen köszönt el a 2018/2019-es szezontól, amelyen 5:0-s kiütéses győzelmet arattak. 33 év után nézőcsúcsot döntöttek a MOL Arénában, mindemellett a 63 begyűjtött pont, a 19 győzelem száma és a 63 rúgott gól is új rekordnak számít. A Fortuna liga 2018/2019-es évadának álomcsapatába három DAC-játékost is beválasztottak: a sárga-kékektől a jobbhátvéd Kristián Koštrnáé, a balhátvéd Eric Davisé és a középpályás Kalmár Zsolté volt a megtiszteltetés. A panamai Eric Davis a tavalyi idény után idén is a legjobb balhátvéd lett. Rajtuk kívül díjazták továbbá a Fortuna liga azon tehetséges játékosait, akik az adott idényben országuk U21-es válogatottjában szerepelhettek, így ennek a keretnek a tagjai közt Vida Máté és Christián Herc is helyet kapott. A 21 éves cseh kapust, Martin Jedličkát pedig a DAC-szurkolók egyértelműen a tavasz legjobbjának választották meg.

Lehetséges ellenfelek az Európa-ligában

2018-ban a grúz Dinamo Tbilisi ellen harcoltak nagyot a dunaszerdahelyi játékosok az első selejtezőkörben: hazai közönség előtt 1:1-es döntetlen, idegenben pedig 2:1-es győzelem született. A második selejtezőkörben a fehérorosz Dinamo Minszk elleni kettős vereséget követően búcsúzott a DAC, így idén biztosan nem lesz kiemelt a sorsolás során. A lehetséges ellenfelek között akár a Magyar Kupa-győztes MOL Vidivel is találkozhat a csapat, de a lengyel Legia Warszawa, a skót Glasgow Rangers vagy a svéd Malmö is potenciális ellenfél lehet. Az Európa-liga első selejtezőkörének mérkőzéseit július 11-én és július 18-án játsszák.

Június 16-án kezdődik a nyári felkészülés

Háromhetes szabadságot követően Peter Hyballa mester június 16-án tartja meg az új idény első edzését. A 2019/2020-as idény rajtja a július 20-21-i hétvégén veszi kezdetét, ám előtte pár nappal már az említett Európa-ligában kell bizonyítani. A felkészülés során főként hazai környezetben fog gyakorolni a csapat, és közben Telkiben, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában tart egyhetes összpontosítást. A Vasas stadionavatója – amelyen július 5-én vendégszerepelnek a dunaszerdahelyiek – az új idény előtti főpróbának számít majd.