Átigazolási hírmorzsák – mely sztárfocisták váltottak csapatot?

Már javában zajlik a 2018/2019-es idény téli átigazolási időszaka a nagyvilágban. A játékmozgásról érkező hírek olykor – sok találgatást megelőzően – már várhatóak voltak, olykor pedig nagyon meglepőek, hiszen az egyes játékosok váratlan bejelentésekkel is borzolják a kedélyeket. A klubok minden valószínűséggel tavasszal is a legerősebb összeállítással szeretnének pályára lépni, így elengedhetetlen, hogy a játékospiacon válogassanak. Összeállításunkban a január elsejétől történt legérdekesebb átigazolásokból és átigazolási lehetőségekből válogatunk. Sajnos, a napokban szörnyű hír is bejárta a világsajtót Emiliano Sala átigazolása után.

Cesc Fabregas Monacoban

A világ- és kétszeres Európa-bajnok spanyol középpályás, Cesc Fabregas decemberben még a Chelsea színeiben lépett pályára Budapesten a MOL Vidi ellen, ám január közepén a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő AS Monaco bejelentette szerződtetését. Cesc Fabregas négy és fél év után intett búcsút a Chelsea-nek, amelyben 198 tétmérkőzésen lépett pályára, amiken 22 gólt és 57 gólpasszt jegyzett. A londoni klubbal a 2014–2015-ös és a 2016–2017-es idényben megnyerte a Premier League-et, emellett egy-egy Angol Ligakupa- és FA-kupa-serleget is begyűjtött a „kékekkel”.

A 31 éves középpályás Maurizio Sarri érkezésével az őszi szezonban nem jutott annyi lehetőséghez, mint a korábbi években, ezért a tél közeledtével egyre több hír látott napvilágot, miszerint távozik januárban. Előbb még a Milannal hozták szóba, majd az új esztendő elején jelentek meg a sajtóban az első információk arról, hogy a hercegségbelieknél folytathatja a pályafutását. A spanyol játékos három és fél évre, 2022 nyaráig írt alá a Monacóhoz, ahol a 44-es mezszámot fogja viselni. A Monaco vezetőedzőjét, az Arsenal és a francia válogatott volt csatárát, Thierry Henryt a napokban függesztették fel, végső sorsáról a közeljövőben döntenek. A 41 éves Henry történetesen a Monacóban kezdte pályafutását, ahol öt idényt játszott, de most mindössze 104 napig irányította a Monaco csapatát a kispadról. Felfüggesztéséhez valószínüleg annak van köze, hogy a legutóbbi öt meccsen két pontot gyűjtött be csapatával.

Argentin klasszis a Stamford Bridge-en

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Chelsetől ugyan távozott egy klasszis, de Gonzalo Higuaín személyében újabb kiváló játékost tudhat soraiban. A Juventustól érkező argentin játékos kölcsönbe érkezik a londoni klubhoz, az átigazolás tényét már az olasz klub is megerősítette. Higuaín kölcsönben érkezik a Stamford Bridge-re – az idény első felében is kölcsönjátékosként szerepelt az AC Milanban, amelynél fél év alatt 8 gólt szerzett. A „zebrák” közleményéből kiderül, hogy a futballista szerződése 2019. június 30-ig szól, erre az időszakra átigazolási díj nélkül „engedi át” a labdarúgót a Juve. A Chelsea opcióval rendelkezik arra vonatkozólag, hogy 18 millió euróért cserébe további egy évvel meghosszabbítsa a kölcsönt, illetve arra is, hogy 36 millió euró fejében végleg megszerezze a 31 éves futballista játékjogát.

Kevin-Prince Boateng Barcelonát választotta

Barcelona: “Jövök!” – így erősítette meg a ghánai labdarúgó, Kevin-Prince Boateng, az olasz élvonalbeli Sassuolo támadója, hogy a szezon végéig a katalánok gárdájában szerepel majd. A már hivatalosan is bejelentett átlépésből kiderült az is, hogy az idény végén 8 millió euró ellenében meg is vásárolhatják az olasz klubtól Boatenget. Feltételezések szerint kölcsönvétele 2-2.5 millió euró közti összegbe kerülhetett a spanyol élvonalbeli klubnak. A Milannal 2011-ben olasz bajnokságot és Szuperkupát nyerő, azóta a Schalkét, a Las Palmast és az Eintracht Frankfurtot is megjáró labdarúgó a jelenlegi idényben 15 tétmérkőzésen öt gólt szerzett és két gólpasszt adott a Sassuolóban. Szerződése 2021-ig érvényes az olaszokkal. „Szomorú vagyok, hogy elhagyom a Sassuolót, de ez nagyszerű lehetőség” – nyilatkozta még a hivatalos bejelentése előtt Kevin-Prince Boateng az olasz Sky Sport riporterének.

Megszerzi-e a Celtic az elefántcsontparti sztárt?

Sajtóhírek szerint a skót Premier League-ben éllovas Celtic Glasgowban akár a dunaszerdahelyi DAC-tól távozó Vakoun Issouf Bayo csapattársa is lehet a Barca és a Manchester City egykori sztárja, Yaya Touré. A csapat edzője, Brendan Rodgers a hírek szerint már kapcsolatba is lépett az elefántcsontparti játékos testvérével, Kolo Touréval, aki szintén játszott a zöld-fehér mezeseknél, az ő segítségét kéri a 35 éves elefántcsontparti középpályás meggyőzésében. Yaya Touré decemberben bontotta fel a szerződést a görög Olympiakosz Pireusszal, így jelenleg nincs csapata és ingyen igazolható. Touré legutóbb november 8-án, a Dudelange ellen lépett pályára tétmérkőzésen az Európa-ligában.

Maradnak vagy távoznak?

