A világ TOP 5 leggazdagabb klubtulajdonosa

Olvasási idő: 4 perc

Az utóbbi hetek egyik legfontosabb híre a foci világából az volt, hogy a Newcastle United csapatát egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium vásárolta meg.

Az angol klub ezzel egycsapásra a világ leggazdagabb klubcsapatai közé került, hiszen az ő tulajdonosuk a futballcsapatok közt a legtehetősebb. Persze ez nem azt jelenti, hogy ők is költik majd a legtöbbet a következő években, bár tény, hogy számos példát találunk erre.

Az alábbiakban a világ leggazdagabb klubtulajdonosait és csapataikat vesszük sorra.

Newcastle United – Public Investment Fund (PIF) – becsült vagyon: kb. 320 milliárd font

A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos részesedést vásárolt 2021 októberében a Szarkáknál. Ezért 300 millió fontot utaltak át az előző tulajdonos, Mike Ashley számlájára.

A konzorcium elnöke Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg, a Newcastle elnöke pedig Jaszir al-Rumajjan, a PIF elnöke lett.

A számokat látva nem kérdés, hogy ezek után az 1892-ben alapított klub bárkit meg tudna vásárolni és ha nem is azonnal, de néhány éven belül a legnagyobb világsztárokkal tudná megerősíteni a csapatot. A kérdés, hogy ezt az utat-e választják, vagy esetleg Dieterich Mateschitz nyomdokaiba lépnek majd?

Manszúr_Kompany_Silva

Manchester City – Manszúr sejk – becsült vagyon: kb. 23 milliárd font

A manchesteri kék-fehérek 2008-ban váltak a világ leggazdagabb klubjává. Ezek után jött a nagybevásárlás. Elsőként Shaun Wright-Phillips, Vincent Kompany vagy Robinho volt a legnagyobb fogás, majd folyamatosan érkezett a többi nagy név Carlos Téveztől kezdve, David Silván át egészen Mario Balotelliig.

A nagyobb változás akkor állt be, mikor sportigazgatónak szerződtették Txiki Begiristaint. Innentől fogva észszerűbben vásárolták a sztárokat és nem feltétlen a legnagyobb neveket vették célba, hanem a keretben lévő lyukakat próbálták betömni.

Ennek eredményeképpen Angliában gyűjtik is sorra a trófeákat, de a Bajnokok Ligája-győzelem még várat magára.

Manszúr sejk egyébként az ausztrál Melbourne City és az amerikai New York City tulajdonosa is.

További érdekességek és nyereményjátékok a foci világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

RB Salzburg, RB Leipzig – Dieterich Mateschitz – becsült vagyon: kb. 15 milliárd font

Az osztrák üzletember szintén nem csak egy klubban érdekelt. A Salzburg mellett az RB Lipcse és a New York Red Bulls is az ő érdekeltségi körébe tartozik. Ők viszont kis túlzással egyedüliként egy másik utat választottak. Az utánpótlásba ölt összegek pedig hozzák is szépen a remek játékosokat és az eredményeket is.

Salzburgból indult többek között Sadio Mané (Liverpool), Erling Haaland (Dortmund) vagy Naby Keïta (Liverpool) is. De a számunkra legkedvesebb, hogy Szoboszlai Dominik is az osztrák akadémiának köszönheti a legtöbbet a családja mellett.

Ami pedig az eredményeket illeti. A Salzburg egyeduralkodó Ausztriában és immár a Bajnokok Ligájában is rendre ott van a csoportkörben. A Lipcse BL-elődöntőig is eljutott már és rendre a Bayern München legnagyobb kihívója a Bundesligában is.

Agnelli.Juventus

Juventus – Andrea Agnelli – becsült vagyon: kb. 11 milliárd font

A torinói klub tulajdonosa az olasz vállalkozófamília, az Agnelli-család, amely például a Fiat-Chrysler többségi részvényese is. A fociüzlet arca Andrea Agnelli lett.

A család az olasz bundabotrány utáni években tengődő Juventust mentette meg. Itt viszont nem jellemző a nagy költekezés, sőt időnként még az is felmerül, hogy anyagi problémái vannak a klubnak.

Az viszont egészen biztos, hogy a klub stabil lábakon áll, és nem vásárolják meg ész nélkül a legnagyobb ígéreteknek kikiáltott futballistákat.

Abramovics.Chelsea

Chelsea – Roman Abramovics – becsült vagyon: 9,6 milliárd font

Az ötödik helyért komoly a verseny. Bizonyos oldalakon a Hoffenheim tulajdonosa, Dietmar Hopp, néhol pedig a Chelsea orosz mecénása szerepel nagyobb vagyonnal. Abramovics az elsők között volt, aki „külsős” gazdagként szállt be a fociba. 2003-ban vette meg a londoni klubot, majd elkezdte önteni bele a pénzt.

Elsőként itt is a hazai téren jöttek a sikerek, de nekik 2012-ben megjött az áttörés is, amikor a Bayern Münchent hazai pályán büntetőkkel győzték le a Bajnokok Ligája döntőjében.

A 15 leggazdagabb orosz közt számon tartott milliárdos az utóbbi időben már kevesebbet szerepel a médiában, mint a kétezres évek elején, de az biztos, hogy egy stabil európai élcsapattá tette a Chelseat.

AZ ÖSSZES UTAZÁSI AJÁNLAT EGY HELYEN

Összeállította: Elek Zoltán