Audi-kupa: „jobb, mint Nostradamus”

Akadt, akinek a nyár egyik legjobban várt felkészülési tornája indította be igazán a karrierjét, míg egy fontos találat szerzőjét szinte elátkozta az ottani gólja. A házigazda Bayern Münchennek pedig az eddigi tapasztalatok alapján ez a legtökéletesebb „előrejelzője” a soron következő szezont illetően. Érdekességek az idén 6. alkalommal megszervezett Audi-kupáról!

Még a legnagyobb fanatikusok számára készülő focis kvízekben is a legnehezebb kérdések közé tartozna, ki szerezte az Audi-kupák 10 éves történetének első gólját. A „választék” meglehetősen bő, hiszen jó pár világklasszis megfordult már a kétévente megrendezett felkészülési tornán, elég talán csak Ronaldinho, Gareth Bale, Antoine Griezmann és Thomas Müller nevét említeni, de letették már a névjegyüket Münchenben olyan vérbeli gólvágók is, mint Robert Lewandowski, Fernando Torres vagy épp Mohamed Salah. A megoldást azonban nem köztük kell keresni.

Ha eláruljuk, hogy a kétévente rendezett, az idén nyáron immár 6. alkalommal sorra kerülő viadal legelső meccse egy Manchester United–Boca Juniors derbi volt 2009. július 29-én, akkor a naprakész rajongók a csapatokból és a dátumból kiindulva alighanem Wayne Rooney-ra, Ryan Giggsre vagy netán Martin Palermóra tippelnének. Nos, bár ők valóban ott voltak a pályán, csak szájtátva figyelték, ahogy egy akkor 21 esztendős, szupertehetségnek kikiáltott középpályás pazarul a hosszú felsőbe tekeri a tizenhatos jobb sarkáról megítélt szabadrúgást. Igen, a brazil Anderson volt az, akinek mellesleg ez volt az első találata a Vörös Ördögök mezében. Aki sosem gondolt volna rá, ne szégyellje magát, hiszen egyrészt 8 Manchesterben töltött idénye alatt mindössze 9 gólja volt, ráadásul végül mégsem tudta befutni azt a karriert, amit akkortájt jövendöltek neki.

A fentiek alapján mondhatnánk, hogy nem túl jó ómen fontos gólt szerezni az Audi-kupán, de ennek azóta több cáfolatát is láttuk. A 2015-ös finálét (Bayern München – Real Madrid 1-0) például Lewandowski gólja döntötte el, aki ezt követően élete szezonjait futotta: a lengyel gólzsák három egymást követő idényben is 40 találat fölé jutott és idén is jó úton halad efelé.

Ha pedig a nyár talán legjobban várt felkészülési tornájáról és a már-már sorsszerű előjelekről van szó, nem mehetünk el szó nélkül a vendéglátó Bayern München különös szériája mellett sem. A bajor együttes eddig négyszer jutott döntőbe az Audi-kupán, és az adott idény végén mind a négy alkalommal azon a helyen zárta a német bajnokságot, ahol a szóban forgó tornát. 2009-ben, 2013-ban és 2015-ben megnyerték az Audi-kupát, majd a Bundesligáért járó „salátástálat” is magasba emelhették, 2011-ben azonban elbuktak a Barcelona elleni fináléban, a szezon végén pedig a Dortmund letaszította őket a hazai trónról.

Azt persze 100%-ra nem merjük ígérni, hogy aki a nyári felkészülési szezon hajrájában megnézi, mire megy a Bayern az idei Audi-kupán, annak utána nem is kell már követnie a Bundesligát, de az biztos, hogy az élmény kedvéért mindenképp megéri elutazni az impozáns Allianz Arénában szervezett tornára. Ha pedig idén is tökéletes jósnak bizonyul az Audi-kupa, akkor jövő májusban legfeljebb azt mondhatják majd a szerencsések: „én ezt már a nyáron tudtam”.