A Marca információi szerint a Valencia csapata 8 millió eurós ajánlatot készül tenni a West Ham United részére Javier Hernandez megszerzése érdekében.“Chicharito” fénykorában 2010 és 2015 között a Manchester United alkalmazásában állt, utolsó szezonját a Real Madridnál töltötte kölcsönben, de a kiváló kezdés után képtelen volt tartósan eredményesen teljesíteni. Karrierje eddigi legjobb idényét ezt követően, a 2015-2016-os kiírásban produkálta a Bayer Leverkusen alkalmazásában, amikor 40 mérkőzés alatt 26 gólt szerzett, és még a rákövetkező idényben is jegyzett fele ennyi találatot. A 30 éves támadó 2017 nyarán 15 millió font ellenében került a “Kalapácsosokhoz”, a tavalyi szezonban szerzett nyolc gólja után idén eddig ötször volt eredményes, de korábban is arról szóltak már a hírek, hogy nem szándékozik kitölteni a következő idény végéig tartó szerződését a londoni klubnál.

A legfrissebb hírek szerint a Real Madrid együttese hajlik arra, hogy Cristiano Ronaldo után két újabb sztárját engedje át az olasz bajnokságban egyeduralkodó Juventus számára. Állítólag Marcelo és Isco is Torinóba tart. A Corriere dello Sport szerint, még ha a brazil és a spanyol játékos nem is vált klubot már most januárban, könnyen lehet, hogy a nyáron valóban átköltöznek a Serie A-ba. Állítólag Marcelo és Isco egy Paulo Dybalat is magába foglaló transzfer részesei lehetnek. Értesüléseink szerint Marcelot elsősorban örök barátja, Ronaldo csábítgatja a Juvéhez, míg Isco a Solari edzővel való negatív kapcsolata miatt fogadhatja érdeklődéssel az olaszok ajánlatát. A Real Madridból egyébként a Leeds United együtteséhez igazolt Kiko Casilla, akinek muszáj volt távoznia a Real Madridból ahhoz, hogy játszhasson. Az angol klubhoz ingyen érkezett a spanyol hálóőr.

Dortmundból a Bayernbe tilos!

A Bild legfrissebb információi alapján a Bayern München mellett Jürgen Klopp által irányított Liverpool is szívesen soraiban tudná a Chelsea tehetséges támadóját, azaz Callum Hudson-Odoi-t. Mint ismert, a Bayern München állítólag rendkívül komoly érdeklődést mutat Callum Hudson-Odoi játékjoga iránt, s a bajorok a hírek szerint már több ajánlatot is tettek a Chelsea-nek, de ezeket rendre visszautasította az angol klub. Ahogy már említettük, a Bild beszámolója szerint a Liverpool is bejelentkezett érte, tehát amennyiben valóban igaz a pletyka, a Bayern München ezzel csak még inkább nehéz helyzetbe került.

A bajorok átigazolásai egyébként érdekes módon korlátozva vannak. Hogy miért? Íme a válasz:  Dortmundi játékos nem igazolhat Münchenbe! Mario Götze, Robert Lewandowski és Mats Hummels is volt korábban a Borussia Dortmund labdarúgója, később azonban mind a hárman megfordultak a Bayern Münchenben. A fekete-sárgák vezetősége most megtiltja játékosainak, hogy a bajor riválishoz igazoljanak – írja a Sport Bild. „Hogy a következő években valamelyik játékosunk már a Bayern mezét fogja hordani, kizártnak tartom. Megtiltottuk nekik. Nálunk nincsenek kivásárlási árak” – fogalmazott a Sky Sportsnak Hans-Joachim Watzke ügyvezető igazgató. Mindez tulajdonképpen azt jelenti, hogy ajánlhat akármekkora összeget a Bayern egy dortmundi labdarúgóért, nem fogják eladni a „bőrnadrágosoknak”. Nyilván más a helyzet akkor, ha egy játékos szerződése lejár, hiszen utána oda megy, ahová szeretne…

Emiliano Sala tragédiája

Az idei átigazolási időszakban történt egy tragédia is, amely megrendítette a futballvilágot. Emiliano Sala argentin futballista is néhány napja a Nantes-ból a Premier League-ben szereplő Cardiff Citybe igazolt 17 millió euróért. Mint tudjuk, január 21-én  eltűnt egy magángép a La Manche csatorna fölött, azt pedig a francia Civil Légiközlekedési Hatóság is megerősítette, hogy a 28 éves argentin sztárcsatár, Emiliano Sala is a fedélzeten volt. Ugyan komoly mentőakció során próbálták megtalálni a gépet, ám vélhetően a gép a vízbe zuhant, így az esély arra, hogy túlélőket találjanak, szinte lehetetlen. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Sala azért tért vissza a cardiffi bejelentést követően Franciaországba, hogy elbúcsúzzon a társaitól Nantes-ban. A Salát is szállító, Nantes-ból 19.15-kor induló gépnek helyi idő szerint este kilenc óra előtt kellett volna leszállnia Walesben, ám nyolc óra körül a repülő váratlanul eltűnt a radarról valahol a La Manche csatorna felett, nem messze Guernsey-től. Január 24-én a Guernsey parti őrsége  bejelentette, hogy befejezték a kisrepülő keresését. Közleményében lleírja, hogy minden adatot átnéztek, összesítettek és ezek után hozták meg azt a nehéz döntést, hogy leállnak a kereséssel. Úgy véli, hogy innentől kezdve már kevés az esély arra, hogy túlélőket találjanak. A közleményben felhívták az arra utazók figyelmét, hogy amennyiben találnak alkatrészeket a lezuhant gépből akkor azt jelezzék a partiőrség számára.

Szerző: Bazsó Tímea