Az ifjú titánok, akik nem lassítanak egy kicsit sem

A következő bejegyzés elolvasása 3 percet vesz igénybe.

Erling Haaland és Kylian Mbappé korunk futballjának legtehetségesebb feltörekvő csillagai. Számos rajongó e két játékost egyenesen a Messi-Ronaldo páros utódjaként is emlegeti, méghozzá nem is alaptalanul.

Kylian Mbappé, a párizsiak mindössze 22 éves támadóját már jó ideje a legnagyobbakkal említik egy lapon. Mindössze 16 évesen és 347 naposan debütált a francia bajnokság élvonalában, megdöntve ezzel Thierry Henry 21 éves rekordját. Legutóbb a Nou Camp gyepén söpört végig mesterhármassal, mint egy hurrikán, de szinte minden héten láthatjuk a nevét a góllövők listáján.

A Barca otthonában vajmi kevés vendégjátékos képes hasonlóra, mint Mbappé – legutóbb Andrij Shevchenko villant itt, aki 1997 novemberében triplázott az első félidő alatt a Dynamo Kyjev színeiben. A katalánok otthonában még maga Cristiano Ronaldo sem rúgott mesterhármast, de például a brazil Ronaldo, Raúl, van Nistelrooy vagy Benzema sem.

Pályafutásuk során számos játékostól megkérdezik, hogy szerintük Messi vagy Ronaldo jobb játékos, vagy miben különböznek egymástól. A 22 éves francia támadó erre a következőt nyilatkozta: “Számomra már túl késő, hogy Messi karrierjének utánzásáról beszéljünk, ehhez valószínűleg Monacoban kellett volna maradnom. Jelenleg Cristiano Ronaldo karrierje inspirál.” Ezzel a kijelentéssel nemcsak azt szögezte le, hogy Messi és Ronaldo klubjaik fenoménjai, hanem valószínűleg azt is, hogy szívesen kipróbálná magát több topklub és topbajnokság játékosaként is. A több mint 150 profi gólnál járó Mbappénak szakmai szinten minden feltétele adott ahhoz, hogy karrierje az elkövetkezendő években továbbra is felfelé íveljen.

Nincs olyan nap, hogy ne látna napvilágot a világsajtóban hír a Dortmund tehetséges gólvágójáról, Erling Haalandról. A norvég csatár hétről hétre fejlődik, s akárcsak Mbappénál, nála sem kérdéses, hogy valaha elérheti az elődök által magasra tett lécet. Teljesítményétől gyakorlatilag az egész futballvilág lélegzete eláll.

A Borussia Dortmund jelenleg szerencsésnek mondhatja magát, hogy csapatában tudhatják a norvégot, ám egyre több az érdeklődő, a legnagyobb európai topcsapatok sorban állnak, s meg szeretnék kaparintani a 20 éves játékost. Legutóbb felröppent a hír – noha köztudott, hogy Pep Guardiola és Haaland ügynöke, Mino Raiola meglehetősen rossz viszonyban vannak -, hogy a Premier League listavezetője hajlandó lenne 100 millió eurót is fizetni a Dortmudnak a gólvágóért. Újfent az angol Mirror arról ír, hogy Guardiola hajlandó félretenni az ellenszenvét az ügynökkel kapcsolatban, csak hogy megszerezhessék Haalandot.

“Magától értetődő, hogy a jövő egyik legtehetségesebb játékosának tekintik őt. Ő lesz az elkövetkezendő évtized sztárja. Sokan tartják szemmel ezt a generációt, hiszen belőlük lehet akár a következő Ibrahimovic, Ronaldo vagy Messi. Maximum 10 klub engedheti meg magának, hogy megvásárolják Erlinget, ebből 4 angol. Nem hinném, hogy létezik olyan edző vagy sportigazgató a világon, akit ne érdekelne a fiatal játékos. Vajon van olyan Forma 1-es csapat, aki nem szerződtetné Lewis Hamiltont?” – nyilatkozta a BBC-nek az 53 éves olasz Mino Riola, Haaland ügynöke.

Hogy végül hol köt ki Haaland hajója, egyelőre még a jövő zenéje. Addig még azonban a Dortmund szurkolók élvezhetik játékát és góljait csapatuk színében.