Bajnokok Ligája: Jöhetnek az elődöntők!

Hihetetlenül izgalmas negyeddöntők után alakult ki a 2018/2019-es Bajnokok Ligája elődöntőinek párosítása. A döntőért két remek párharcot láthatunk majd: az FC Barcelona a Liverpoolal küzd majd meg, míg a csodákat halmozó Ajax a Tottenhammel játszik. Az elődöntő első mérkőzéseit április 30-án és május 1-én vívják, míg a visszavágók időpontja május 7. és május 8.

12 év után csap össze a Barca és a Pool a BL-ben

A már ígéretesnek tűnő negyeddöntős párosítások miatt is sokan várták az újabb BL-összecsapásokat, s be kell valljuk, hogy a mérkőzések alakulására aligha lehetett panaszunk. Talán kevesen gondolták úgy, hogy a Barcának ennyire könnyű dolga lesz: a Manchester United a hazai vereség után Barcelonában próbálta kiharcolni a továbbjutást, de gyorsan kiderült, hogy ez csak vágyálom maradt. Lionel Messi gyors két gólt szerzett az első húsz perc végén, és ezután már csupán a katalán gárda sikerének mértéke volt kérdés. Végül a hazaiak három góllal nyertek, és kettős győzelemmel jutottak a BL elődöntőjébe. A legyőzött Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer egyértelműen az argentint emelte ki mint a Barcelona sikerének zálogát. „Lionel Messi jelentette a különbséget a két csapat között, a két gólja után számunkra gyakorlatilag véget is ért a mérkőzés. Teljesen más szint, ma megmutatta, milyen minőséget is képvisel valójában.” – nyilatkozta a norvég szakember.

A fináléba jutásért a Liverpool vár a katalánokra. A tavalyi döntős angolok szintén kettős győzelemmel jutottak tovább. A negyeddöntő első felvonása után aligha fogadtak arra sokan, hogy a Porto kiejti a tavaly finalistát: az Anfield Stadionban született 2:0 után idegenben 4:1-re diadalmaskodtak a Vörösök, így különösebb nehézségek nélkül vették a portugáliai akadályt is. A katalán és az angol csapat legutóbb 2007-ben találkozott egymással a BL-ben, ahol a nyolcaddöntőben mindkét csapat idegenben győzte le ellenfelét (Liverpool-Barcelona 0:1, Barcelona-Liverpool 1:2).

14 év után topligán kívüli csapat a legjobb négy között

Hatalmas bravúrt hajtottak végre ismét a holland Ajax játékosai, hiszen a Real Madrid után a Juventust is legyűrték. A mai értelemben vett öt topligán (spanyol, angol, német, olasz, francia) kívüli klub tizennégy éve nem volt érdekelt a legjobb négy között. Egészen a 2004–2005-ös, Liverpool-győzelemmel végződő BL-idényig kell visszalapoznunk, hogy a legjobb négy csapat között legyen legalább egy klub, amely nem az említett bajnokságban szerepel.

A 2004–2005-ös kiírásban az Ajaxhoz hasonlóan szintén holland PSV hajtotta végre ezt a bravúrt. A 21. században mindössze harmadszor fordult elő, hogy az öt topligán kívüli együttes elődöntőbe jutott. Elsőként 2004 tavaszán a Porto tett így, akkor José Mourinho csapata meg is nyerte a BL-t. A második a már említett PSV volt, harmadikként pedig az Ajax iratkozott fel a listára. A fiatal holland csapat hazai pályán 1:1-es döntetlent ért el, majd a Juventus otthonában 2:1-re verte a házigazdát. Az Ajax – elsőként – a Bajnokok Ligája történetében a selejtezőből indulva jutott el a legjobb négy közé.

Őrült mérkőzésen a legjobb négy között a Spurs

Az utóbbi időszak egyik legfordulatosabb, gólokban bővelkedő mérkőzését játszotta egymással a BL negyeddöntőjének visszavágóján a Manchester City és a Tottenham Hotspur. A két angol csapat párharcán ugyan a City győzött 4:3-ra, de ez a legkevésbé sem vigasztalja, hiszen idegenben szerzett több góllal végül a Spurs jutott tovább. A mérkőzés végén sem volt hiány a kedélyeket felborzoló pillanatokból, miután Raheem Sterling 93. percben esett gólját videózás után – les miatt – visszavonta a játékvezető. A Tottenham legutóbb 1962-ben szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében, míg a Manchester City 2016-ban: ami viszont közös a két klubban, hogy mindkettő a második BEK/BL-elődöntőjéért harcolt. A Tottenham Spurs tehát – a már felavatott új stadionban – az Ajax csapatát fogadja majd.