A magyar válogatott meztörténete érdekesebb, mint gondolnánk

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

2024-ben vadonatúj szerelést ölthetett fel a magyar labdarúgó-válogatott, ám ezúttal is csak apróbb változtatások történtek a korábbiakhoz képest. A magyarok identitását megadó színösszeállítás ugyanis változatlan maradt a kezdetektől fogva, ám azért az egyes korszakok mutatnak némi eltérést. Cikkünkben összegeztük a legfontosabb tudnivalókat a magyarok eddigi felszereléseit illetően.

Kövessék közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

A meggypiros és az óriás címer története

Legelőször Magyarország az osztrákok ellen lépett pályára 1902-ben, de már ekkor is a meggypiros szín határozta meg mezeinket. Ezt követően a fehér mezek is hamar előkerültek váltódarabokként, mindez pedig azóta is végigkíséri nemzeti együttesünk történelmét. Egyrészt azért, mert már a történelmi zászlóinkban is sokszor megjelent a piros, másrészt állítólag a korai válogatott meccseknél ilyen színű mezek voltak kéznél. Szót kell ejteni a címerről is, mert bár sok ország csak a szövetségének címerét teszi rá a szerelésekre, a magyarok nagyon sokáig kizárólag a nemzeti címert tették fel. Ezt ráadásul nem is kicsi méretben, az 50-es évekig messziről is kiszúrható volt.

Az 1954-es mez – forrás: vintagefootballclub.com

A sportszergyártók megjelenése

Sokáig nem volt szokás, hogy a nagy sportszergyártókkal közösen hozzák létre egyedi felszereléseiket a válogatottak, a 70-es évek második feléig például nekünk is házon belül gyártották a mezeket. Ekkora állandóvá vált a meggypiros hazai mez és az idegenbeli fehér, amelyen a mellrésznél vízszintesen keresztben volt megtalálható a magyar zászló. A nyaknál sokáig fűzős, majd később a V-nyakú változatot részesítették előnyben, de olykor a kereknyakú variánsok is megjelentek.

Az első sportszergyártó, amelyikkel a hazai szövetség elkezdett dolgozni az Adidas volt, amellyel egy kisebb megszakítással máig is tartó hosszú távú kapcsolat alakult ki. Mezeiken manapság is látható a márkára jellemző tripla csíkozás, ami eleinte a nemzeti színekben volt látható, majd később előkerültek az egyszínű piros és fehér változatok. A 80-as években aztán az Adidas révén jöttek a korábbiaktól meglepően eltérő csíkos dizájnok. Előbb a függőlegesen hajszálcsíkos, majd a vállövben végig vízszintesen vastagon csíkozott mezek jöttek divatba.

Rövid kitérő az Umbróval

Az Adidas és a magyar szövetség közötti együttműködést jelenleg két korszakra lehet leosztani. Az első 1976-tól 1989-ig tartott, ekkor jött egy váltás, mert a magyar együttest az angol Umbro kezdte el felöltöztetni. A cég nem sokáig volt jelen válogatottunk életében, hiszen 1990-ben, illetőleg 1992-ben jelentek meg dresszek az Umbro logójával, mielőtt 1994-ben ismét visszatért az Adidas. Az említett két esztendőben kiadott szereléseken jelentős változás volt, hogy a rendszerváltás után eltűnt a népköztársasági címer, amit 1957-től 33 éven át láthattak a rajongók.

Az 1990-es mez – forrás: footballkitarchive.com

Utoljára 1990 júniusában, Kolumbia ellen jelent meg, majd szeptembertől visszatért a koronás címer, ekkor már az Umbro gyártásában. Az általuk először kiadott garnitúra halványan rombuszmintákat tartalmazott, az idegenbeli fehér mezeken pedig a vállrésznél látványos mintákban jelentek meg a nemzeti színek. A második változat már egy jóval egyszerűbb hajszálcsíkos verzió volt.

