Brazil TOP 5: A legnagyobb legendák

Brazília egyenlő a focival. Brazíliában a labdarúgás központi téma. A kanárimadár színeiben pompázó brazilok játékát öröm nézni. Egy teljesen új szintre emelik a labdarúgás kifejezést. A legfőbb cél nem A-ból B-be juttani a labdát, sőt, sokszor úgy tűnik, nem is a győzelem a fő cél, hanem a részvétel, a játék. Bizonyára sokatoknak ismerős a Joga Bonito kifejezés, melynek szószerinti fordítása gyönyörű játékot. Ez bizony igaz.

Utaloljára 2002-ben nyerték meg a kupát a Pentacampeon játékosai, és az utolsó hazai mérkőzésen elvéreztek a németek ellen.

Próbáltatok már belegondolni abba, hogy ki volt Brazília minden idők legjobb játékosa? Lehetséges-e egyáltalán egyetlen nevet említeni? Mi nem tudtunk egyet kiemelni a sok tehetség közül, de öt nevet összeválogattunk, az általunk vélt legjobbakat.

Ronaldinho

Ronaldinho örökre az a focista marad, aki mosollyal tudta megtenni azt, amire sok más labdarúgó nem képes. Ronaldinho még mindig azon kevesek közé tartozik, aki előtt a Santiago Bernabéu álló ovációval tisztelgett.

Az Aranylabda nyertes a PSG-ben, Barcelonában, illetve az AC Milánban is focizott. A legjobb éveit a Blaugranas csapatnál töltötte, sok más mindennel együtt övé volt az elsőbbség az első virális foci-reklámban is.

Zico

Ha Önt a világ 8. legjobb focistájának jelentik ki, és ha Pelé azt mondja, hogy nagyon közel áll ahhoz, ahogy ő teljesített, az már bizony jelent valamit.

700 meccsen 500 gólt szerzett, és a brazil válogatottban 48 gólt lőtt. Igazán nagy trófeával azonban nem büszkélkedhet. Ha párhuzamot kellene húznunk ő és egy ma is aktív játékos között, akkor Messihez tudnánk hasoníltani.

Ronaldo

Az igazi – O Fenomeno. Ha valaki a foci irányába terelt sok kisfiút, akkor ő volt az. Ronaldo Luis Nazario de Lima. Biztosak vagyunk benne, hogyha ma is játszana, a Neymarért kifizetett összeg eltörpülne Ronaldoé mellett. A Nike márka örökös arca és nagykövete.

Barcelona, Real Madrid, vagy éppen az Inter Milánó. Mindenhol imádták. Emlékszik még a mester hármasára, melyet az Old Traffordon szerzett? Legendás játékos!

Garincha

Pelé volt a király, Garincha pedig a herceg. Az az igazság, hogy Garincha a világ egyik legjobb labdazsonglőrje volt.

A bal lába 6 centiméterrel rövidebb volt, mint a jobb. Tudtad ezt? Mindezek ellenére sikeresen pusztította az ellenfelek védelmeit hosszú évek során. Az Alegria de povo becenévvel illették, ami a Nép örömét jelenti. Hihetetlenül szimpatikus játékos volt.

Pelé

Maradona, Cruyff és Messi – talán csak ez a három játékos szállhat harcba Pelével, viszont sok embernek ő lesz mindörökre a király. 1281 gól és három Mundial győzelem. Az említett adatok szépen összefoglalják karrierjét.

A Santos FC legendája, ki sok mindenben gyakorlatilag utánozhatatlan volt. 1970-ben ő vezette az egyik legnagyobb futball mérkőzést, mikor a brazilok szétszedték az olaszokat. Pelé maga a foci!