A hónap utazása: Wimbledon tele történelemmel

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: Jakub Kocourek

A teniszezők számára minden évben célkitűzés a négy legnagyobb, legrangosabb tenisztornán való részvétel: nem meglepő, a Grand Slam-tornákról van szó. Azonban egyikük sem kelt akkora érdeklődést a nagyközönségben, mint Wimbledon.

A brit főváros délnyugati részén, Londonban megrendezett Grand Slam a világ legrégebbi teniszversenye. A férfi egyes küzdelmeinek első versenyére 1877-ben került sor, a női egyes torna hét évvel később debütált. Ezek mellé idővel társult a férfi, női és vegyes páros kategória.

Tudtad, hogy?

  • A verseny alatt csaknem 55 000 teniszlabdát használnak majd. Ez annak is köszönhető, hogy hét-kilenc adogatójátékként (game) lecserélik a labdákat, ezzel elérve a lehető legjobb minőséget, így nem befolyásolják negatívan a játékosok teljesítményét.
  • Wimbledon az egyetlen grand Slam, amelyet füvön játszanak. A verseny ideje alatt a területet folyamatosan ápolják, a pályákon a füvet nyolc milliméterre rövidítik
  • Az 1990-es évek közepe óta szigorodtak a szabályok (eredetileg 1963 óta) a játékosok ruházatát vonatkozóan, mindenkinek kizárólag fehér ruhát kell viselniük az All England Club pályáin.

1902 óta folyamatosan egyetlen márka – Slazenger – teniszlabdáival játszanak a verseny ideje alatt. Ez egyben a sporttörténelem leghosszabb ideje fennálló szponzorációja. Sárga labdákat viszont csak 1986 óta használnak Wimbledonban.

A legendás Grand Slam-torna mérkőzései 2019-es szezonig teoretikusan akár örökké is tarthattak. A gyakorlatban addig nem derült ki a továbbjutó személye, amíg a döntő szettben legalább két játszma különbség nem volt az ellenfelek között. A 2021-es versenyen viszont már bevezettek egy módosítást, a döntő szett 12-12-es állás után tiebreak során dől el. Nem meglepetés tehát, hogy az All England Club pályáján zajlott a történelem leghosszabb teniszmeccse.

2010-ben a férfi egyes második fordulójában az amerikai John Isner 6:4, 3:6, 6:7 (9), 7:6 (7), 70-68-ra győzött a francia Nicholas Mahut felett. A mérkőzés játékideje 11 óra 5 perc volt, szereplői pedig három különböző játéknapon léptek pályára.

Wimbledon elsősorban a presztízsről szól, minden szempontból. Legyen szó akár a tényleges jegyvásárlásról, az emberek akár több órán keresztül is hosszú sorokban állnak a helyszínen. A torna hagyományos körítése különösen a teniszrajongók számára jelent élményt. Ha te is közéjük tartozol, egyszer mindenképp látogasd meg Wimbledont.

Ajánljuk:

Wimbledoni utazás 2 éjszakára (repülővel, 2022.06.26. – 2022.06.28.)

Wimbledoni utazás 3 éjszakára (repülővel, 2022.06.25. – 2022.06.28.)