Az elhízás sem állítja meg őket. A világ legkövérebb focistái

Bár ritkák mint a fehér holló, de azért az öreg kontinens labdarúgói között is találunk túlsúlyosakat. Összegyűjtöttünk 5 játékost, akiknél a súly nem játszik szerepet a teljesítményben, már ami a focit illeti. 

JON PARKIN

A 38 éves Barnsley származású Jon Parkin már szögre akasztotta a focicsukát, utoljára a York City csatára volt. Bár sosem szerepelt a Premier League-ben, több mint 50 bajnokságban játszott, beleértve a York City, Macclesfield Town, Preston North End and Fleetwood Town csapatokat. Neve megjelent a Hull City évkönyveiben is. Karrierje csúcspontján 680 000 fontot ért a piacon. 

Több forrás is említi egykori súlyát, ami 86 kg. A régebbi képek szerint azonban egyértelmű, hogy az 193 centis magassága mellett súlya elérte a háromjegyű számot.

najtucnejsi futbalisti sveta jon parkinFOTO: Twitter/UndrTheCosh

IVAN VALENCIANO

Aktív futballt már nem játszik, de korábbi eredményei között meg kell említeni az 1992-es olimpián és az 1994-es világbajnokságon való részvételét, melyeken Kolumbiát képviselte. Amikor Valenciano az Independentient Madellínhez igazolt 1999-ben, 91kg-ra rúgott a súlya. Ezzel a súllyal és 176 centis magasságával ebben az évben sikerült 24 gólt lőnie 38 találkozón. 7 évvel később gyarapodott a súlya, és 105 kilós súlya ellenére még mindig aktívan játszott.

Úgy döntött, hogy egy televíziós show keretein belül megszabadul a súlyfeleslegtől. Ekkor hagyta el a száját a legendás mondat: „Ha vékonyabb lennék, jobb lennék mint Ronaldo és játszhatnék a Real Madridban vagy az Inter Milánónál.” 

najtucnejsi futbalisti sveta valenciano

FOTO: Twitter/Ivan René Valenciano

STEVE MCNULTY

A 36 éves labdarúgó tavaly igazolt a York City csapatához. A Sumo becenévre hallgató Steve a liverpooli akadémia kineveltje, bár a The Reds első osztályába sosem került be.

Az első ránézésre nem egy tipikus futballista korábban kamionsofőrként is dolgozott, játszott több angol sokadosztálybeli csapatnál is hobbi szinten, de sosem mondott le a labdarúgásról. A 2013/14 szezonban megkapta az Év Legjobb Játékosa címet a Luton Town játékosaként.

A sokat csúfolt McNulty súlya eléri a 90 kg-ot, de ez a pályán cseppet sem érezhető. Ha stoplist húz a pocakos játékos, elszabadul a pokol.

JAN MOLBY

A liverpool szurkolóknak a Hatalmas Dán és a Nagy Jan néven lehet ismerős. 12 szezonon keresztül erősítette a Liverpool keretét. 2006-ban a Liverpool történetének 16. legjobb játékosának nevezték ki. A ma 56 éves Molby kiváló technikával és pontos passzaival híresült el. Amikor az Anfeldre érkezett, 90 kilogrammot nyomott a súlya.

najtucnejsi futbalisti sveta jan molbyFOTO: sportsmole.co.uk

JEROEN VERHOEVEN

Kapusi pályafutása az Ajax Amszterdam akadémián indult. Legtöbbször a Volandamnál tűnt fel, ahonnan visszatért az Ajaxhoz, melyel két bajnokságot is megnyert.

„A hét minden napján edzek,  minden tőlem telhetőt beleadok. Szeretnék vékony lenni, de nem tudom, hogy kell. Mindent kipróbáltam már, egyszerűen nem működik semmi.” – nyilatkozta a Goal.com Verhoeven portálnak az akkoriban 103 kilós kapus.

najtucnejsi futbalisti sveta verhoeven

FOTO: alcheotron.com