Bajnokok Ligája: így fest a tavaszi folytatás

December 16-án megtartották a Bajnokok Ligája egyenes kiesés szakaszának sorsolását. Az első mérkőzéseket 2020. február 18. és 26. között, a visszavágókat március 10. és 18. között játsszák.

BAJNOKOK LIGÁJA ajánlatok ( folyamatosan frissítjük)

Veretlen mérleg a bajoroknál

Miután ismertté vált a legjobb 16 csapat neve, lázasan várhattuk a sorsolást, hiszen a közel két hónapos szünetet követően újra felcsendül majd a jól ismert BL-himnusz. A BL történetében először fordul elő, hogy kizárólag az öt legnagyobb bajnokságból – angol, francia, német, olasz és spanyol – jutott csapat a legjobb tizenhat közé.

A PSG, Real Madrid, Bayern München, Tottenham, Manchester City, Atalanta, Juventus, Atletico Madrid, Liverpool, Napoli, Barcelona, Borussia Dortmund, RB Leipzig, Lyon, Valencia és Chelsea csapatnevek abszolút arra engedtek következtetni, hogy a jövő évi folytatás egyáltalán nem várható majd unalmasnak. A továbbjutók közül a Bayern Münchennek sikerült egyedüliként száz százalékos mérleggel továbbjutnia, de vereség nélkül ment tovább a PSG, a Manchester City, a Juventus és a Barcelona is.

Gólrekord az idei BL-ben

Az idei évben ismét nem maradhattak el az érdekességek és meglepetések. Gólrekordot hozott a BL 2019/2020-as szezonjának csoportköre: a hat fordulóban összesen 308 találat született, ez pedig több, mint a sorozat történetében eddig bármikor. Mindez meccsenként 3,21-es átlagot jelent.

Csoportra lebontva a legtöbb gól a B jelű kvartettben esett, a Bayern München, a Tottenham Hotspur, az Olimpiakosz Pireusz és a Crvena Zvezda 12 meccs alatt összesen 53-szor talált be, ez pedig szintén rekordnak számít. Ezek után nem meglepetés, hogy a legtöbb gólt szerző csapat is a B csoportból került ki, a kvartettet százszázalékos teljesítménnyel megnyerő Bayern München 24-szer zörgette meg az aktuális ellenfél hálóját (a Tottenhamét tízszer, a Crvena zvezdáét kilencszer, az Olimpiakoszét ötször), de a második leggólerősebb együttes is ennek a négyesnek volt a tagja, a Spurs 18 találattal zárta az első szakaszt.

A BL történetének legtöbb csoportkörös gólját egyébként a PSG szerezte a 2017/2018-as idényben, szám szerint 25-öt. A csoportkör negyedik leggólerősebb csapata – holtversenyben a Manchester Cityvel – a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Salzbzurg volt, a 16 találat – amelyből Erling Braut Haaland nyolcat „vállalt” – azonban nem volt elég a továbbjutáshoz. A legtöbb gól egyébként a mérkőzések rendes játékidejének végén, a 76. és a 90. perc között született (62). Az első és a második negyedórában 38-38, a harmadikban 50, az első félidő hosszabbításában 4, a második félidő első 15 percében 48, a harmadikban 51, a meccsek ráadásában pedig 17 találat esett.

Szerencse vagy balszerencse a Poolnak az első hely?

A Liverpool 2–0-ra nyert a Szoboszlai Dominikkal felálló Salzburg otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, ezzel a kvartett élén jutott nyolcaddöntőbe, ez viszont nem feltétlenül jó előjel a csapat és drukkerei számára. Az angol csapat eddig 12-szer indult a BL-ben, most kilencedszer jutott tovább a kieséses szakaszba, ebből hatszor csoportelsőként. Viszont a Pool a sorozat 1992-es indulása óta eddig csak abban a szezonban tudta megnyerni a sorozatot (2004/2005 és 2018/2019), amikor csoportmásodikként ment tovább, azaz a babonás Pool-drukkerek elképzelhető, hogy jobban örültek volna egy második helyes továbbjutásnak.

“Inkább a döntőben találkoznék a Real Madriddal”

A Juventus sztárja, Cristiano Ronaldo Paulo Dybalával és Gonzalo Hiugaínnal “együtt” szeret játszani, és a Real Madriddal a Bajnokok Ligája döntőjében találkozna. A portugál sztár 9 gólt szerzett a Juventusban az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve, és a tegnapi BL mérkőzésen Dybala segített betalálni neki. Higuaín szintén Dybalától kapta a gólpasszt és Ronaldo kijelentette, hogy azt szereti, ha mindhárman a pályán vannak.

A lefújás után válaszolt arra a kérdésre, hogy kivel szeret együtt játszani: “A Real Madrid egy különleges csapat, de ha rajtam múlna, akkor később találkoznék velük. Ha valaki azt mondaná, hogy csak a döntőben találkozunk, azt most azonnal aláírnám.” A Real Madrid egyébként az A-csoport második helyéről jutott tovább. Zidane csapatának egyébként az egyik legjobbja a 18 éves Rodrygo, akinek eddig nyolc kaput eltaláló lövésből már hat gólja van a Real Madridban.

A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának párosításai

2020. február 18. 

Borussia Dortmund – PSG
Real Madrid – Manchester City
Atalanta – Valencia
Atlético Madrid – Liverpool
Chelsea – Bayern München
Lyon – Juventus
Tottenham – Lipcse
SSC Nápoly – FC Barcelona

2020. március 10. 

PSG – Borussia Dortmund
Manchester City – Real Madrid
Valencia – Atalanta
Liverpool – Atlético Madrid
Bayern München – Chelsea
Juventus – Lyon
Lipcse – Tottenham
FC Barcelona – SSC Nápoly