Allianz Arena – futballstadion vagy színét változtató kaméleon?

A 2005-ös év Bajorországnak, főleg Münchennek különösen fontos volt. Nem azért, mert az Oktoberfest jobban sikerult mint az elmúlt években, hanem azért mert  Németország harmadik legnagyobb városa új futballstadiont tudhatott magáénak. Talán ez a legmegfelelőbb kifejezés, mivel  az építkezést népszavazás előzte meg. A Bajorok 66% szavazott igennel. Németországban a kormány csak úgy nem húz ki a kalapból milliós elkülönített összegeket, hanem a Nemzeti labdarúgó-stadionról nyilvános vitát folytat. Mit is építettek valójában a müncheniek kevesebb, mint három év alatt?

Két gyermek anyja

Az Allianz Arena othont ad két klubnak is,  a – TSV 1860 München és a híresebb FC Bayern Münchennek. Mindkét csapat hol győztes, hol vesztes mérkőzéseit az Olimpiai Stadionban játszották és az új stadionban az együtműködés továbra is hibátlan. Annak érdekében, hogy egyenlő elbánásban részesüljenek a csapatok, amikor otthon játszik a Bayern, a stadion pirosan világít, a TSV 1860 hazai meccsein kéken,  a válogatott mérkőzéseken (Nationalelf), pedig a fehér szín  domináll. Az ülések viszont szürkék maradtak, így a stadiont mindig a szurkolók színezik be. Az Allianz Arena így egy kész kaméleon amely mindkét csapathoz igazságos. A Bayern és a TSV 1860 első mérkőzéseit megnyerték az új stadionban és az elkövetkező rendezvények pedig csupa izgalmat kínálnak.

audicup-allianz-nahlad

 

Az Allianz Arena túl fiatal ahhoz, hogy történeteket lehessen mesélni róla. Nincsenek szellemek, sem átok, semmilyen kisértet. Talán egy azonban akad, méghozzá a 2012-es évből. Felvillanyzott légkörben folyott a Bajnokok Ligája döntője, a nagy meccs, a Bayern München ellen játszott a Chelsea. Az otthoniak semmi mást nem fogadtak el csak a győzelmet. A 87. perc elteltével az állás 1: 0, és minden úgy tűnt, hogy a müncheni ünnepségek tulszárnyalják a híres Oktoberfestet is. De két perccel a rendes játékidő  befejezése előtt a müncheniek megismerték az ő kísértetüket Didier Drogba személyében. 120 másodperccel a vége előtt egyenlített, így a hosszabbítás és a tizenegyesek után a Chelsea tudott nyerni. A meccs után az Allianz Arena legszívesebben feketén világított volna. Szomorú esemény volt nemcsak  a müncheni rajongóknak, hanem a Tottenham szurkolóinak is. Mi közük van ehhez a „kakasoknak“? A BL-ben diadalmaskodó Chelsea ellopott egy helyet a rangos versenyben a következő szezonra, amit a Tottenham kiharcolt magának a Premier League-ben. Hát a foci ilyen is lehet…

Az Allianz Arenába öröm szurkolni
Nem csak szomorú történetek fűződnek a stadionhoz, mivel a Bayern az egyik legjobb labdarúgó klub a világon. Az egyik legemlékezetesebb pillanat a szurkolók szerint, Roy Maakay villámgyors gólja a Real kapujába. A Holland mesterlövész lőtte a leggyorsabb gólt a Bajnokok Ligája történetében. Csak 10 másodpercre volt szüksége ahoz hogy betaláljon. Ezen a mérkőzésen Roberto Carlos hibája után a Bayern 2:1-re nyert a Real Madrid ellen.

Ki tudná ezt felülmúlni?

A fantasztikus Lengyel csatár Robert Lewandowski 5 gólja csupán kilenc perc alatt egy másik őrült teljesítmény! Lehet pont ez a Lengyel csodagyerek lesz, akinek sikerül gólt lőni kevesebb, mint 10 másodperc alatt.

Német precizitás

Az Allianz Arena egy bizonyítek a német precizitásra. Építeni egy ilyen hatalmas és bonyolult, csodálatra méltó stadiont csupán 31 hónap alatt, egyszerűen hihetetlen. Négymillió rajongó minden évben, 71 ezer férőhely, 11500 parkoló hely, több mint 1350 gól, három szín, két klub, egy válogatott és főként a végtelen szeretet a futball iránt.

A modern épület  nemcsak a foci rajongók tekintetét vonza, mivel elismert szakemberek is felfigyeltek az építményre. Adam Gebrian a híres cseh építész így nyilatkozott az Allianz Arenáról:

A legmagasabb pontján vagyunk a stadionnak, és innen is kiváló a rálátás a pályára, mert a lelátó elég meredek. Egy csodás megoldás!”  Így egyértelmű választ adott ügyfeleink gyakori kérdéseire. Ezzel a nézettel mi is egyetértünk. A stadionban igazán csodálatos kilátás van bárhonnan, és nincs szükség arra, hogy minden áron, a fűvön a középvonal határán üljünk. Csodálatos hangulatban, gyönyörű környezetben élvezheti a kedves szurkoló a mérkőzéseket a stadion bármelyik oldaláról .

Önnek már volt szerencséje meglátogatni az Allianz Arenát? Ha nem, akkor válasszon bátran gazdag kínálatunkból.