El Clásico-huzavona; mire készül a Barcelona és a Real Madrid?

Mint ismert, az eredetileg október 26-ra kiírt El-Clásicot azért kellett elhalasztani, mert Barcelonában és egész Katalóniában folyamatosak a tüntetések a katalán politikusok bebörtönzéséről szóló határozat ellen. A Spanyol Labdarúgó Szövetség december 18-ra tette át az összecsapást a Barcelona és a Real Madrid között. Ez a dátum azonban további kellemetlenségeket okoz a spanyol labdarúgásban.

A december 18-ár kiírt mérkőzés dátuma a La Liga főnök, Javier Tebas javaslata ellenére született meg, aki a december 4-ei vagy december 7-ei időpontok közül favorizált volna egyet. Így a huzavonának még messziről sincs vége, Tebas azt nyilatkozta, hogy elmegy a Spanyol Nemzeti Sporttanácsig is, vagy ha kell bírósághoz fordul. Azért tiltakozik ennyire az új dátum ellen, mert az eredetileg (a megújított) Copa del Rey-nek volt fenntartva. Ezen felül a klubvilágbajnokság is éppen akkor kerül megrendezésre, ami fennakadást okozhat a La Liga közvetítési jogokkal bíró TV-csatornáknál, hiszen így hiába vettek két közvetítési jogot, ha csak egy meccset tudnak adni élőben.

Az egész azzal kezdődött, hogy a csapatok nem voltak hajlandóak helyszínt cserélni: a jelenlegi mérkőzést lejátszani Madridban és a tavaszit pedig Barcelonában, ahol addigra talán csitultak volna a kedélyek. Ebben a cserében sem a Barcelona sem a Real Madrid nem volt partner. A Barcelona a félkészülésre hivatkozott, ami így extra terheket rótt volna rájuk, míg a madridiak azzal érveltek, hogy a Santiago Bernabeuban éppen felújítási munkák zajlanak. A csapat 3 hétig nem használja a stadiont, mert idegenben játszik, ha változott volna a helyszín, akkor pont a tervezett munkálatok közepébe csöppentek volna.

Ezek után kezdődött az igazi kötélhúzás a dátumokkal. A Barcelonának érthetően azért nem tetszik Tebas ajánlata, mert így közvetlenül az Atletico Madrid után, és hat nappal az Inter elleni összecsapás előtt játszanának a Madriddal. A fehéreknek nem is a bajnoki meccsek jelentettek hátrányt, inkább azzal érveltek, hogy túl közel van az időpont a Brugges elleni idegenbeli mérkőzéshez. Ki tudja, hogy addigra mar bebiztosítják-e a továbbjutást a Bajnokok Ligájából. Így mind a két klub a december 18.-at tartotta megfelelőnek. Összefoglalva: Tebas hiába rángatja ezt a gyeplőt, a csapatok nem hajlandóak engedni.

A Barcelona jelenleg 22 pont birtokában vezeti a spanyol bajnokságot, mögötte egy ponttal vannak csupán lemaradva a fővárosiak. Miközben javában zajlik a bajnokság, mindkét csapat háza táján jelennek meg hírek arról, hogy ki kit látna szívesen a csapatban, illetve hogy ki az, akitől elköszönnének. Spanyol sajtóértesülések szerint az FC Barcelona két középpályását, Ivan Rakiticet és Arturo Vidalt is felajánlaná az Internazionalénak, hogy megkaparintsa a milánói együttes argentin válogatott támadóját, Lautaro Martínezt. A katalán sportsajtóban az elmúlt hetekben arról lehetett olvasni, hogy a Barcelona a jövő nyári átigazolási időszakban nagyon szeretné már megtalálni a 33. életévét januárban betöltő Luis Suárez utódját, és a klub egyik legfőbb kiszemeltje az Inter argentin csatára, Lautaro Martínez, akit ebben az idényben már több mérkőzésen is a helyszínen figyeltek meg a Barcelona szakemberei. Úgy tudni, a milánói egylet 200 millió euró alatt nem szeretné elengedni Martínezt, de a Barcának kapóra jön, hogy az Inter állítólag Ivan Rakitic és Arturo Vidal iránt is érdeklődik, így a horvát és a chilei középpályás bevonásával a katalánok olcsóbban szerezhetnék meg az argentin csatárt.

A legnagyobb találgatások azonban Neymar visszajövetele körül forognak. A jelenleg PSG-ben futballozó brazilt csapattársai is szívesen viszontlátnák a Barca mezében. A csapat védője, Gerard Piqué a napokban azt nyilatkozta egy spanyol rádióban, hogy a 27-éves támadóért akár fizetésük egy részét is beáldoznák. “Mondtuk az elnöknek, hogy módosíthatjuk a szerződésünket, s hogy akár bizonyos részleteket 2019-ből később is megkaphatunk. Nemcsak a saját érdekeinket, hanem a klub érdekeit is néznünk kell. Tudjuk, hogy sok akadálya volt annak, hogy visszatérjen, de amíg az ajtó nyitva áll, hogy megoldást találjunk, addig próbálkozni fogunk. ” – nyilatkozta Piqué.

A madridi klubnál is felütötte fejét pár igazolásról és tervről szóló hír. Ugyancsak spanyol sajtóértesülések szerint a Real Madrid vezetősége már most kiválasztotta azt az öt, kölcsönben lévő labdarúgóját, akire a jövőben is számít. A terv őket beépíteni, és jövő nyáron csupán egy sztárt igazolni. A madridi Marca és As is úgy értesült, hogy a Real Madridnak már kész tervei vannak a jövő nyárra nézve, a klub megjelölte azt az öt játékost, akit biztosan visszavár a Santiago Bernabéuba. A királyi gárdának jelenleg 13 játékosa tartózkodik valahol kölcsönben, közülük Dani Ceballosra (Arsenal), Takefusa Kubóra (Mallorca), Asraf Hakimire (Dortmund), Martin Ödegaardra (Real Socidead) és Sergio Reguilónra (Sevilla) tart mindenképp igényt a klub a kölcsönszerződésük lejártával. A spanyol lapok szerint a madridiak elképzelései szerint a jelenlegi fiatal magra és a kölcsönből visszahívott játékosokra építenének hosszútávon, nagy sztárként pedig továbbra is Kylian Mbappét kaparintaná meg a spanyol rekordbajnok.

A Királyi Gárda számára egy bajnoki cím is sokat jelentene. „Mindent elkövetünk majd azért, hogy az összes versenysorozatban nyerjünk, trófeát kell szereznünk. Tudom, hogy a Bajnokok Ligája is fontos, azért vagyok itt, hogy megnyerjem, nekem és mindenki másnak is fontos ez. A világ legjobb klubjában játszhatok, remélem, a legjobbamat tudom majd nyújtani.” – idézi a Marca a Real Madrid TV-nek adott Eden Hazard-nyilatkozatot, akit az idényre kitűzött célokról kérdeztek.