Északnyugat-angliai kiruccanás – fókuszban a világ legrégebbi kupasorozata!

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Ollé Tamás

Január elején a harmadik fordulóval folytatódik az angol FA-kupa, a labdarúgás történetének legrégebbi versenysorozata, amelyben többek közt a Manchester United, a Manchester City, a Chelsea, a Liverpool, az Everton és a Wolverhampton is pályára lépnek majd. Cikkünkben bemutatjuk a három legfontosabb párosítást.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Egy kis történelem

Az 1872-ben alapított FA-kupa (más néven angol labdarúgókupa) a foci egyik legkülönlegesebb kupasorozata. Összesen 640 csapat méretteti meg magát benne, s a Carabao Cup-pal (angol ligakupa) szemben az FA-kupa selejtezőiben nemcsak a Premier League és az EFL (angol másod-, harmad- és negyedosztály) klubjai indulnak, hanem országos szinten, minden angol osztály csapata részt vesz benne.

A legtöbb győzelemmel az Arsenal rendelkezik (14), utána pedig a Manchester United (12). A dobogó alsó fokán egyaránt 8-8 győzelemmel a Tottenham, a Chelsea és a jelenlegi címvédő Liverpool osztoznak. Az FA-kupa ráadásul nem pusztán presztízskérdés, ugyanis, aki elnyeri a trófeát, az automatikusan az Európa Liga soron következő szezonjának főtáblájára kerül. A sorozat tehát egyáltalán nem mellékes a csapatok számára, hiszen a Premier League-ben csak az 5. hely megszerzése garantál EL-indulást.

FA-kupa tripla mérkőzés Északnyugat-Angliában 2023.01.06. – 2023.01.09. (repülővel)

A tavalyi kiírást a Liverpool nyerte – forrás: Sports Illustrated

Manchester United – Everton

Az FA-kupa 3. fordulójának nyitómérkőzését az immáron Cristiano Ronaldo nélkül felálló Manchester United és a Frank Lampard vezette Everton játsszák majd. A szebb napokat is megélt liverpooli csapat a Premier League-ben jelenleg egyetlen pontra van a kiesőzónától, ám a manchesterieknek ennek ellenére sem lesz könnyű dolguk. A két csapat legutóbbi 3 mérkőzésén ugyanis 3 különböző eredmény született.

Az Everton kapcsán mindenképp a világbajnokságon negyeddöntőig jutó angol válogatott kapusát, Jordan Pickfordot kell kiemelnünk, ám a középpályán Alex Iwobi, míg a csatársorban Anthony Gordon és Demarai Gray nehezíthetik majd meg a Bruno Fernandes-szel, Anthony Martiallal és Marcus Rashforddal felálló Manchester United dolgát.

Az Everton 10 meccse nem tudott nyerni a Vörös Ördögök otthonában – forrás: bbc.co.uk

Manchester United – Everton 2023.01.06. (repülővel)

Liverpool – Wolverhampton

Elsőre pillantásra ez a mérkőzés is sima hazai győzelmet jósol, hiszen a Diego Costát, Rúben Nevest és Joao Moutinhot is soraiban tudó Wolverhampton jelenleg a Premier League utolsó helyén áll. Ám a szintén kiesőjelölt Nottingham Forrest egyszer már túl járt Jürgen Kloppék eszén. A vb-szünetet kihasználva pedig a „Farkasok” újult erővel és az esélytelenek nyugalmával vághatnak majd neki a párharcnak. Függetlenül attól, hogy a Liverpool címvédőként vág neki a párharcnak, a történelem könnyen ismételheti magát, hiszen a Wolverhampton legutóbb pont 2019. január 7-én tudott győzni a Liverpool ellen, éppen egy FA-kupa mérkőzésen.

Mindenesetre a Liverpool sem veheti félvállról a párharcot, hiszen a gyenge szezonkezdet miatt a bajnoki álmoktól már búcsút kellett venniük, és a BL-indulást jelentő első négy pozícióért is nagy harc lesz. Így Mohamed Salahéknak minden trófeaszerzési lehetőséget meg kell becsülniük.

Salah Wolves játékosok között „szlalomozik” – forrás: liverpoolfc.com

⚽ Liverpool – Wolverhampton 2023.01.07. (repülővel)

Manchester City – Chelsea

Az FA-kupa harmadik fordulójának legnagyobb rangadója lesz ez a mérkőzés, amely nemcsak a 2021-es BL-döntő képletes visszavágójának tekinthető, hiszen a két klub a 2020/21-es FA-kupa elődöntőjében is találkozott egymással. S míg ezen a két meccsen rendre a Chelsea örülhetett, addig a Premier League-et tekintve a Manchester City dominálja a párharcot.

S ha már Premier League – a mérkőzés másik pikantériája, hogy 3 nappal a kupamérkőzés előtt Londonban, bajnoki mérkőzésen is találkozik egymással a két gárda. Így aztán, akárhogy is alakul az említett mérkőzés, biztosak lehetünk benne, hogy mind a Pep Guardiola vezette Manchester City, mind pedig a Graham Potter irányította Chelsea teljes erőbedobással készül majd az összecsapásra. Ahol, minden bizonnyal nem lesz hiány gólokból sem, hiszen a londoniaknál olyan játékosok alkotják a támadószekciót, mint Pierre-Emerick Aubameyang, Raheem Sterling, Kai Havertz és Mason Mount. Míg Manchester „kék oldalán” Erling Haaland, Jack Grealish, Kevin De Bruyne vagy épp Julián Álvarez próbálják majd megnehezíteni Thiago Silváék dolgát.

A novemberi Ligakupa meccsen 2-0-ra nyert a City – forrás: talksport.com

Manchester City – Chelsea 2023.01.08. (repülővel)