Változatos dizájnok

Az Adidas egy elég feltűnő, vaskos három csíkos megoldással tért vissza. Ezek eleinte csak a jobb vállon, majd később ezzel átlósan is megjelentek, esetleg a vállövnél és a nyaknál. 1996-ban kétféle hazai meze is volt a válogatottnak, melyben a piros mellett a fehér nagyobb hangsúlyt kapott, majd az évtized végére megérkeztek a mai mezekre jobban emlékeztető dizájnok. Ezekben a zöld is erőteljesebben megjelent, később pedig hol eltűnt, hol előkerült, de általában akkor is csak finom díszítésként.

A labdarúgó-válogatott mezeit 1950 és 2024 között ide kattintva tudják megtekinteni

Az utóbbi néhány év megoldásai

A 2000-es években több különböző megoldás jött arra, hogy a nemzeti színek, milyen helyeken és milyen csíkozásban jelenjenek meg. Olykor oldalt vagy a hónaljrésznél is eltérő színezést alkalmaztak a rákövetkező évtized viszont sokkal letisztultabb dresszeket hozott magával. A 2016-os Európa-bajnokságon is ez volt a helyzet, igaz ott hosszabb idő után a hazai szerelésen is komolyabb szerephez jutott a zöld csík. Ez a mezek alján és az ujjak végén volt megfigyelhető.

Egészen eddig jelentett egyfajta állandóságot, hogy a mellrésznél jobb oldalt volt látható az Adidas logója, de 2018-ban a sportszergyártó emblémája hosszabb időt követően visszakerült középre, a jobbon pedig megjelent az MLSZ címere. Ekkor egyébként egy csempemintázat is előkerült a mezeken, amit a legutóbbi Eb idejére egy csíkos alap váltott fel egy korábban nem látott vastagabb szárral az ujjak végén.

Hungary EURO 2020 Adidas Home Kit #Magyarország #adidasfootball #footballshirt

A 2020-as hazai mez – forrás: footballshirtculture.com

2020-ban és 2021-ben egyébként az MLSZ címere a mezőnyjátékosok mezén még színtelenül jelent meg, de míg a hazai dresszen nagyobb méretben és a jobboldalt helyezkedett el, az idegenbeli változaton helyet cserélt az Adidas-logóval és kisebb méretet öltött. Ekkor a V-nyakú kialakítás is visszatért, ami csak még hangsúlyosabb lett a 2022-ben kiadott mezeken. Itt az alap már csak a piros és a fehér színt jelentette mintázat nélkül, az idegenbeli mérkőzéseken használt mezeken viszont a dicső múltat megidézve a magyar zászló is megfigyelhető volt a mellkas alatt vízszintesen.

Vécsei Bálint és Botka Endre mutatta be a magyar válogatott új szerelését / Fotó: Instagram

A 2022-es mezek – forrás: mlsztv Instagram oldala

Utóbbi ráadásul kereknyakú lett, ami meglepő különbséget jelentett a két szett között. Ez viszont már másképp van az idén tavasszal bemutatott kollekción. A Magyarországgal is együtt dolgozó sportszergyártó ugyanis egyszerre leplezte le a 2024-es Eb-re kijutott országok mezeit, amiben több alapvető dolog is megfigyelhető.

Az idei EB mez – forrás: goal.com

A vállakon lévő három csík mellett valamilyen formában mindegyik nemzetnél jelen van az alulról felfelé ívelő és így elvékonyodó két csík. Ezek más-más megoldással kerültek fel a mezek oldalsó részére, akárcsak a hónaljnál lévő csíkok. Nálunk előbbi zöld, utóbbi fehér lett a hazai kiadáson, míg a másodikszámún a felső dizájnelemek lettek zöldek, az alsók pedig piros-fehér-zöldben pompáznak. Visszatért a kereknyakú kivitelezés is mindkét változaton, a címerek és az emblémák pedig még hangsúlyosabban jelennek meg.