A tét a duplázás – városi derbi az FA-Kupa döntőjében

Olvasási idő: 6 perc

Szerző: Szikora Tamás

A manchesteri derbi a világ egyik leghíresebb városi rivalizálása, amely világszerte nagy érdeklődésre tart számot. Ez hatványozottan igaz akkor, ha elég nagy tétje van a párharcnak, most például a felek éppen Anglia legrégebbi versenysorozatának fináléjában csaphatnak össze. Amelyik együttes győzni tud, az előbb mondhatja el magáról, hogy két trófeát is bezsebelt az idei szezonban, szóval nagy csatára van kilátás. Mutatjuk, mit érdemes tudni a Manchester City – Manchester United döntővel kapcsolatban.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Az angol Premier League továbbra is az egyik legnézettebb liga a világon, ami persze nem véletlen. A rajongók magas minőségű mérkőzéseket láthatnak, ráadásul a közvetítésre alkalmas platformokon, vagyis a sportcsatornákon, valamint a még mindig fiatalnak mondható streaming szolgáltatásokon is igyekeznek megadni ennek a módját. Többek között talán ennek is köszönhető, hogy az angol labdarúgó szövetség (FA) után elnevezett versenykiírás kissé háttérbe szorult a népszerűség tekintetében, pedig kevés nagyobb dicsőség van annál, mint elhódítani ezt a kupát.

Bár minden országnak megvan a maga kupasorozata, amelyben az alsóbb bajnoki osztályok szereplői is képviseltetik magukat, az FA-Kupa kiemelkedik ezek közül. Mindez nem véletlen, hiszen hivatalosan 1871. július 20-án alapították meg, ami azt jelenti, hogy jócskán a mai Premier League elődjének számító, The Football League előtt jelent meg az első kiírás, utóbbi létrejöttéről ugyanis csak 1888-ban döntöttek. Sokáig jóval nagyobb presztízse is volt a kupának, így semmi meglepetés nincs abban, hogy az angol kluboknak sokat jelent a trófea elhódítása, a világ összestöbbi rajongójának pedig egy újabb lehetőséget ad arra, hogy nagyszerű csapatokat láthassanak.

Idén pláne nagy felhajtás várható a döntő körül, mivel egy 1881 óta tartó városi rivalizálás következő felvonása előtt állunk. A mérkőzést a Wembley-ben rendezik meg.

Örök riválisok

Ha tüzetesen átvizsgáljuk az európai labdarúgás történelmét, akkor gazdag múltra visszatekintő városi csatákra bukkanhatunk. Ilyen a manchesteri derbi is, amely a City és a United csapatai között zajlik a fentebb már említett évtől számítva, ennek tekintélye pedig csak nagyobb lett az azóta eltelt idők során. Hogy mennyire a régmúltról beszélünk, jól példázza, hogy a legelső meccset 1881 novemberében hivatalosan még a St. Mark’s, illetőleg a Newton Health LYR együttesei vívták meg.

Mindez ne zavarjon meg senkit, valójában a ma ismert csapatok közvetlen elődei van szó, de a históriás könyvekben ezen együttesek mérkőzései beleszámítanak a közös statisztikába. A St. Mark’s a City korábbi neve, miután 1880-ban az ugyanezzel a névvel rendelkező templom gondnokai hozták létre a csapatot, de hét esztendővel később már Ardwick AFC-ként folytatták, miután elköltöztek a Hyde Roadra, amely az Ardwick nevű városrészen volt található. A Manchester City elnevezést először hat évvel ezután használták, amikor pénzügyi gondok miatt újra kellett tervezni a dolgokat, ám nemsokkal később, 1904-ben már így nyerték el az FA-Kupát is történelmük során először.

Ami a Newton Health LYR csapatát illeti, 1878-ban alapították, a Lancashire-Yorshire vasúti társaság révén, de ők sem vették fel egyből a manchesteri nevet, mivel előbb függetlenedtek a vasutasoktól és Newton Heath FC-ként folytatták tevékenységüket, majd a pénzügyi nehézségek itt is felütötték fejüket. Így került a képbe John Henry Davis személye, aki a manchesteri sörgyárat vezette, a klubnak pedig jelentős anyagi segítséget nyújtott. Ekkor merült fel a névváltoztatás ötlete is, ezáltal 1902-re már Manchester United néven álltak ki az ellenfelekkel szemben.

A legendák szerint az igazi rivalizálás a második világháború utáni időkben alakult ki, előtte ugyanis a helyiek közül hol a City, hol pedig a United meccseit követték többen. Bár napjainkig elképesztően sokszor játszottak egymás ellen a bajnokságban, az FA-kupában, a Ligakupában, sőt a szuperkupa fináléban is, valójában fontos kupadöntőben még sosem csaptak össze mostanáig, így tehát a 2023 júniusi meccsük lesz az első ilyen történelmük során.

Zárkózhat a City a sikerességi listán

Ha egybevetjük az összes eddigi téttel bíró meccsüket a feleknek, akkor bizony a Manchester United áll jobban, akárcsak a trófeák tekintetében. A sors ugyanis az elmúlt néhány évtizedben kegyesebb volt velük, mint városi riválisukkal, amelyik főként a 2010-es évek óta mondható az európai élmezőny stabil tagjának, idén pedig minden eddiginél feljebb juthatnának, ha megnyernék a Bajnokok Ligáját. Egyrészt ott az esély a triplára, hiszen a bajnoki trófea mellé az FA-Kupa és a BL serlegei szintén elérhetők, másrészről a közös statisztikában is javulhatnának.

