BLOG: Útjára indul a labda az európai kupasorozatok selejtezőiben

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Elek Zoltán

A héten megkezdődnek az európai kupasorozatok selejtezői, amelyben elsőként a Ferencváros lép pályára az Nemzeti Bajnokságból induló csapataink közül. A zöld-fehérek a BL-ben próbálkoznak meg a csoportkörbe jutással, de az Ekl-ben induló klubok ellenfeleit is megvizsgáltuk.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Mit is kell tudni a Tobolról?

A Ferencváros a BL-selejtező első fordulójában a kazah bajnok Tobol Kosztanaj ellen mérkőzik. Az első meccset idegenben, július 6-án játsszák, a visszavágóra július 13-án kerül sor a Groupama Arénában. A kazah csapat egy évvel ezelőtt az Európa Konferencia Liga selejtezőjében mérettette meg magát. Ott az első körben idegenben 2:0-ra kaptak ki a horvát Hajduk Splittől, majd némi meglepetésre saját pályájukon hosszabbítás után 4:1-re nyertek és továbbjutottak. A második forduló azonban a végállomást jelentette számukra, miután a zsolnai MŠK idegenben 1:0-ra, hazai pályán pedig 5:0-ra győzte le a Tobolt.

A szlovákok elleni kiesés azonban nem törte meg a lendületüket a bajnokságban, ahol kihasználták, hogy a két élcsapat, az FK Asztana és a Kajrat Almaty gyengélkedett és megnyerték a 2021-es bajnoki címet. 26 meccsből 18-at nyertek meg 7 döntetlen és 1 vereség mellett. Az idei szezonban ugyan ott vannak az élmezőnyben, de közel sem olyan meggyőző a teljesítményük, 7 győzelmük mellett már játszottak 4 döntetlent és 4-szer ki is kaptak. A bajnokság egyelőre roppant sűrű, így egy-két rosszabb meccs után a harmadik helyről akár a nyolcadikra is lecsúszhatnak. A csapat legnevesebb játékosa a szerb Zoran Tošić, aki korábban megfordult a Manchester Unitedben, a FC Kölnben és a CSZKA Moszkvában is. Igaz maradandó csak az oroszoknál alkotott, Angliában két meccsen játszhatott az élvonalban, a Bundesligában pedig 13 mérkőzés jutott neki.

„A Tobolt ismerem. Kazahsztánban is játszottam már mérkőzést az orosz válogatott szövetségi kapitányaként, nem volt egy könnyű meccs. Már a kazahok is képesek jó focit játszani, a világ minden tájáról érkeznek oda légiósok. Az ottani bajnok sem fogja könnyen adni magát. Alaposan fel kell készülnünk” – nyilatkozta a selejtező-sorsolás után a Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov a klub honlapjának.

forrás: MTI

Ha szeretnéd megajándékozni ismerősödet vagy rokonodat, ajánljuk egyedi ajándékutalványunkat!

Azeri, kazah és portugál ellenfelek az Ekl-ben

Az Európa-konferencialiga-selejtezőjében további három magyar csapat érdekelt. A MOL Fehérvár az azeri Gabalával, a Kisvárda Master Good a kazah Kajrat Almatival, a Puskás Akadémia pedig a portugál Vitória SC csapatával találkozik a selejtező második fordulójában. A meccseket július 21-én és 28-án játsszák.

Mol Fehérvár FC – Gabala

„Tudjuk, hogy az azeri bajnokságban előszeretettel alkalmaznak brazil légiósokat, itt is van, ha jól láttam, négy brazil játékos, akik mindig veszélyt jelentenek. Kellemetlen ellenfélre számítok, ettől függetlenül szeretnénk továbbjutni” – nyilatkozta a sorsolást követően Sallói István, a fehérváriak sportigazgatója. A Gabala a negyedik helyen végzett az azeri bajnokságban és az utóbbi években rendszeres szereplője a nemzetközi kupasorozatok selejtezőinek. 2016-ban az MTK-val mérkőztek az Európa-liga-selejtező második fordulójában. A budapesti 2:1-es sikerük után hazai pályán 2:0-ra nyertek, így kettős győzelemmel jutottak tovább a kék-fehéreken. Abban az évben egészen a csoportkörig meneteltek, ahol aztán 6 vereséggel zártak a Saint-Étienne, az Anderlecht és a Mainz mögött.

forrás: MOL Fehérvár FC facebook oldala

Kisvárda – Kajrat Almaty

„Ezen a csapaton talán tovább lehet lépni, hasonló erősségű a Kajrat Almati kerete” – mondta ellenfeléről a Kisvárda leköszönő sportigazgatója, Révész Attila. A már említett Kajrat 2020-ban a zsinórban hat bajnoki címet begyűjtő Astana egyeduralmát törte meg a bajnokságban. A bajnoki cím után 2021-ben a harmadik helyen végzett, így szerezve jogot az európai kupaindulásra. A jelenleg futó szezonban mindössze a hatodik helyen állnak 6 győzelmük mellett 5-ször döntetlent játszottak és 4-szer ki is kaptak. Az utóbbi hetekben azonban javul a formájuk. Május 14-én ugyan 6:0-ra kaptak ki az Astanától, azóta viszont 3 győzelmet és egy döntetlent könyvelhettek el.

forrás: Kisvárda FC facebook oldala

Puskás Akadémia – Vitória SC

„A lehetséges legerősebb ellenfél, amit kaphattunk, viszont jobb számomra egy portugál csapattal játszani, mint egy azerivel” – kereste a pozitívumot az ellenfél kisorsolása után a Puskás Akadémia edzője, Hornyák Zsolt. A guimarãesi Vitória neve ismerős lehet a magyar szurkolók számára. Nem csak azért, mert az előző évben a portugál bajnokság hatodik helyén végeztek, hanem azért is, mert 2004 és 2006 között ebben a klubban játszott a magyar válogatott Dragóner Attila. A Puskás Akadémia ellenfele érkezik a legfejlettebb futballkultúrából a magyar csapatok riválisai közül. Az egyszeres kupa-, illetve szuperkupa győztes klub legértékesebb játékosa az U21-es portugál válogatott André Almeida, aki az előző idényben csupán 3 bajnokit hagyott ki és a szezon végére stabil helyet harcolt ki magának a kezdőcsapatban, így nem lenne meglepő, ha rövid időn belül egy nevesebb csapatban láthatnánk majd.

forrás: Puskás Akadémia facebook oldala

Utazz velünk sporteseményekre:

👉 Tripla Premier League mérkőzés Londonban egy hétvége alatt

👉 FC Barcelona – Manchester City jótékonysági mérkőzés

👉 UFC Fight Night Párizsban