A Santiago Bernabéu stadion egy nyomda formáját fogja felvenni

Kezdjük az elején. Spanyolország és Oroszország közt nem sok közös tulajdonságot vélünk felfedezni. Azon kívül, hogy ugyanazon a kontinensen helyezkednek el, más hasonlóság nem is jut az eszünkbe. De talán még egy akad. Mégpedig ami az oroszoknak a Bolsoj színháza az a spanyoloknak a Santiago Bernabéu stadion, vagy a madridi „fehér balett”. Persze ha nem a Barcelonának szurkolnak. Tudni illik viszont, hogy a klub megalapítása és stadionba való költözése közt 45 év telt el. A klub stadionból stadionba vándorolt fennállása első éveiben. Felvetődik a kérdés, hogy mi köze van a bikaviadal arénának a Realhoz, és hányszor kellett a csapatnak új stadiont keresnie.

Utazások a Real Madrid mérkőzéseire

A bikavadal-arénától a királyi sátorig vezető út

1902-ben, a mai Real Madrid megalakulásakor a klub neve még csak Madrid Club de Fútbol volt. Hazai mérkőzéseit a bikaviadal-arénától nem messze eső bérelt gyep nélküli földterületen játszotta. Ez évente 150 pesóba került, az öltözők pedig egy közeli kocsmában helyezkedtek el. Királyi klubbá csak 1920-ban vált, amikor XIII. Alfonz odaítélte neki ezt a címet. (real = királyi)

A Real Madrid  első igazi stadionja a Campo O’Donnell lett, amely akkoribban az egyik legmodernebbnek számított egész Spanyolországban. Befogadóképessége már elérte a 6000 férőhelyet és a pálya korláttal volt elválaszta a rajongóktól, mivel a spanyolok túl hevesen ünnepelték a gólókat. A csapat ezt a stadiont később egy újabbra váltotta fel, amely eredetileg kerékpár-versenypályaként szolgált. Az átalakítások után a pálya nemcsak hogy labdarúgásra lett alkalmas, hanem a klub első füves stadionjává  is vált. Ez a megoldás is azonban csak ideiglenesnek volt nyivánítható, és a klub egy éven belül ismét költözött. Ekkor került az Estadio Chamartínra a sor, ahol viszonylag elég hosszú időt, egész pontosan 23 évet töltött.

Az O’Donnel stadion még nem volt gyepesítve, a korlát azonban már megtalálható (Forrás: historias-matriterises.blogspot.com)

Štadión O'Donnel

Végre otthon

Bár a Chamartín stadiont sem kímélte a spanyolt polgárháború, későbbi újjáépítése után a kapacitása tovább növekedett, méghozzá 25.000 férőhellyel szolgált a futball szerelmeseinek. Viszont még így sem volt elég, hiszen a rajongók száma egyre csak nőtt, és a spanyolok egyre jobban imádták a klubot. Ekkor döntött úgy a klub akkori elnöke, Santiago Bernabéu, hogy egy 100 ezer férőhelyes stadiont kell építeni.

Utazások a Real Madrid mérkőzéseire

Akarni szép dolog, de a pénzügyi problémák kissé megnehezítették az elnök terveit. Makacsságának köszönhetően és banki hitelek segítsgével 1958-ban megvásárolta a stadionra kiszemelt telket, és elkezdőthettek az építkezési munkálatok. Annak ellenére, hogy a második világháború Spanyolországot nem érintette annyira, mint más európai országokat, egy ilyen méretű beruházás bizonytalan kimenetellel járt. 1947 decemberében átadták a  Nuevo Estadio Chamartínt, ahogy akkoriban nevezték es a Real az első meccsén 3:1-es győzelmet aratott a Portugál bajnok,  Os Belenenses felett. Hét év múlva a stadion kapacitása 125.000 férőhelyre emelkedett, meghaladva ezzel Don Santiago Bernabéu álmait. Az elnök iránt való tisztelet jelképeként a stadiont 1955-ben átnevezték Estadio Santiago Bernabéu-ra.

Estadio Santiago Bernabéu napjainkban

Estadio Santiago Bernabéu Real Madrid

A felújításoknak köszönhetően a stadion még mindig képes otthont adni a klubnak

Annak ellenére hogy a 70 – es években szóba került egy új stadionba való költözés, és e mellett szólt az 1982-es világbajnokság szervezése is, ennek ellénere a klub vezetősége az Estadio Santiago Bernabéu felújítása mellett döntött.

A felújítások végezetével a stadion befogadóképessége 90.800 férőhelyre csökkent. A stadion viszont olyan eseményeknek adott helyszínt mint az olasz-német vb döntő, 4 külömböző európai klubcsapat döntő, legutóbb 2010-ben, amikor az Inter Milan győzedelmeskedett a Bayern felett a BL-ben. Úgy gondoljuk, hogy a folytonos felújítások ellenére elmondható, hogy a Real Madrid igazi otthonra talált.

A közeljövőben további változások várják a stadiont:

Az új stadion első pillantásra egy nagyon szép nyomdára fog hasonlítani. A rekonstrukciók, amelyek költségét a klub mintegy 400 millió euróra becsli, várhatóan 2020-ra fejeződnek be. Tehát körülbelül 4 évük van, hogy meglátogassák a stadiont az eredeti formájában. Vagy inkább a felújított stadiont szeretné megtekinteni?

Utazások a Real Madrid mérkőzéseire