Derby della Madonnina, avagy a hétvégén újra összecsap a két milánói klub

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Ollé Tamás

Február 5-én, vasárnap újra milánói derbit rendeznek az olasz bajnokságban. Az Internazionale és az AC Milan párharca a világ futballjának egyik legnevesebb és legismertebb rangadója, amely során a milánói Giuseppe Meazza Stadion fekete-kék és piros-fekete színekbe öltözik.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Egy kis történelmi érdekesség

Kevesen tudják, hogy az Inter tulajdonképpen az AC Milanból vált ki. A klubot 1908. március 9-én alapította meg egy 44 fős svájci és olasz többségű társaság, miután azok nem értettek egyet a Milan Cricket and Footbal Club (az AC Milan akkori neve) játékospolitikájával. Akkoriban a milánói klub csak olasz játékosokat alkalmazott, míg a szakadárok egy olyan csapatot szerettek volna, amelyben más nemzetiségűek is játszhatnak. Így született meg az FC Internazionale Milano, s kezdődött el a futballvilág egyik legnagyobb rivalizálása, mely a milánói dóm tetején lévő Szűz Mária-szobor tiszteletéül kapta a Derby della Madonnina megnevezést.

Bajnokok egymás közt

A Serie-A a 2010-es években a Juventus uralma alatt állt, ám az elmúlt két szezonban a milánói csapatok szerezték meg a bajnoki címet. Az Antonio Conte vezette Inter 2021-ben, míg a városi rivális AC Milan 2022-ben emelhette magasba a trófeát. Időközben ráadásul mindkét klub visszatért a Bajnokok Ligájába, és egyre inkább úgy tűnt, hogy újra Milánó lesz az olasz futball fővárosa.

Az idei szezon azonban nem a milánóiak szájíze szerint alakul. A Napoli már 13 ponttal vezet a második helyezett Inter előtt, amely az idény talán leghullámzóbb teljesítményét nyújtja. Hiába vették el a nápolyiak veretlenségét, s nyerték meg a Milan elleni Szuperkupa-döntőt, a Monza ellen csak egy döntetlenre futotta, míg az Empolitól hazai pályán szenvedtek vereséget. A rangadó előtt szereztek egy kis sikerélményt, az utolsó helyezett Cremoneset verték meg egy góllal. Az AC Milan viszont teljesen szétesett a január folyamán. Az elmúlt négy mérkőzésükön 13 gólt kaptak, s a csapat elveszítette a lendületét, bár azt hozzá kell tenni, hogy a piros-feketéknél sok a sérült játékos.

A milánói derbiken sosem volt mérvadó az aktuális forma, hiszen általában mindkét csapat alaposan felszívja magát a mérkőzésre. A városi rivális felett aratott győzelem pedig olykor mindennél többet jelent. Jelenleg viszont nagyon is sokat fog érni a 3 pont, mivel a Serie A-ban a 2. és a 6. helyezett közt ugyanennyi a különbség, a BL-indulást érő helyekért pedig óriási csata van kibontakozóban. Ami a presztízst illeti, az Inter az őszi 3-2-es vereségért, míg a Milan a pár héttel ezelőtti Szuperkupa-döntőért vehet revansot.

