A labdarúgó Európa-bajnokság legnagyobb meglepetései

Olvasási idő: 4 perc

A 2024-es németországi EB már kopogtat az ajtón, ezért a kontinenstorna közeledtével felidézzük a történelem legnagyobb meglepetéseit. Emlékeznek a dánok váratlan diadalára vagy a görögök portugáliai tündérmeséjére? És mi a helyzet a magyarok mérkőzéseivel?

Kövessék közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Az esélytelenebbeknek mindig vannak rajongói

Mindig is sok szurkoló szurkolt a papíron esélytelenebb csapatoknak, pláne ha úgy lépnek pályára, hogy nincs vesztenivalójuk. Ezzel a felfogással gyakran még a legnagyobb favoritokat is meg tudják lepni. Ez alól a labdarúgó Európa-bajnokság sem kivétel. Tekintsünk vissza néhány olyan mérkőzésre, amelyek során nagy meglepetések születtek.

1988-as EB: Anglia – Írország (0-1)

„Nem hiszem, hogy Írországban bárki is esélyt adott volna nekünk” – mondta Ray Houghton, amikor visszatekintett nemzetének bemutatkozására az 1988-as kontinenstornán. Houghton már a hatodik percben vezetéshez juttatta az íreket, majd Pat Bonner kapus remek teljesítményének köszönhetően túlélték az angolok támadásait. Az alulértékelt Írország a szigetországi derbin legyőzte a büszke angolokat, és az 1988-as torna hatalmas sokkját szolgáltatta.

1992-es EB: Svédország – Anglia (2-1)

„Ezt a gólt Svédországban folyamatosan és mindenhol kivetítették. Bárhová mentem, mindenhol erről kérdeztek” – emlékezett vissza Thomas Brolin arra a találatra, amellyel Angliát hazaküldték az 1992-es Európa-bajnokságról. Anglia már négy perc után vezetett, de a házigazdák nem adták fel, Jan Eriksson gondoskodott az egyenlítésről, a 82. percben pedig a már említett Brolin a svéd futballtörténelem egyik legnagyobb gólját szerezte.

1992-es EB: Németország – Dánia (0-2)

Dánia nem kvalifikálta magát az 1992-es tornára, és csak két héttel annak kezdete előtt kaptak meghívást, amikor Jugoszláviát kizárták. A többit már minden futballszakértők ismeri, a dánok egy hónappal később Európa-bajnokok lettek. John Jensen és Kim Vilfort gólt szerzett a döntőben, megkoronázva ezzel nemzetük hihetetlen útját. „Nem bukhattunk el, mert nem voltak elvárásaink” – mondta Vilfort, és szavai bekerültek a történelembe.

2004-es EB: Lettország – Németország (0-0)

Lettország 2-1-es vereséget szenvedett a csehektől az Európa-bajnokságon való debütálásakor, de aztán a fő esélyes Németország ellen pontot szereztek. A lettek még a meglepetés győzelemhez is közel jártak, de végül nem sikerült gólt szerezniük. Aleksandrs Starkovs edző „történelmi eredménynek” nevezte a találkozót, és büszkén tette hozzá: „Bebizonyítottuk, hogy milyen erős a csapatszellemünk”.

2004-es EB: Portugália – Görögország (0-1)

„Az ellenfél technikailag jobb volt nálunk, de mi kihasználtuk a lehetőségeinket” – mondta Otto Rehhagel edző, miután védencei elhallgattatták a hazai közönséget Lisszabonban. A döntő egyetlen fejesgólját Angelosz Charisteasz szerezte. Ez elég volt Görögországnak ahhoz, hogy legyőzze a hatalmas favoritot, amely a fiatal Cristiano Ronaldót is a soraiban tudta. „A görögök ma futballtörténelmet írtak” – mondta akkor „Rehhakles”. Érdekesség, hogy Görögország a torna első mérkőzésén és a döntőben is Portugáliával játszott, mindkét alkalommal 1-0-ra nyert a leértékelt válogatott.

2016-os EB:  Anglia – Izland (1-2)

Az angolok 2016-ban Franciaországban elszámolták magukat, a torna egyik „sötét lova”, Izland sokkolta a labdarúgás bölcsőjének is tekintett Albiont, és egy lendületes teljesítmény után kiejtették őket. A 8 évvel ezelőtti torna egyik fénypontja a fantasztikus izlandi szurkolók voltak. „Azt hitték, hogy ez egy séta lesz a rózsakertben” – mondta a fontos gólt szerző Sigurdsson.

2016-os EB: Magyarország – Portugália (3-3)

Számunkra a legszebb pillanatok egyike, az F-csoport utolsó találkozója a portugálok ellen. Azt már a mérkőzés előtt is tudtuk, hogy komolyan befolyásolja majd a továbbjutási esélyeket, de álmunkban sem gondoltunk róla, hogy ilyen fantasztikusra sikeredik ez az EB. Gera Zoltán góljával mi szereztük meg a vezetést. Gera góljára jött a válasz Nanitól még az első félidőben, majd Dzsudzsák előbb az 50. percben rúgott gólt, illetőleg öt perccel később is megvillant. Mindkettő után egyenlítettek a portugálok, Ronaldo duplája kellett ahhoz, hogy elcsípjék az egy pontot. A hajtós és gólzáporos meccs után csoportelsőként kerültünk a legjobb 16 közé, ahol újabb erős csapat, Belgium várt ránk.

2020-as EB: Magyarország – Franciaország (1-1) és Németország – Magyarország (2-2)

Hazai rendezésű torna a Puskás Arénában, teltház a franciák ellen, harc a végső pillanatig Németországban. Erre a kontinenstornára mindenki élete végéig emlékezni fog. Sajnos a sorsolás nem volt kedves válogatottunkhoz, ugyanis a franciák és a németek mellett még a címvédő portugálok is ebben a csoportban szerepeltek. De esélytelenekként jelentősen megkavartuk a továbbjutási esélyeket. Fiola góljánál közel 60 ezer ember ugrált a stadionban, milliók a kivetítők előtt.

A németek elleni mérkőzés után pedig együtt sírtunk Schäfer Andrással, de ezekre a pillanatokra bármikor büszkén tekintünk vissza.