Eb: Kit lehetnek ott a legjobb négy között?

Olvasási idő 3 perc

Pénteken folytatódik az Európa-bajnokság, méghozzá a negyeddöntőkkel. A legjobb 16 között bőven akadtak meglepetések, de vajon tovább is menetelhetnek a kis csapatok? Nézzük a párharcokat!

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

Svájc-Spanyolország (péntek, 18:00, Szentpétervár)

Ha csak a neveket és a futballban elfoglalt helyeket nézzük, egyértelműen a spanyolokat mondanánk továbbjutónak. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy Luis Enrique csapata a csoportban a svéd és a lengyel döntetlen után lőtt ötöt a szlovákoknak és a nyolcaddöntőben is ötször köszöntek be Horvátországnak, már méginkább feléjük hajlik az esélyességi mutató.

Tovább alapozza esélyüket, hogy az UEFA statisztikái szerint eddig náluk volt a legtöbbet a labda az Eb csapatai közül (67,5%), 89 százalékos pontossággal passzoltak, 68-szor próbálkoztak lövéssel és ebből 11 gólt lőttek, ami a legtöbb a mezőnyben.

Mi szólhat mégis Svájc mellett? A küzdeni tudás, amit a franciák ellen is megmutattak. Ez viszont érzésünk szerint most már kevés lesz. Egyetértünk a fogadóirodákkal, akik 1,3-szoros oddsot adnak Spanyolország és 3,4 körülit a svájciak továbbjutására.

eb_svajc

Belgium-Olaszország (péntek, 21:00, München)

Az olaszok úgy kezdték a tornát, hogy kiemelkedő klasszisok hiánya ide, öregedő védelem oda, az Európa-bajnokság esélyesei közé kerültek. A két háromgólos siker után viszont jött a már komolyabb téttel nem bíró Wales elleni 1-0 majd az osztrákok elleni, hosszabbításban 2-1-re megnyert nyolcaddöntő.

Az ott látottak alapján már a nagyon erős kerettel rendelkező, az utóbbi nagy tornákon rendre az esélyesek között emlegetett Belgium ellen lehet már kevésnek bizonyulnak majd. A belgáknál ráadásul úgy tűnik a világ egyik legjobbja, De Bruyne is bevethető lesz és ott van a támadósorban a háromgólos Lukaku is, akiknek a portugálok ellen nem nagyon ment a helyzetkihasználás.

Az olasz bajnok Inter játékosáról pedig mostanában ritkán mondható el, hogy két rossz meccse is lenne egymás után. Ráadásul ő lehet az, akinek valós esélye van befogni a góllövőlistát jelenleg 5 találattal vezető Cristiano Ronaldot. Azt mondjuk, hogy a fogadóirodák szorzóit (2 felett fizetnek a belgák, 1,65 körül az olaszok) felrúgva a belgák mennek tovább.

Csehország-Dánia (szombat, 18:00, Baku)

A csehek a hollandok elleni budapesti nyolcaddöntőben olyan játékot mutattak, ami szinte mindenkit meglepett. Azt eddig is tudni lehetett, hogy egy jól összerakott, taktikailag fegyelmezett együttesről van szó. Ahogy viszont kihúzták Hollandia méregfogát, meglepő volt.

A játékosaik a hollandoknál tízzel többet, 109,5 kilométert futva múlták felül ellenfelüket.

Dánia viszont a statisztikákat nézve nem áll rosszul. 9 gólt lőttek, átlagosan 56 százalékban birtokolták a labdát, 77-szer célozták meg a kaput, 187 labdát szereztek vissza és nem mellesleg elég simán, 4-0-val ejtették ki Walest.

Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy Christian Eriksen esete után a legnagyobb és legfontosabb győzelmet is ők aratták a tornán. A fogadóirodáknál is ők az esélyesebbek, 1,5-ös a szorzó a továbbjutásukra. Tippünk szerint egy roppant kiegyenlített meccsen mellettük lesz a szerencse és bejutnak a legjobb négy közé.

Ukrajna-Anglia (szombat, 21:00, Róma)

Az angolok először teszik ki a lábukat Londonból az Európa-bajnokság során. Eddig hazai közönség előtt ha nem is mindig a legmeggyőzőbb játékkal, de sorra hozták a meccseiket.

A legnagyobb pozitívum számukra talán az lehet, hogy csapatkapitányuk, Harry Kane a németek ellen végre betalált. A Tottenham támadóján pedig látszott, hogy ez mennyire fontos volt neki. Talán átszakadt a gát? Angliában a sajtó és a szurkolók többsége is úgy véli, hogy a döntőig meg sem állnak a fiaik, hiszen az ukránok és a cseh-dán továbbjutója sem okoz majd nekik gondot.

Lehet igazuk lesz és az angolok 1996 után újra ott lesznek a legjobb négyben? Nehéz lenne ezzel vitatkozni. Az viszont biztos, hogy az ukránok megizzasztják majd ellenfelüket, ami ha a gólkülönbségben nem is, de a párharcok megnyerésében mindenképpen meg fog mutatkozni.

Ebben a mutatóban 27-nél jár Ukrajna, aminél csak Németország és Ausztria tudott eddig többet. Sterlingék ellen viszont ez nem lesz elég.

anglia_kane

FOCIS SZURKOLÓI TERMÉKEK ÉS AJÁNDÉKTÁRGYAK

Összeállította: Elek Zoltán