Akik a különbséget jelenthetik…

  • Lautaro Martínez – dacára a döcögős szezonkezdetnek és a katari világbajnokságon mutatott formájának, az argentin csatár idén is stabilan szállítja a gólokat. Jelenleg 11 találatnál és 3 gólpassznál jár, a Szuperkupa döntőjében pedig ő lőtte a Milan elleni harmadik gólt.
  • Nicolo Barella – a nagy teherbírású, fáradthatatlan olasz középpályás az Inter játékának motorja, amit jól szemléltet a bajnokságban szerzett 5 gólja és 5 gólpassza is.
  • Federico Dimarco – jelenleg ő az Inter egyetlen, saját nevelésű játékosa, aki az idei szezonban megörökölte Ivan Perisic posztját. Dimarco nem játszik hibátlanul, ám egészen váratlan megoldásokra képes, s a bal szélen mindig nagy veszélyt jelent.
  • Rafael Leao – az AC Milan portugál balszélsője több európai klub kívánságlistáján is szerepel, nem véletlenül: a tavalyi bajnoki szezonban Leao volt a Milan egyik vezére, amiért elnyerte a szezon legjobb játékosa címét is. A 23 éves támadó jelenleg 8 gólnál és 5 gólpassznál jár.
  • Olivier Giroud – A Chelsea-t és az Arsenalt is megjárt rutinos, világbajnok francia csatár 36 évesen is a csapat egyik húzóemberének számít. Giroud jó formában játszott a katari világbajnokságon is, s az idei szezonban már 6 gólt lőtt, amely mellett 4 gólpasszt is kiosztott.
  • Sandro Tonali – a 22 éves olasz középpályásban sokan Andrea Pirlo utódját látják, lévén, hogy nemcsak passzaiban és a pályán való éleslátásban, hanem szabadrúgásokban is élen jár. 4 gólpassz és 2 gól szerepel a neve mellett.

Közös nevező

  • Nemcsak a múlt, hanem a stadion is közös: az Inter és az AC Milan is a milánói Giuseppe Meazza Stadiont tekinti otthonának, amely 1980-ig hivatalosan a San Siro nevet viselte. (A Milan-drukkerek még ma is jobban szeretik az utóbbi megnevezést.)
  • Több olyan játékos is van, aki mindkét klubnál megfordult. Zlatan Ibrahimovic, Ronaldo, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf és Mario Balotelli előbb játszottak az Inter színeiben, mint az AC Milannál. Ellenben Hakan Calhanoglu, Francesco Acerbi, Antonio Cassano, Edgar Davids vagy épp Roberto Baggio a Milan után kerültek az Interhez.
  • A legtöbb milánói derbin résztvevő játékos a Milan-legenda Paolo Maldini, 56 mérkőzéssel.
  • A legtöbb gólt (14) az AC Milan egykori csatára, Andrij Sevcsenko lőtte. Őt követi a második helyen a mindkét klubnál megfordult Giuseppe Meazza (12), míg a harmadik helyen a svéd Gunnar Nordahl és a magyar Nyers István osztoznak, 11-11 góllal.
  • A két csapat egymás elleni mérlege a hivatalos találkozókon (218) 80 Inter-győzelem, 67 döntetlen és 71 Milan-győzelem.
  • Az Inter és a Milan a Bajnokok Ligájában eddig kétszer találkoztak. A 2002/03-as szezon elődöntőjében a Milan idegenbeli góljának köszönhetően jutott tovább, míg a 2004/05-ös szezon negyeddöntőjében 5-0-ás összesítéssel búcsúztatták az Intert.
  • Mindent összevetve a Milannak 7, az Internek pedig 3 BL-győzelme van.

Emlékezetes mérkőzések

  • A két csapat első mérkőzésére 1909. január 10-én került sor, amikor is a Milan 3-2-re győzött újdonsült riválisa ellen.
  • A legtöbb gólt hozó mérkőzést 1949-ben játszották egymással (Inter-Milan 6-5).
  • A legnagyobb arányú győzelem az AC Milan nevéhez fűződik: 2001-ben 6 gólt lőttek az Internek, míg a fekete-kékek még csak szépíteni sem tudtak.
  • Az Inter a legnagyobb arányú győzelmét 1910-ben aratta (Milan-Inter 0-5).
  • Az elmúlt évek legtöbb gólt hozó derbijét 2020 elején játszották: akkor az Inter egy hősies fordítást követően 4-2-re győzött a Milan ellen.

forrás: nostalgiaultras – az ikonikus kép: Marco Materazzi és Rui Costa,

👉Tartsatok velünk Inter vagy AC Milan mérkőzésekre ⚽