Bemutatjuk az EB 2016 helyszínét: Saint – Etienne

Terület: Rhone-Alpes
Lakosság: 180 000 lakos

Saint- Etienne, városka Lyontól 63 km re távol, Franciaország egyik legnagyobb sport és kultúr központja. Ezek az előnyök a legjobban láthatóak a „Chaudron“stadionon és a modern művészet múzeumában, amelyben Franciaország második legnagyobb gyűjteménye van, mindjárt a Centre-Pompidou után. Saint-Etienne egyetlen francia város, amely az UNESCO City of Design listáján szerepel.

Mit kell tudni?

Az Etivalliére sportpark: rögtön a Geoffroy-Guichard stadion mellett, ideális hely a reggeli futásra. Mindjárt mellette egy kisebb múzeum, mely a hazai imádott Les Verts focicsapatnak van szentelve, ami azt jelenti“Zöldek“a dresszeik színe szerint.

Hajókirándulások a Loire folyón: felüdülésnek a nagy melegben és relaxként az igényes programok után, ajánljuk e kirándulást a Le Grangent sétahajón. A hajózás a kultúra és a természet gyönyörű egysége, Saint-Victor-sur-Loire ból égészen Saint Etiennbe, amely az egyetlen francia város,mely édesvizű kikötővel rendelkezik.

St Victor sur Loire

Place du Peuple: Rövid sétával St.Etienne központjából,az ó városházától eljutnak a Place du Peuplehoz. Itt találhatók a fő bevásárló utcácskák, divatos butikokkal és édességboltokkal.

place du peuple, st.etienne

Rue des Martyrs de Vingré: utca a gyalogosok számára, ideális hely pihenésre egy korsó sör mellett, vagy a helyi specialitások kóstolására, igazi foci légkörben. Ha kedvük van meglátogatni egy diszkót, tovább haladva a Place Neuve térre jutnak, amely jellegzetessége az éjjeli pezsgés.

Közlekedés:

A Châteaucreux főállomás kitünően össze van kötve az egyenes TGV vonatjárattal Párizsba. Az út 2 óra 40 percig tart. Rövidebb úton, csak 40 perc alatt expressz TER vonattal eljuthat Lyonba, amely rendszeresen 15 percenként közlekedik.

St.Etienne két repülőtér közelében terül el, bár az Andrézieux-Bouthéon repülőtér csak charter repülésekre szolgál,azaz az exotikus desztinációkba. A nagyobb repülőtér, Lyon Saint-Exupéry 70 km re van a várostól,kbegy órás út.

Távolság St.Etienne ből a 2016 os EB többi vendégvárosába:

Lyon- 65 km

Marseille- 335 km

Nice- 500 km

Paris- 525 km

Saint-Denis- 540 km

Toulouse- 540 km

Bordeaux- 600 km

Lens- 735 km

Lille- 750 km

ME 2016 mapa EURO dejisko

Stade Geoffroy Guichard

Ez a stadion a 2016 os EB francia stadionjai közül az egyetlen, amely csak pár kilométerre fekszik a városközpontjától. Közel van a vasútállomáshoz,és gond nélkül meg lehet közeliteni villamossal, vagy busszal.A „Le Chaudron“,azaz „Katlan“becenevét a hangulat miatt kapta, melyet a helyi játékosok biztosítanak. Nem régen alakitották át, a befogadó képességét növelve igy 41 500 ra. Azzal büszkélkedik, hogy a 2014 es átalakítás óta kiméletesebb a környezethez.

stade-geoffroy-guichard, st.etienne

Mérkőzések EB 2016:

Csoportmeccsek:

14/06/16, 21.00: Portugália : Island

17/06/16, 18.00: Csehország : Horvátország

20/06/16, 21.00: Szlovákia : Anglia

Nyolcaddöntő:

25/06/16, 15.00: 2A v 2C

Fontos linkek::

www.geoffroyguichard2016.com: stadion Geoffroy-Guichard
www.saint-etiennetourisme.com: turista infók St. Etienne
www.saint-etienne.fr: város oldala Saint-Etienne
www.agglo-st-etienne.fr: Saint-Etienne aglomeráció
www.saint-etienne-ateliervisionnaire.fr: Saint-Etienne régió
www.reseau-stas.fr: tömegközlekedés Saint-Etienne