Európa legjobbjai várnak a magyar válogatottra

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Elek Zoltán

A Nemzetek Ligája 2022/2023-as szezonjában a magyar válogatott a legutóbbi Európa-bajnokság két döntősével, Olaszországgal és Angliával, valamint a szintén a kontinens élvonalához tartozó Németországgal találkozik.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Új sorozatot indít az UEFA

A 2018-ban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által létrehozott Nemzetek Ligája sorozatot eleinte mindenki fenntartásokkal figyelte. Ennek okai leginkább a szokatlan lebonyolítás, a különböző divíziók közti feljutási-kiesési rendszer és az ebből következő bonyolult Eb-kijutási lehetőségek voltak. Mára már az alapokat mindenki megszokta és a sorozat formája érthető, bár az Európa-bajnoki-kvalifikációnál még mindig akadnak olyan számítások, amelyek nem a szurkolók kedvencei. Az első kiírást a C divízióban kezdte a magyar válogatott, ahonnan csoportmásodikként került fel a B divízióba.

forrás: FB / magyarlabdarugoszovetseg

Sikerült a feljutás a legjobbak közé

A 2020/2021-es idényben Marco Rossi csapata a törökökkel, a szerbekkel és az oroszokkal került egy csoportba. 2020 szeptemberében remekül kezdett a nemzeti csapat, hiszen Szoboszlai Dominik góljával győzött Törökország ellen. Ezt követte az oroszok elleni hazai találkozó. Itt ugyan 2:3-as vereség lett a vége, de emlékezetes, hogy a 0:2-es első félidőt követően benne volt a meccsben a pontszerzés lehetősége is. Érdekesség, hogy Oroszország szövetségi kapitánya ekkor még a már a Ferencvárost edző Sztanyiszlav Csercseszov volt. Innentől fogva viszont veretlenek maradtak Szalai Ádámék. Jött egy szerbiai győzelem, majd egy moszkvai 0:0, egy újabb döntetlen a Puskás Arénában Szerbia ellen, majd végül egy 2:0-as siker a törökök ellen. Ez a remek eredménysor pedig azt jelentette, hogy 11 ponttal Gulácsi Péterék megnyerték csoportjukat és feljutottak az A ligába.

forrás: FB / magyarlabdarugoszovetseg

Az Európa-bajnokság után újra miénk a legnehezebb csoport

Az borítékolható volt már a sorsolás előtt is, hogy itt nem lesz könnyű dolga a magyar válogatottnak. Végül a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokság győztese, Olaszország, a döntőben alulmaradó Anglia és a rosszabb periódusa ellenére is a világ élvonalához tartozó Németország lett Sallai Rolandék ellenfele.

Marco Rossi már kihirdette keretét a soron következő mérkőzésekre, amelyben nincs különösebb meglepetés. Ugyan behívta a Manchester Cityt is működtető City Football Group által leigazolt 17 éves Vancsa Zalánt, de elmondta, hogy ez inkább a jövőnek szól. A 2022/2023-as sorozat június másodikán veszi kezdetét, Nagy Ádámék negyedikén lépnek először pályára zárt kapuk mögött a Puskás Arénában Anglia ellen. Ezután hetedikén jön egy olaszországi túra Cesenában, tizenegyedikén már szurkolók előtt fogadjuk a németeket, végül a 11 nap alatt 4 meccset játszó válogatott Angliában fejezi be a sorozat első szakaszát.

forrás: valogatott.mlsz.hu

Szövetségi kapitányunk számára a legpikánsabb mérkőzés minden bizonnyal szülőhazája, Olaszország ellen lesz, de a cél itt sem lehet más, mint győzelemhez segíteni a magyar válogatottat. „Labdarúgóként sosem voltam olasz válogatott, csak a harmadosztály U21-es válogatottságáig vittem, így meccsen még nem hallhattam az olasz himnuszt. Cesenában énekelni is fogom, mert olasz vagyok, de persze a magyart is. Engem nagyon meg fog hatni”mondta a helyzetről Rossi.

Az olasz szakember abba nem akart belemenni, hogy hány ponttal lenne elégedett az első négy meccset követően, hiszen az Eb-n előzetesen boldog lett volna a két döntetlennel, de utólag, látva a németek elleni mérkőzést, már nem így gondolkodik. Bár a papírforma nem a magyar csapat mellett szól, ne feledjük, hogy tavaly nyáron a világbajnok franciákkal játszottak döntetlent Szalai Attiláék, majd a németeket kis híján Münchenben sikerült legyőzniük, így egy meglepetés most is benne van a pakliban.

forrás: FB / magyarlabdarugoszovetseg

Ha szeretnél a Puskás Arénában szurkolni válogatottunknak, de még nincs belépőjegyed, ajánlatunkat a következő linkre kattintva találod: Magyarország – Németország

Ha pedig a következő szezonban tervezel utazni, esetleg szeretnél valakit meglepni, ajánljuk egyedi utalványunkat focirajongóknak!

FociTour – szeretem a focit