Európa sztárcsapatai Budapesten

A Puskás Aréna Magyarország legnagyobb befogadóképességű, sport- illetve zenei rendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas létesítménye, a magyar labdarúgó-válogatott elsődleges hazai pályája. Ezúttal azonban nem a válogatott, hanem – sajnos még mindig a koronavírus okozta korlátozások miatt, és még mindig nézők nélkül – Európa rangos klubjainak csapatai léphetnek pályára az aréna gyepén. Február 16-án az RB Leipzig a Liverpoolt (BL), február 18-án  a Wolfsberger AC a Tottenham Hotspurt (EL), február 24-én pedig a Borussia Mönchengladbach a Manchester City-t (BL) fogadja Budapesten.

Magyar játékosok “hazai pályán”

Az RB Leipzig a hivatalos Twitter-oldalán erősítette meg korábban, hogy február 16-án a Puskás Arénában fogadja a Liverpoolt a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén.  A magyar válogatott Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató RB Leipzig a saját stadionjában nem fogadhatja angol riválisát, mert Németország – egyelőre – február 17-ig beutazási tilalmat vezetett be bizonyos országokra, köztük Nagy-Britanniára is. A belügyminisztérium szóvivője közölte a dpa német hírügynökséggel, hogy a rendőrség elutasította a lipcsei klub kivételre vonatkozó kérését, így a Leipzignek mint a meccs házigazdájának kellett megoldást találnia a kialakult helyzetre az európai szövetség (UEFA) szabályai szerint.

Már a rendőrség elutasító határozatának nyilvánosságra kerülése utáni első híradásokban is szóba került, hogy a Liverpool elleni találkozót Budapesten, a Puskás Arénában rendezzék meg – lehetőségként még a testvércsapat RB Salzburg otthona, illetve a Tottenham londoni stadionja is felmerült. A befutó végül a Puskás Aréna lett: a németeknek február elejéig kellett jelezniük az UEFA felé, hogy megtalálták, hol fogadják a Liverpoolt, így elhárult annak a veszélye, hogy elmaradjon a meccs, és annak eredményét 3–0-s gólkülönbséggel az angolok javára írják jóvá. A hírről a Liverpool hivatalos honlapja is beszámolt. A nyolcaddöntőnek április 2-ig le kell zárulnia, a Leipzig–Liverpool párharc visszavágóját március 10-én rendeznék Angliában.

Csatlakozott a Mönchengladbach és a Wolfsberger AC is

A Borussia Mönchengladbach-Manchester City párharc első mérkőzését az eredetileg kiírt február 24-i, szerdai napon játsszák 21 órától a magyar fővárosban. Az UEFA megköszönte a két klub közreműködését és támogatását, valamint az MLSZ segítségnyújtását és rendezői szerepvállalását. A vonatkozó német rendelkezés jelenleg február 17-ig van érvényben, ám a várakozások szerint a német kormány meghosszabbítja azt, így a manchesteri csapat nem tudna elutazni a mönchengladbachi találkozóra, ezért prevenciós céllal döntöttek a helyszínváltoztatás mellett.

Február 12-én érkezett az újabb hír, hogy a Puskás Arénában fogadja a Tottenham Hotspurt a labdarúgó Európa-ligában az osztrák Wolfsberger AC csapata is. A hírről az angol klub honlapja számolt be. A találkozóra február 18-án, csütörtökön 18.55 órától kerül sor. A WAC-Tottenham párharc tétje a 16 közé jutás lesz az EL-ben.

manchester city - aguero

A közelmúltban sikerrel rendeztek női Bajnokok Ligája-döntőt, illetve első alkalommal nézőkkel a koronavírus-járvány első hulláma után férfi Szuperkupa-döntőt hazánkban. Magyarország a nyári időszakban helyszíne volt semleges pályaként az európai kupamérkőzések selejtezőinek. Itt fogadta a Juventust és a Barcelonát is a Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörében. A szervezéssel, a rendezéssel mind az európai szövetség, mind a résztvevő csapatok és a szurkolók is maximálisan elégedettek voltak, és a gyakorlatban is vizsgázott a stadionban a gólvonal-technológia és a videobíró-rendszer – összegzett a hír kapcsán az mlsz.hu.

Nyáron a férfi Európa-bajnokságnak leszünk társházigazdái, valamint szintén 2021-ben társrendezői leszünk az U21-es Európa-bajnokságnak, továbbá Budapest 2023-ban rendezhet Európa-liga-döntőt is.

Összeállította: Bazsó Tímea