Borsos összegek, amelyek megváltoztatták a focivilágot

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt jelentjük ki, hogy manapság a futball elsősorban a pénzről szól. Aki rendelkezik belőle bőven, az gyakorlatilag a legjobb játékosokat vásárolhatja meg, s ezáltal számos bajnoki címre tehet szert, ami tulajdonképpen hírnevet jelent a világ futballtérképén. Ez utóbbi az elmúlt évek során hatalmasat változott – köszönhetően a pénznek.

A futballklubokból gyakorlatilag üzleti iparág alakult ki – új erősítéseket, csillagászati fizetéseket és sikereket ígérve.  Ez ugyanakkor inflációhoz is könnyen vezethet, hiszen a hatalmas átigazolási összegek megsemmisítik a piacot. Hogyan is változott meg a csapatok sorsa a hirtelen jött pénzeknek köszönhetően?

Chelsea

A londoni klub mindössze öt trófeát nyert mindaddig, amíg 2003-ban az orosz üzletember, Roman Abramovič meg nem vásárolta. Valószínűleg kevesen emlékeznek rá, de a Chelseanek a 2002/2003-as idényben az utolsó fordulóig küzdeni kellett a tulajdonosért. A Liverpool ellen folytatott küzdelem az utolsó BL-indulást jelentő helyért végül sikeres volt, s ettől a nyártól kezdve gyökeresen megváltozott a Kékek sorsa. Azóta szép kis trófeák sorakoznak fel a Chelsea múzeumában: öt PL-cím, egy BL-serleg, egy UEFA-kupa győzelem, két EL-cím és öt FA-kupa győzelem. Ugyanakkor 15-ször történt azóta edzőváltás a klubnál – köztük Jose Mourinho visszatérése.

Abramovič azonnal hatalmas beruházásokat hajtott végre úgy a káder, mint az infrastruktúra fejlesztésében. Azt beszélik, hogy az orosz így akarta biztonságban tudni a pénzét, s elmenekült Putin elől, aki orosz oligarchák után vadászott éppen. Az átlagos angol csapat fokozatosan az európai elit tagjává avanzsálódott, amely aranykorát a 2012-es évben érte el – egy BL-győzelemmel meg is koronázták Abramovič csapatba vetett hitét és pénzét. A 2019-es esztendő elején az felröppentek a klub eladásáról szóló hírek, ám Roman erre lépett egy hatalmasat, behúzta a kéziféket, s ehhez még társult a Chelsea átigazolási tilalma is. Nemrégiben a klubban évekig játszó klasszis, Frank Lampard került a volán mögé, akinek feladata, hogy újra a csúcsra juttassa csapatát. Ez akár a jövendőbeli új tulajdonos keze alatt is megtörténhetne, amennyiben megvalósul az eladás, hiszen a két és fél milliárd dolláros kikiáltási ár még mindig terítéken van…

Manchester City

A kék színű manchesteri klub álma 2008-ban kezdett megvalósulni, amikor a világ egyik leghíresebb embere, Mansour sejk vásárolta meg. A vagyona becslések szerint eléri a 19 milliárd dollárt. Ha azonban királyi családja vagyonát említjük, az eléri a billiárdot is. A csapatot nagyjából 200 millió dollárért vásárolta, amely ma már 2,7 milliárd dollárt ér. A Sejk érkezése előtt két bajnoki cím elnyerését sikerült megvalósítani, az új tulajdonossal pedig 2012-ben érkezett az újabb siker egy őrült szezon végén. Azóta további három cím birtokosai, és a Liverpool mellett abszolút uralják az angol bajnokság mezőnyét.

Pep Guardiola vezetése alatt nagyjából fél milliárd dollárt invesztáltak a játékosok beszerzésére is. A BL-győzelem elhódítása egyelőre még nem jött össze a csapatnak, de kétségkívül közel járnak ahhoz, hogy ez a trófea is a vitrinbe kerüljön. Mansour sejk belépője a futballvilágba azonban vont magával megkérdőjelezhető dolgokat, hiszen a klub felvásárlása politikai szálakra is visszavezethető. Valószínűleg az Emírségekben történő emberi jogok megsértésének elrejtése is hozzátartozik ehhez. A sejk egyébként a klub felvásárlása után két évvel, 2010-ben tekintette meg először a helyszínen a City mérkőzését, a mai napig aligha ez az egyetlen mérkőzés, amin Mansour a tíz év során személyesen is részt vett.

A Cityn kívül ő birtokolja Melbourne City FC és a New York City FC csapatát is. Abramovictól eltérően a Citynél 2008-tól csupán öt menedzser váltotta egymást, s hogy ki lesz a következő, az valószínűleg Pep Guardiolán múlik majd.

Paris Saint-Germain

2011-ig csupán két francia bajnoki címet birtokoltak a párizsiak, hiszen a Lyon dominált a bajnokságban. A Qatar Investment Authority és Bin Hamada Al Thani sejk érkezése hozta meg a változást a klubhoz. Az állami tulajdonban lévő társaság ismert a különböző ingatlan-befektetésekről, amely alól mára már a PSG sem kivétel.

Az első idényben megkezdődött a nagybevásárlás: többek közt Matuidi, Sirigu, Menez, Gameiro, Sissoko és Pastore is a Párizsban kötött ki, s közel száz milliót költöttek erősítésre. Ez az összeg egy évvel később elérte a 150 milliót, s a Parc des Princes gyepén Ibrahimovič, Lucas Moura, Lavezzi, Thiago Silva, Verratti és Van der Wiel is szóhoz jutott. A mai napig ők tartják a 222 milliós átigazolási rekordot, amely Neymar nevéhez fűződik.

De még a tökéletes “paradicsomban” is előfordulhatnak problémák: a Ligue 1-ben gyakorlatilag törhetetlenek, hiszen a legutóbbi hét szezonban hatszor ők értek a tabella élére, ám még egyszer sem élvezhették a BL-győzelem ízét. Sőt, a rekordátigazolásért érkező Neymar körül egyre csak körvonalazódik a Barcába való visszatérés lehetősége. Minden jel arra utal, hogy akár a későbbiekben a 180 milliót érő Mbappé is követi majd őt. A klub értéke ma meghaladja az egymillió dollárt, s a Szajna-menti csapat mérkőzései a város leglátogatottabb eseményei közé tartoznak.