Egy kihagyhatatlan ziccer

Tegyük fel, hogy egy jós vagy időutazó már a szezon elején megsúgta volna nekünk, hogy a 2019. július 30-31-i Audi-kupán a házigazda Bayern München mellett a Real Madrid, a Tottenham és a Fenerbahce gárdája vesz majd részt, és ezek között ott lesz az idei Bajnokok Ligája egyik döntőse is. Nos, először is alighanem rohantunk volna lefoglalni az utazást, hiszen ezt a felhozatalt, ilyen közelségben és ennyire kedvező áron vétek volna kihagyni. Közben pedig vélhetően azt találgattuk volna, vajon a Bayern vagy a Real lesz az, amelyik odaér a BL-fináléba? Az első, mármint a jegyek azonnali beszerzése, mindenképp jó döntés lett volna (sőt, még most is az), a másodikban viszont nem is tévedhettünk volna nagyobbat.

A nagy zenei fesztiválok szervezői mindig azokat az eseteket említik a legnagyobb sikereik között, amikor egy későbbi szupersztárral még azelőtt sikerül megállapodniuk egy fellépésről, hogy az igazán befutna. Valami ehhez hasonló „szimatról” tettek tanúbizonyságot az idei Audi-kupa szervezői is, hiszen amikor felvették a kapcsolatot a Tottenhammel, az még „csak” egy angol élcsapat volt, amely évek óta adós a világra szóló sikerrel. Mostanra viszont már tudjuk, a Spurs BL-ezüstérmesként érkezik július végén az Allianz Arénába.

Nagy menetelés ide vagy oda, azért a nyár egyik legjobban várt felkészülési tornáján a Tottenham alighanem még mindig csak a 3. legvonzóbb szereplő a közönség számára. Ott van ugyanis a két igazi gigász, a Bayern és a Real, amelyek egész Európában hatalmas szurkolótáborral rendelkeznek. A bajorok ugyan bezsebelték a Bundesliga első helyét, ennek ellenére ők sem lehetnek maradéktalanul elégedettek a lassacskán mögöttünk hagyott idénnyel, hiszen – a Realhoz hasonlóan – már a 16 között búcsúztak a BL-től.

A Real Madrid színeiben láthatjuk a belga világklasszist, Eden Hazardot, akit 100 millió euróért vásárolt meg a klub.

Még egy okkal több tehát, hogy a két, egyaránt korszakváltás küszöbén álló együttes az eddiginél is nagyobb elánnal vesse bele magát nyáron a küzdelmekbe. Hogy néhány héttel az új szezon rajtja előtt melyikük hogyan áll a csapatépítéssel, azt az Audi-kupán bárki ellenőrizheti majd.

A negyedik gárda elsőre kissé kakukktojásnak tűnhet, hiszen a Fenerbahce nem számít klasszikus európai topcsapatnak. Mégis, bizonyára sokan örültek, amikor meglátták a török rekordbajnok nevét a listán, hiszen az isztambuli klub részvétele garancia a torna kiváló hangulatára – nem mintha erre a korábbi évben bármilyen panasz érkezett volna. Ha a Németországban élő jelentős török lakosságra gondolunk, és figyelembe vesszük, hogy körükben a Fener az egyik legnépszerűbb együttes, biztosak lehetünk benne, hogy az impozáns, 75 ezer férőhelyes Allianz Aréna minden egyes találkozóján elképesztő atmoszféra uralkodik majd.

Érdekesség, hogy a mostani mezőnyből három csapat a 2015-ös Audi-kupán is ott volt: azt a tornát a Bayern nyerte, a döntőben Lewandowksi góljával 1-0-ra legyőzve a Realt, míg a Tottenham harmadik helyre futott be. A münchenieknek máig az volt az utolsó sikerük, hiszen két éve óriási meglepetésre csak a negyedik helyen zártak. Összességében a névadó szponzor Audi 100. születésnapján, 2009-ben útjára indult torna eddigi 5 kiírásból 3-at nyert meg a házigazda Bayern (2009, 2013 és 2015), míg 2011-ben a Barcelona, 2017-ben pedig az Atletico Madrid ünnepelhetett.

Ami az idei évet illeti, a július 30-i (szombati) elődöntőben 18 órától Real Madrid–Tottenham mérkőzésre kerül sor (különösen pikáns lenne, ha Gareth Bale addigra tényleg visszatérne a londoniakhoz, ahogy azt mostanság híresztelik), 20:30-tól pedig jön a házigazda Bayern és a Fenerbahce összecsapása. A bronzmeccset és a döntőt másnap ugyanezekben az időpontokban rendezik.

Ha pedig a cikk elején említett jósnő és időutazó helyett csak most és tőlünk értesül az idei Audi-kupáról, és szeretné testközelből is átélni a fentebb beharangozott légkört, még nem késő, hogy lecsapjon ajánlataink valamelyikére. München közelsége lehetővé teszi, hogy akár csak egy napra, a szombati elődöntőkre vagy a vasárnapi helyosztókra látogassunk el, de a nívós futballesemény jó apropó lehet egy alaposabb hétvégi városnézéshez is Bajorország fővárosában. München ideális „találkozóhelye” a modern kornak és a régmúlt történelmének, kultúrájának. Ha ehhez hozzáadjuk a messze földön híres bajor gasztronómiát, annak szilárd és folyékony klasszikusaival, vagy az olyan különleges látnivalókat, mint a BMW-Világ nevű élménycentrum, akkor már tényleg csak az a kérdés: mi kellhet még?

Ja, igen: négy meccs a világ legjobb csapataival, a világ egyik legszebb stadionjában!