Az Anfield garancia arra, hogy libabőrös lesz: egy sportpálya, amely nem volt mindig piros

A hatvanas években Anglia már nem csak a foci bölcsője volt, hanem a huligánoké is. Margarett Thatcher kormánya 1985-ben radikálisan beavatkozott ebbe az ügybe, mivel hogy a verekedések és a rendzavarások mindig gyakoribbak voltak, tehát az akkori kormány azon igyekezett, hogy messzebbre űzzék a randalírozást, mint amennyire egy időbe Oliver Kahn volt képes kirúgni a labdát a kapujától. Az új törvény, amely a ”Goalies against Hoolies” nevet kapta, sikerrel járt, és az angol focipályákon egyre kevesebb volt a rendzavarás, és az illemtudó szurkolóknak már nem kellet attól félniük, hogy esetleg nem e találja őket fejbe egy repülő tégla. Igaz, hogy mindez kiváló, de erre néha a hangulat fizetett rá. Az Anfield stadion azonban még mindig egy olyan hely, ahol a fantasztikus szurkolóknak köszönhetően az ember elfelejti minden gondját.

Nem volt mindig piros az Anfield

Az Anfield Road a kezdetekben az Everton hazai stadionja volt. A Liverpool FC csak az Everton Goodison Parkba költözésé után vette át ezt a sportpályát. Liverpoolban az Anfield 1884-tól létezik. A városban a kék szín uralkodott, és a királyok a Toffeesnak becézett Everton játékosai voltak. 1891-ben azonban az Everton sokkalta a bérleti díjat, és ezért át is költöztek a Goodison Parkba. Egy évvel később John Houlding megalapította a híres Liverpool FC-t, amelynek eleinte a színei kék fehérek voltak. Azonban hogy a városi rangadó igazi löketet kapjon, a Liverpool 1896-ban megváltoztatta a mezeit pirosra.

 1892 – 1896 FC Liverpool mez

Liverpool_FC_1892-1896_kit

A Kop lelátó adja meg az iramot

Ha megemlítsük a régi mondást, amely azt állítsa, hogy a szurkolók néha a 12. játékosuk a csapatnak, akkor a Kop lelátóról szurkoló liverpooliak a 15. játékosuk a hazai csapatnak. Spion Kopnak azért hívják ezt a lelátót, hogy tiszteletet adjanak annak a 300, többnyire Liverpoolból származó katonának, akik életüket vesztették a Búr háborúban a Spion Kop nevű dombon. 1994-ig csak állóhelyek voltak a The Kop lelátón. Később szereltek a lelátóra üléseket is, azonban amikor a meccs előtt elkezdik a szurkolók a You’ll Never Walk Alone című himnuszt énekelni, akkor garantáljuk önöknek, hogy tíz biztonsági öv se tudná meggátolni azt, hogy felálva énekelje a liverpooli himnuszt. Ma a sportpálya egyszerre 45 276 szurkolót képes befogadni. Az FA Kupa meccsen 1951-ben 61 905 szurkoló nézte a Wolverhampton elleni meccset, ami abszolút rekord. Manapság tervbe van a bővítés, mellyel 54.000 férőhelyes lesz a csarnok.

Hogy mi vár Önökre az Anfielden?

Egy stadion ahol már sok minden történt

A első focimeccset 7:1-re nyerte a hazai csapat, és a Scousers-nek becézett szurkolók nem is kívánhattak jobb kezdést az új stadioban. Sajnos nem csak pozitív élmények fűződnek a liverpooli Anfieldhez. Sokan ismerik a Hilsboroughi tragédiát, mikor a Liverpool – Nothingham meccs során 96 szurkoló vesztette életét. A szörnyű esemény után az egész stadiont virágokkal borították be a szurkolók így emlékezve az elhunytakról. 1971 -ben az Anfield a Manchester United hazai pályája lett azután, hogy a manchesteri huligánok randalírozása végett két meccsre bezárták az Old Traffordot. A legnagyobb ellensége Liverpoolnak azonban biztosan az Everton. Az Anfield tud még ma is fantasztikus élményeket és érdekes, humoros sztorikat nyújtani. Emlékezzünk csak vissza azokra az időkre, amikor még nem Jürgen Klopp volt a piros színű csapat edzője, de a szurkolók már átöltöztek Kloppá, és saját maguk meggyorsították az egész folyamatot.

Szeretne Ön is ott lenni az Anfield Roadon, és énekelni a You’ll Never Walk Alone himnuszt? Utazzon velünk és élvezze a hangulatot a legendás The Kop tribünről.