BL: Angol házidöntő a hidak városában

A következő bejegyzés elolvasása 3 percet vesz igénybe.

A 2021-es UEFA-bajnokok ligája-döntőt eredetileg az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban rendezték volna meg, de 2021. május 13-án az UEFA az angol járványügyi előírások miatt a portói Estádio do Dragãóba helyezte át a mérkőzést. Portugália egyik legjelentősebb városában a Manchester City és a Chelsea vív meg egymással. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit a döntőről és a csapatokról érdemes tudni.

Isztambul ismét “alulmarad” Portugáliával szemben

A helyszín módosításra azért volt szükség, mert a brit kormány besorolása szerint Törökország a koronavírus által leginkább fertőzött országok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy oda brit állampolgár csak nyomós indokkal mehet, és ha megy, akkor hazatérve 10 napot karanténszállón kell töltenie, a saját költségén. Ez a szabály lényegében lehetetlenné tette volna, hogy angol szurkolók élőben lássák a döntőt.

Felmerült, hogy ha már költözik a döntő, akkor ebben a helyzetben menjen Angliába. Azonban ez se jött össze, szintén a brit kormány szigora miatt: nem tudták garantálni, hogy az UEFA által meghívott vendégek, például a szponzor cégek által delegált fontos emberek, vagy éppen a tévétársaságuk tudósítói simán beléphetnek az országba, karantén nélkül.

Tavaly ugyancsak hasonló volt a forgatókönyv: Isztambul helyett a lisszaboni Estádio da Luz stadionban rendezték a döntőt, így a törökök egymás után kétszer csúsztak le a finálé rendezésének lehetőségéről. A 2021-es döntőre egyébként 6-6 ezer jegyet kapnak a döntős csapatok szurkolói.

Portugália ékköve

Sokan csak véletlennek tartják azt, hogy a Porto és a Portugália szó hasonlít egymásra, és sokan nem tudják, hogy ez miből ered: a közhiedelemmel ellentétben nem a város kapta az országról a nevét, hanem pont fordítva. Vagyis Porto miatt hívjuk ma Portugáliának Portugáliát.

Portót sokan nevezik a hidak városának, köszönhetően annak, hogy a rajta keresztül áramló folyón hat hídon lehet átkelni. Itt pedig, a déli parton szembetaláljuk magunkat a Vila Nova de Gaia-val, amely híres pincéiről közismert. Az itt készült must és a magasabb alkohol tartalommal ellátott párlatok keveréke miatt olyan híres és ízletes a portói bor.

A maga szépségével, kulturális és kulináris sokszínűségével Porto alighanem az egyik legtökéletesebb helyszínek egyike, ahol ilyen rangos mérkőzést rendezhetnek.

Akik emlékeznek a 2004-es EB-re, azoknak egyáltalán nem lesz ismeretlen a terep, hiszen akkor az Estádio do Dragão (magyarul:Sárkány Stadion) stadionban több mérkőzést is rendeztek, köztük az EB nyitómérkőzését, amelyen a házigazda portugálok 2:1-re maradtak alul a görögök ellen.

porto-stadion-foci

Nyolcadik házidöntő, harmadszor csatáznak az angolok egymással

A Manchester City és a Chelsea összecsapása a Bajnokok Ligája nyolcadik házidöntője, az angol csapatok harmadszor élvezhetik a finálé hangulatát és tétjét. Pep Guardiola és Thomas Tuchel is már a második együttesét vezeti el az utolsó meccsig, igaz, eddig csak előbbi ülhetett fel a trónra – ő mondjuk kétszer is.

Guardiola a hetedik, Tuchel a nyolcadik olyan edző, aki két különböző klubbal jutott el a döntőbe. Korábban erre Ottmar Hitzfeld, Louis van Gaal, José Mourinho, Jupp Heynckes, Carlo Ancelotti és Jürgen Klopp volt képes. Thomas Tuchel ráadásul az első, aki egymást követő két idényben, két különböző csapattal jut a fináléba; tavaly a PSG-vel alulmaradt a Bayern Münchennel szemben.

A manchesteri gárda története során először jutott el a fináléig, ezzel pedig megvan a kilencedik angol klub is, amely döntőzhet az elitsorozatban. Semelyik másik nemzetből nincs hatnál több finalista. A City előtt a városi rivális Manchester United, a Leeds United, a Liverpool, a Nottingham Forest, az Aston Villa, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham döntőzött.

Pep-Guardiola

A sikereket illetően a Liverpool áll a legjobban, hattal, a Manchester United háromszor, a Nottingham kétszer ért a csúcsra, a Chelsea és az Aston Villa egyszer-egyszer. A Leeds United 1975-ben a Bayern Münchentől kapott ki, az Arsenal 2006-ban a Barcelonától, a Tottenham pedig 2019-ben a Liverpooltól.

A londoni ellenfél valamivel tapasztaltabb már, hiszen 2008-ban és 2012-ben is fináléba jutott, előbb kikapott manchesteri riválisától, akkor a Unitedtől (büntetőkkel 6:5-re), majd Münchenben legyőzte a Bayernt (4:3-ra) – mindkétszer 1:1-et követően, tizenegyespárbajban.

Először egyébként az 1999–2000-es idényben fordult elő, hogy a győztes és a finalista is egy nemzetből érkezzen, akkor a Real Madrid 3:0-ra legyőzte a Valenciát. Három évvel később az olasz Serie A két képviselője döntőzött egymással, a Milan tizenegyesekkel múlta felül a Juventust, 2008-ban pedig a már említett Manchester United és Chelsea csatáján is az idegek harca döntött – előbbi javára.

A négy topliga közül a Bundesliga 2013-ban csatlakozott, a Bayern München legyőzte a Dortmundot, majd a következő kiírásban újra a spanyolok jöttek, a Real Madrid drámai végjátékban, hosszabbítás után kerekedett az Atlético Madrid fölé. Két évvel később, 2016-ban újra a királyi gárda és a „matracosok” csaptak össze, ezúttal tizenegyespárbajban győzött előbbi, 2019-ben pedig a már fentebb említett Liverpool–Tottenham-csata alakult ki.

chelsea-thomas-tuchel

A kékek csatája

A Chelsea és a Manchester City is úgy jutott el a fináléig, hogy csupán négy gólt engedett az ellenfeleknek az utolsó meccsig vezető út során. Ilyen jó védelmek a 2005–2006-os idény óta nem feszültek egymásnak, akkor az Arsenal két, a Barcelona négy gólt kapott a fináléig. A Manchester City és a Chelsea találkozása lesz az első BL-döntő, amelyen mindkét gárda hazai meze kék színű.

STÍLUSOS SZURKOLÁS A FOCITOUR FANSHOP FELSZERELÉSÉBEN