Ha csak a kupákban való összecsapásokat nézzük meg, akkor eddig a Vörös Ördögök 12 sikert számlálhatnak, a Kékek 8 alkalommal tudtak győzni, egyszer pedig döntetlent játszottak. A bajnok és a kupagyőztes között rendezett Angol Szuperkupában már találkoztak, itt viszont megint a Vörös Ördögök felé billen a mérleg nyelve. 1956-ban vendégként 0-1-es sikert értek el, 2011-ben pedig szintén nem ők voltak a pályaválasztók, de a trófeát egy 2-3-as meccs után újra magasba emelhették.

A megnyert trófeák tekintetében is jobban állnak, a szóban forgó FA-Kupa döntőiben 12 esetben diadalmaskodtak, a City 6 alkalommal ünnepelhetett.

Senki sem veszi majd félvállról

Talán kevesen gondolták volna, mennyire fontos lesz az FA-Kupa elhódítása 2023-ban a döntősök számára, de jelenleg mindkét oldalnak komoly sikert jelentene a győzelem. A fentebb már részletezett statisztikák miatt a City természetesen már csak a presztízs miatt is nyerni szeretne. Talán még sosem rendelkeztek annyira ütőképes csapattal, mint most, ahogyan olyan sikerek kapujában sem álltak még, mint jelenleg. Arra még ugyanis egyszer sem volt példa, hogy hazahozzák a BL serlegét, de triplát sem csináltak még úgy, hogy egy európai sorozatban is csúcsra jussanak. Erre azonban most jó esélyük nyílik az idei teljesítményüket látva, ráadásul nyilvánvalóan nem akarnak a BL-döntőbe egy vereséggel megérkezni.

Ugyanúgy fontos lenne a siker a Manchester United számára is. Bár a Premier League-ben sikerült dobogóra állniuk, így jövőre ismét a BL-ben szerepelhetnek, továbbá idén a Ligakupát is megnyerték, nyilván nem szeretnék pont egy City elleni vereséggel lezárni az idényt. Ehhez tegyük hozzá, hogy a trófeákat tekintve régóta válságban voltak, elvégre 2017-ben Európa Ligát és Ligakupát nyertek, de azóta mostanáig kellett várni az újabb diadalra, nem beszélve arról, hogy utoljára ugyanekkor tudtak egynél több kupát elnyerni egy adott szezonon belül.

Amelyik együttes tehát győzni tud június 3-án, az előbb tud majd duplázni, rossznak pedig biztosan nem értékelhetik a szezonját. Érdekes lesz a párharc a vezetőedzők aspektusából is. Pep Guardiola nevét vélhetően aranybetűkkel írnák be a City históriás könyveibe, ha meglenne a sokak által várt tripla, Erik Ten Hag pedig nyilvánvalóan szeretné minél nagyobb bizalmat kialakítani csapata szurkolóiban, miközben saját nimbuszát is növelhetné. Guardiola sikereit aligha kell bemutatni, hiszen a Barcelona és a Bayern München után már jelenlegi helyén is letette névjegyét, de holland kollégája azok után, hogy kiváló eredményeket ért el az Ajax kispadján, most jelenlegi székhelyén is magasra jutna.

A dolgok viszont a pályán dőlnek majd el. Idén egyszer találkozott egymással a két csapat, akkor mondhatni kisebb meglepetésre a United nyert 2-1-re, a legutóbbi négy meccsüket pedig megnyerték. Ellenfeleik, köztük a halovány teljesítményt nyújtó Chelsea is a középmezőnyből voltak valók, ugyanakkor legutóbbi két meccsén a City a Brighton és a Brentford ellen sem nyert. Ebben persze benne lehet, hogy a bajnoki címet már bezsebelték, és fontos összecsapások előtt állnak, miközben bőven lesz kire számítaniuk.

A Kékeknél elég egyértelműen Erling Haaland lehet a kulcsember, aki hihetetlen szezont produkálva eddig 52 gólnál jár, ebbe pedig a norvég válogatottban szerzett találatokat nem is számoltuk bele. Egyértelműen őt kell tehát semlegesíteni elsősorban az ellenfélnek, ugyanakkor Riyad Mahrez, Julián Álvarez és Phil Foden is többször eredményes volt, a középpálya elején pedig Bernardo Silva is sokat tehet hozzá a játék eredményességéhez.

A túloldalon kiemelendő Fred, aki a döntőig vezető úton kétszer is a kispadról beállva szerzett fontos gólt, de Bruno Fernandes és Marcus Rashford is gondokat okozhat a City védelmének. Felvet viszont problémákat, hogy olyan fontos emberek sérültek le a Chelsea elleni bajnokin, mint Luke Shaw vagy éppen az Anthony, aki eddig nyolcszor köszönt be az ellenfeleknek, így kérdéses ezek után Ten Hag milyen megoldást eszel majd ki riválisuk ellen.

AJÁNDÉKUTALVÁNY MECCSJEGYEKRE ÉS UTAZÁSOKRA