Azerbajdzsán legjobbja vár a Ferencvárosra

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Szikora Tamás

Egy mérkőzés sem könnyű a Bajnokok Ligája selejtező sorozatában, a Ferencváros következő ellenfelét érdemes komolyan venni. A Qarabag jelenleg az azeri bajnokság legerősebb csapatának számít, európai színtéren is jelentős rutinnal rendelkezik. Miután a zöld-fehérek már két kört sikeresen vettek, ismét közelebb kerültek ahhoz, hogy 2020 után újra a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhessenek. A harmadik fordulóban nagy kihívás vár rájuk, hiszen az azeri csapat az utóbbi években rendszeres részvevőjévé vált a nemzetközi kupasorozatoknak. 

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Aranykorszak

A Qarabag FK-t eredetileg még Agdam városában alapították 1951-ben, de csak 1987-ben kapta meg a jelenlegi nevét. 1993-tól kezdve az ország fővárosában, Bakuban telepedtek le, 2015-ben pedig az Azersun Arénát választották székhelyüknek, a Ferencvárost is ebben a stadionban fogadják majd. Az alakulat egy dologban biztosan rekorder Európában, mégpedig az edző személyét tekintve, aki már 2008 óta ül a kispadon. Gurban Gurbanov 14 évvel ezelőtt vette át az irányítást, azóta pedig egyre sikeresebbé vált a csapat. Az eredmények tudatában nem véletlen, hogy a vezetőség részéről továbbra is töretlen felé a bizalom, hiszen a 2013/2014-es szezontól számítva kilenc alkalommal lettek bajnokok, mindössze a 2020/2021-es szezonban csúsztak le a címről. A sikerek persze nemcsak a bajnokságban jöttek, Gurbanov irányítása alatt ötször nyerték meg hazájuk kupasorozatát, hatszor szerepeltek az Európa Liga csoportkörében. Legnagyobb sikerüket a 2017/2018-as szezonban érték el a BL csoportkörbe való jutással. A 2021/2022-es szezonban az újonnan induló Európa Konferencia Liga csoportküzdelmei során pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a klub, csoportmásodikként jutottak az egyenes kieséses szakaszba, a Marseille viszont már túl erősnek bizonyult számukra, és 1-6-os összesítéssel búcsúztak.

Qarabağ FK English on Twitter: "📸 Photos from #LechQarabag game. #UCL https://t.co/2ZUQMsrU3m" / Twitter

A keret közel fele légiósokból áll

A Qarabag eddigi selejtező mérkőzésein a kezdőben öt hazai játékos mellett hat légiós lépett pályára. A Transfermarkt aktuális adatai szerint keretük 14.1 millió eurót ér, ami megközelítőleg 28 millióval marad el a Fradi értéke mögött, ám azt tudjuk, hogy a párharcot nem ezek a számok döntik el. A keret legértékesebb játékosának egyértelműen a brazil Kady számít, aki 26 évesen a csapat egyik legfontosabb láncszeme, a legutóbbi három BL-selejtezőn négy gólt szerzett, mindegyik találkozón betalált. Az odavágón eltiltás miatt nem szerepelhet, akárcsak az azeri válogatottban már bemutatkozott Richard sem, a visszavágón viszont figyelni kell rájuk. Rajtuk kívül a 26 főt foglalkoztató keretben még kilencen érkeztek külföldről, az azeriek közül Maksim Medvedev az, akit mindenképp ki kell emelni. A rutinos játékos a válogatott csapatkapitánya is egyben, valamint 2006 óta oszlopos tagja a Qarabagnak.

Zurich vs Qarabag prediction, preview, team news, and more | UEFA Champions League Qualifiers 2022-23

A lengyel és a svájci bajnokot is elbúcsúztatták

Bár a helyi bajnokság még továbbra sem kezdődött el, a „Csődörök” becenevet viselő csapat teljesítményén ez nem fedezhető fel. Az első körben a lengyel bajnok Lech Poznan ellen idegenben elveszítették a találkozót, egy héttel később viszont domináltak, és 5-1-es győzelmükkel jutottak tovább a következő körbe. Itt a svájci bajnok FC Zürich várt rájuk, a párharc pedig két kiegyenlített mérkőzést hozott. A második találkozón végül a 90+5. percben szerzett gólt a zürichi csapat, hosszabbításra mentve a párharcot. A 98. percben Owusu találatára azonban nem érkezett válasz, így két kör alatt két bajnokcsapatot búcsúztattak a Bajnokok Ligája küzdelmeitől.

Champions League: Zurich eliminated by Qarabag – rts.ch

Qarabag FK – Névjegy:

Alapítás éve: 1951

Jelenlegi név: 1987 óta

Színek: Fekete kék-fehér

Stadion: Azersun Arena

Székhely: Azerbajzdán – Baku

Sikerek: 9x bajnok, 7x kupagyőztes, 1x szuperkupa győztes

Legjobb nemzetközi szereplés: 6x Európa Liga csoportkörös, 1x Bajnokok Ligája csoportkörös, 1x Európa Konferencia Liga Knockout round playoff

Vezetőedző: Gurban Gurbanov