A szerb örökrangadó – Crvena Zvezda – Partizan Belgrád

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Ollé Tamás

A szerb rangadó az egyik legkülönlegesebb ezen a kontinensen. A felek közötti párharcok több sportágban is jelen vannak, így például a labdarúgáson túl a kosárlabdában, ahol szintén kemény harcok zajlanak a két belgrádi klub között. Szerbia talán legnagyobb rivalizálása főként a történelmi eseményekre, egyúttal a múltban elért kivételes eredményekre is visszavezethető.

Kövessék közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

 

Riválisok a kezdetektől fogva

A csapatok közötti mérkőzések szinte mindig rangadónak számítottak. Mindkét együttest 1945-ben alapították, a Crvena Zvezda március 4-én jött létre, míg a Partizan Belgrad október 4-én alakult meg. Előbbit az Egyesült Szerb Ifjúsági Antifasiszta Liga fiataljai hozták létre, így az elnevezés, amely ‘Vörös Csillag Labdarúgó Klubot’ jelent, tőlük ered, de külföldön sokszor csak ‘Red Star Belgrad’ néven ismerik őket. A Partizan neve sem véletlen, hiszen az akkori Jugoszláv Néphadsereg saját sportegyesülete révén született meg a csapat, amelyet a Partizánokról, a II. világháború kommunista katonai mozgalmairól neveztek el.

Az egymás elleni heves csaták főként a klubok elődei miatt bontakozhattak ki, mivel a Zvezda gyakorlatilag az egykori Sk Jugoslavija romjaira építkezett, amit a hatóságok feloszlattak, majd többek között annak stadionját az új csapatnak ítélték. Ezt követően az egyik legerősebb gárdává váltak és a sikerek is gyorsan jöttek, így hamar jelentős népszerűségre tettek szert. Elődjük talán legnagyobb riválisa a BSK Belgrád volt, amelynek létezését a hatóságok nem szüntették meg, de jelentőségüket idővel kezdték elveszíteni, miközben a fiatal Partizan egyre több szurkolóra tett szert, így a Zvezda egyik legkomolyabb ellenfelévé vált.

Félelmetes hangulat

A találkozók mindig egyedülálló hangulattal rendelkeznek a csapatok méltán híres szurkolótáborai miatt. A Crvena Zvezda mögött álló népes csoport a Delije néven ismert, ami tulajdonképpen erős és bátor emberekre utal. A Zvezda egyébként közvéleménykutatások szerint mai napig Szerbia legnépszerűbb klubjának számít, ami a lelátókon is megmutatkozik, de nem panaszkodhat ellenfelük sem. A másik belgrádi klub rajongóit csak Grobari néven emlegetik, ami magyarul Sírásókat jelent. A fura elnevezés eredetére több elmélet is van, de a legismertebb szerint ezt a nagy rivális szurkolói aggatták rájuk a klub fekete-fehér színei miatt. Az is előfordulhat viszont, hogy a stadionjuk utcája miatt alakult így. Hazai meccseiket a Partizan Stadionban játsszák, amely a Humska utcán található, az utcanév viszont sírhalmot jelent, bár valójában a középkori Hum földjéről nevezték el. Az idelátogató szurkolók száma az 50-es évektől fokozatosan növekedett, mára pedig az egyik legkomolyabb tömörülésről beszélhetünk, így a Zvezdával való összecsapásokon mindig parázs hangulat uralkodik.

Gólokból nem volt hiány  

Eddig a csapatok a kupameccseket és a bajnokikat összeszámolva 211 mérkőzést játszottak le egymás ellen, ám mindössze 17 alkalommal fordult elő, hogy nem született gól. A többi találkozón mindig betaláltak valamelyik oldalon, néha pedig gólzáporos csata alakult ki, olykor jelentős különbséggel. A rekordot ebből a szempontból a Partizan 1953-as sikere tartja, amikor 7-1-re verték el riválisukat, de kiemelkedik még az 1999-es kupadöntő, amikor a Crvena Zvezda 4-2-re diadalmaskodott, ahogyan a legelső találkozásuk is felejthetetlenre sikerült, akkor is a Zvezda nyert 4-3-ra.

Emlékezetes sikerek

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Partizan Belgrad és a Crvena Zvezda a két legnépszerűbb klub Szerbiában, utóbbi pedig sokáig egy 110 000 ember befogadására is alkalmas stadionnal rendelkezett. Az egyik itt tartott meccs tartja az örök derbik rekordját is, 1976 novemberében kereken 100 000 ember foglalt helyet a lelátókon, ami félelmetes légkört eredményezett. Azt a meccset 1-0-ra nyerték meg, de számukra kiemelkedik még az 1990/1991-es szezon is, amikor korábban még nem látott teljesítményre voltak képesek. A Zvezda abban az évben megnyerte a jugoszláv bajnokságot, valamint a BEK-et és az Interkontinentális Kupát is. A Partizánnal együtt egyébként eddig uralták a hazai terepet, mivel az 1997/1998-as szezon óta csak ez a két egyesület tudta megnyerni a bajnokságot. Nemzetközi sikerek jutottak a Partizan Belgrad számára is, 1966-ban BEK-döntőt vívhattak, 1978-ban pedig a Közép-európai Kupa győztesei lettek.

Nézzenek körül Belgrádban

Bármikor is tekintjük meg az örök derbit, érdemes rászánni az időt és felfedezni Szerbia gyönyörű fővárosát. Belgrádban kihagyhatatlan a Skadarlija negyed, amely egy igazán színes és vidám terület a városban, így megéri meglátogatni az üzleteket, esetleg beugrani valahová egy kávéra. Ha pedig már kávé, nem hagyható ki a „?” nevű kávézó. A kérdőjelről elnevezett hely 1823-ban nyitott és igazán különleges élményt nyújt, látnivalókból pedig a leghíresebb a Szent Száva-templom. A világ egyik leghíresebb ortodox temploma reggel 7-től este 8-ig szabadon megtekinthető, ami ajánlott, hiszen szervesen hozzátartozik a város látképéhez.