A pályáról a kispadra – milyen edzőkké váltak az egykori híres játékosok?

A Premier League a világ egyik legjobb bajnoksága – nem véletlen, hogy a legjobb edzők fordulnak meg ebben a bajnokságban. A kulcsfontosságú nagy nevek színvonalas eredményeket szeretnének elérni csapatukkal, s természetesen a legnagyobb vágyuk, hogy a “tizenöt percnyi hírnév” a lehető legtovább tartson.

Már rég nem igaz, hogy aki edzőnek áll, annak élsportolónak kell lennie. Az azonban mégsem hátrány, ha néhány száz mérkőzés már benne van az ember lábában. Nézzük meg együtt, milyen egykori kiemelkedő labdarúgónak sikerült a tréneri pozícióban is nagy karriert befutni.  

Steve Bruce (Newcastle United)

A szigetország egyik legidősebb menedzsere az egyike azoknak, aki az összes játékos-trófeáját a Manchester United mezében szerezte. Több mint háromszáz mérkőzéses pályafutása alatt sikerült háromszor megnyernie a PL-t, hét különböző otthoni kupát és egyszer a Kupagyőztesek Európa-kupáját is.

Steve Bruce-t nagyon sokoldalú és erős akarattal rendelkező edzőnek tartották. Nem tagadhatta azonban, hogy karrierje során klubjaival legtöbbször a PL-ben való bentmaradásért harcolt. Napjainkban a Newcastle United élén áll, bár idén aligha van esély bármely trófea megnyerésére.

Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspurs)

Aki részletesen megfigyelte Mauricio Pochettino játékoskarierjét, tegye fel a kezét. Az egykori Espanol-hátvéd ugyanebben a klubban kezdte edzői karrierjét, amikor sikerült megmentenie a csapatot a La Ligából való kiseséstől.

A Southamptonon keresztül került végül a Spurshoz, ahol lassan az egész világ a lábaik előtt hever. Alacsony költségvetésből a fejlődő fiatal játékosoknak szenteli magát, s a vonzó, támadó jellegű futballstílus híve. A “Kakasok” első nagy trófeája még várat magára ugyan, de ha Mauricio megkapja a megfelelő anyagi támogatást, akkor pár év múlva akár felül is múlhatja spanyolországi karrierjét. Ha nem is Londonban, valahol máshol biztosan elérkezik karrierjének ez a pontja is.

Frank Lampard (Chelsea FC)

Lampard a The Championshipben töltött egy év után váratlan esélyt kapott, s Sarri távozása után egykori csapatának élére állhatott a Stamford Bridge-n. Talán a szükségszerűség, talán a Lampardba vetett hit vezetett ide, vagy netán az is elképzelhető, hogy Zidane példája lebegett a szemük előtt, aki háromszor is megnyerte a BL-t csapatával egymás után. Miért ne sikerülhetne ez Frank Lampardnak, aki éveken keresztül a csapat alapembere volt?

A Chelseanek azonban jelenleg az átigazolási tilalommal és Hazard távozásával is küzdeni kell. A fiatal játékosok mindenképp lehetőséget kapnak, de egy biztos: nem lesz egyszerű dolga az idényben Lampardnak, hogy kupaszereplést érő helyen tartsa csapatát. A legendás nyolcasnak magasan van a léc, de szinte biztos, hogy képes lesz megugrani azt.

Pep Guardiola (Manchester City)

Pep talán az egyik legkultikusabb és legelismertebb menedzser az edzők világában. Ő az az ember, akit mint játékost és mint edzőt is a legendás Johan Cruyff inspirált. Annyira megváltoztatta a modernkori labdarúgást, hogy nem is csoda, ha minden csapat a saját kispadján szeretné tudni. Már játékosként a Barcelona alapköve volt, amellyel hat La Liga címet, BL-t és Copa Del Rey-t is nyert. Ennek ellenére sohasem emlegették a nagy nevek között, gondoljunk csak Zizoura vagy Ronaldora.

A töréspont a 2008-2009-es idényben jött el, amikor Pep a Barca kispadjára került. A trófeagyűjteménye azonban minden évben növekszik: nyolc bajnoki címet, tizenkét bajnoki kupát és számos szuperkupát hódított már el a Barcelona, a Bayern vagy a Manchester City csapatainak irányításával, s már kilencedik éve várja a soron következő harmadik BL-győzelmét. Vajon a Cityvel sikerül ez neki?

Ole Gunar Solskjaer (Manchester United)

A kölyökarcú, ám kíméletlen Ole Gunar Solskjaer Alexander Ferguson utódjaként tért vissza egykori csapata kispadjára. Amikor Sir Alex 1996-ban a MU-hoz szerződtette őt, akkor még csak egy ismeretlen csere volt, mára azonban aligha akad futballrajongó, aki ne ismerné a norvég nevét. Mindenki azt hitte, hogy Cantona es Andy Cole mellett melegíti majd a padot, ám váratlan fordulatként történt minden: a Vörös Ördögökkel hat bajnoki címet és emellett számos kupát nyert.

1999-ben Barcelonában az ő góljának is köszönhetően a BL-trófeát is a magasba emelhette. Ahogy anno a csapatba való érkezése, úgy a most 46 éves tréner 2018-as kinevezése is váratlan volt a Manchester Unitednél. Amikor Mourinho-t elbocsátották, sürgősen kellett a helyére találni valakit, s nem is bizonyult rossz választásként a norvég klasszis. Érkezése óta 31 mérkőzésből 17-et nyertek meg a Vörösök, ám addig még sok víz lefolyhat a Dunán, mire a MU újra elkezdi gyűjtögetni.