A páratlan német edzőiskola sikeressége

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: David Zlomek

Németország labdarúgó hatalomnak számít a pályán és a technikai zónában is. A világklasszis játékosokat felvonultató Bundesliga az egyik legkeresettebb bajnokság a fiatal szupertehetségek számára, az olyan csapatok pedig, mint a Bayern, a Leverkusen, a Dortmund és a Lipcse évente szerződtetik a legnagyobb potenciállal rendelkezőket. De ne feledkezzünk meg a fiatal edzők megjelenéséről, akik pár év alatt olyan fejlődésen mennek keresztül, hogy a világ legjobb edzői közé kerülnek.

Szisztematikus munkát folytatnak klub és válogatott szinten egyaránt

Jürgen Klopp nagyszerű munkát végez Liverpoolban, Thomas Tuchel a Chelsea-ben gyűjti a trófeákat, Julian Nagelsmann bajnoki címet szerzett a Bayernnel, Hansi Flick pedig a válogatottat vezeti. De vajon honnan sajátították el az edzősködés alapjait? 

A legtöbb német edzőre hatással volt a válogatott játéka, amit az is bizonyít, hogy például a két legnagyobb angol klubot vezető Tuchel és Klopp közvetlenül a Német labdarúgó-szövetség (DFB) által szervezett tanfolyamon szerezték edzői papírjaikat. Egyébként Jupp Heynckes mellett Ralf Rangnick is megtette ezt az utat. Ráadásul Kloppot és Tuchelt pont Ragnick pályafutása inspirálta leginkább. Kijelenthető tehát, hogy a németek közösen választottak egy játékfilozófiát, amire óramű pontosságú oktatási rendszert fejlesztettek ki.

forrás: premierseason.com

Eleinte kisebb, de színvonalas német klubhoz kerülnek, ahonnan sikerességük alapján egy nagyobb német klub jelenti a következő állomást. A lényeg, hogy mindig maradéktalanul érvényesítik elképzeléseiket, keményen dolgoznak, ami később nemzetközi szinten is meghozza a gyümölcsét.

Németországban tanultak, most Angliában “oktatnak”

A felsorolt edzők esetében megállapítható, hogy egyikük sem szegődött elhamarkodottan valamelyik külföldi klub élére. Klopp és Tuchel Mainzban, Nagelsmann és Flick pedig Hoffenheimben kezdték pályafutásukat. Klopp ezután Dortmund, majd Liverpool felé vette az irányt, Tuchel Dortmundon keresztül Párizsba, majd a Chelsea-be került. A lépéseik nagyon hasonlóak, ráadásul egyre komolyabb harc alakul ki köztük Angliában. 

forrás: football365.com

Már 19. párharcukat fogják meccselni május 14-én az FA-kupa döntőjében: Liverpool – Chelsea. Tuchel eddig mindössze 3 esetben győzte le Kloppot és csapatát. Vajon képes lesz-e javítani ezen a kedvezőtlen statisztikán?

Flick a Hoffenheim irányítását akkor vette át, mikor a csapat csupán a negyedik ligában szerepelt. Nagelsmann egyből a Bundesligában nyitott, 28 évesen ült le a klub kispadjára! Ezzel a német élvonalbeli bajnokság történetének legfiatalabb edzője lett. Lipcsében nagyszerű munkát végzett, majd elindult, hogy megvalósítsa álmát. A Bayern Münchennek ugyanis gyerekkora óta szurkol. Idősebb kollégáihoz hasonlóan tehát ő is a fokozatos utat választotta a csúcs felé.

Szeretnéd élőben látnia német edzőmágusokat? Írj nekünk az info@focitour.hu címre, szívesen megszervezzük a személyre szabott utazásod!