A végéhez közeledik az EB-selejtező

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

Ha azt mondjuk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott számára karnyújtásnyira van az Európa-bajnoki részvétel, akkor finoman fogalmazunk. A nemzeti csapatnak elég egyetlen pontot megszereznie ahhoz, hogy készülhessen a kontinensviadalra, ám Marco Rossi és stábja számára rendesen fel lett adva a lecke a sérültek miatt. Kulcsemberek hiányoznak, de a csoportelsőség továbbra is elérhető. Cikkünkben megnézzük, mit kell tudni a jelenlegi keretről, illetőleg arra is rávilágítunk, milyen különleges dolgokat érhet el a válogatottunk. 

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Magyarország már biztos résztvevője lehetne a 2024-es németországi Európa-bajnokságnak, ha minden a tervek szerint alakult volna a legutóbbi mérkőzésen, ám sajnos a Litvánia elleni döntetlen kevésnek bizonyult, ugyanakkor jelentős gondot sem okozott a tabellán. Hazánk számára ugyanis még két mérkőzés van hátra a selejtezősorozatból, november 16-án Bulgáriával, november 19-én pedig Montenegró együttesével találkozunk, ha pedig ezeken legalább egy pontot sikerül megszerezni, máris megvan a kijutás. A papírforma alapján ennek könnyedén meg kellene lennie már az első meccsen és Montenegró ellen azért küzdhetnénk, hogy csoportelsőként zárjunk, de a körülmények egyelőre nem a legkedvezőbbek.

Lehet, hogy egy kép erről: amerikai_futball, futball, tömeg és szöveg

forrás: MLSZ Facebook oldala

Meglepetés nincs, hiányzóból viszont sok van

Fiola Attila, Varga Barnabás, Willi Orbán, Kleinheisler László, Schäfer András és Sallai Roland – ők mindannyian alapemberek a válogatottnál, de sérüléseik révén közülük mindössze Sallai kapott meghívót Marco Rossitól, aki a keret kihirdetésekor elárulta, csak akkor számítanak a játékára, ha időben felépül. Ez jól mutatja, hogy mekkora érvágás ezeknek a játékosoknak a hiánya, ugyanakkor a szövetségi kapitánynak nem kellett kényszerű lépéseket tennie.

Újoncok nincsenek, csak olyanok, akik korábban is kaptak meghívót, esetleg már rutinos tagjai ennek a csapatnak. Elől valószínűleg Ádám Martinra hárulhat a szokásosnál nagyobb teher Varga Barnabás hiányában, de a kapitány Németh Andrást is kiemelte ennél a szerepnél, viszont arra is utalt, hogy a fiatal tehetségnek sokkal több szerephez kell jutnia jelenlegi klubjában, a Hamburg együttesében.

forrás: valogatott.mlsz.hu

Szintén szemet szúrhat még a Kecskeméten játszó Szuhodoszvki Soma neve is, hiszen a legutóbbi keretben nem kapott helyet. Amikor utoljára megkapta meghívóját, pályára nem léphetett, így akár a bemutatkozására is megvan az esély, igaz Rossi dicsérő szavai ellenére azt is megemlítette, ezt a lehetőséget főként ösztönzőnek szánta, mert úgy érzi, megvannak a megfelelő kvalitásai ahhoz, hogy magabiztosabban játsszon.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy a sérültek miatt mi lesz a megszokott játékrendszerrel, ám Rossi az M4 Sportnak adott interjújában higgadtan reagált az ilyesfajta kérdésekre. Elmondta, hogy a múltban többször is voltak már olyan helyzetben, amikor nem számíthattak bizonyos játékosokra, a csatárkérdés ellenére sem hiszi, hogy feltétlenül taktikai módosításokra lenne szükség, illetőleg megígérte, hogy nem látunk többé olyan hozzáállást a csapattól, mint a litvánok elleni meccs első játékrészében. Megígérhetem, amíg én vagyok a kapitány, nem történik hasonló, mint a litvániai selejtező első 45 percében. Mert az soha nem elfogadható, hogy nem megfelelő hozzáállással lépünk pályára” – mondta el Rossi.

Kik juthatnak kulcsszerephez?

Szoboszlai Dominik neve talán az egyik legegyértelműbb ebben a felsorolásban, hiszen jó formában van és ő a csapatkapitány, így ebben a helyzetben is megmutathatja, vezére tud lenni a válogatottnak, amelyben a csatárposzton, befejezőként a fentebb már említett Ádám is komoly szerepet kaphat. Aranyat érhet még Gazdag Dániel és Loic Nego játéka is, akiket eleget játszanak a csapatukban, így a meccsrutinra nem panaszkodhatunk az esetükben. Hasonló a helyzet Kerkez Milost illetően is, de Callum Styles, Csoboth Kevin, Bolla Bendegúz és Botka Endre is bátran bevethető lesz, nem elfeledkezve a sérüléséből felépülő Kalmár Zsoltról sem. Ők játékperceik, esetleg formájuk okán stabilitást jelenthetnek és vélhetőleg a kezdőben is helyet kapnak majd, mivel a szövetségi kapitánynak ezúttal elég szűkösek a lehetőségei a kezdő tizenegy összeállításakor.

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember, futballozó emberek, amerikaifocizó emberek és szöveg

forrás: MLSZ Facebook oldala

Különleges napok következnek

A magyar szurkolóknak több szempontból is igazán emlékezetessé válhat a következő két Európa-bajnoki selejtező. Sajnos negatív szempontból is, hiszen elég bosszantó mindaz, ami jelenleg a bulgáriai meccs körül zajlik. Mint ismeretes, a bolgár rendőrség biztonsági okokra hivatkozva nem járult hozzá a mérkőzés nézők előtti megrendezéshez, ráadásul a helyszín is változott, ami miatt aztán újabb problémák alakultak ki. Aligha leszünk viszont csalódottak, ha bekövetkezik valamelyik az alábbiak közül:

  • A magyar válogatott először juthat ki egyenes ágon az Európa-bajnokságra a jelenlegi selejtezőrendszerben.
  • 1972 után először fordulhat elő, hogy Magyarország pótselejtező nélkül vehet részt az Eb-n, igaz akkor még csak négy csapatot számlált a torna és más volt a lebonyolítás.
  • Az 1972-es kvalifikáció óta nem volt olyan, hogy Magyarország megnyerte csoportját az Európa-bajnoki selejtezők során. Akkor ez a negyeddöntőbe jutást jelentette, ahonnan a győzelem pedig a továbbjutást jelentette a négyes tornára.
  • Az 1980-as Eb selejtezői során fordult elő utoljára, hogy Magyarország az első két hely valamelyikén zárt csoportjában.
  • A nagy tornákat tekintve az 1986-os világbajnokság selejtezőit zárta utoljára csoportgyőztesként a magyar válogatott.
  • Ugyanez a világbajnokság volt az utolsó felnőtt világverseny, amelyre Magyarország egyenes ágon jutott ki, pótselejtezők nélkül.

Lehet, hogy egy kép erről: futball, amerikai_futball, tömeg és szöveg

forrás: MLSZ Facebook oldala

A magyar válogatott hátralévő mérkőzései:

November 16. csütörtök  18:00 Bulgária – Magyarország

November 19. vasárnap  15:00 Magyarország – Montenegró