A hétvége rangadója: Schalke 04 – Borussia Dortmund

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Ollé Tamás

Szombaton 100. felvonásához érkezik a „minden derbik anyjának” nevezett Ruhr-vidéki rangadó. A Schalke és a Dortmund összecsapása Németország legnagyobb és legádázabb rivalizálása, amelyet minden évben óriási várakozás előz meg.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Acél és szén

Amikor 1925-ben a két klub először találkozott egymással, valószínűleg még egyik fél sem gondolta, hogy a német labdarúgás legnagyobb rivalizálása fog kibontakozni közöttük. 2008-ban a dortmundi tábor még azt is megünnepelte, hogy a Schalke 50 éve nem volt német bajnok. De honnan ez a nagy rivalizálás?

Nos, Dortmund és Gelsenkirchen körülbelül 20 kilométerre vannak egymástól, s jól tudjuk, hogy a szomszédok gyakran nem szívlelik egymást. Emellett mindkét város a gazdag múlttal rendelkező és ipari szempontból jelentős Ruhr-vidéken található: Dortmundban az acél és a sör, Gelsenkirchenben a szén volt a meghatározó.

S míg a futball világának legtöbb rivalizálása valamilyen vallási, gazdasági, politikai vagy társadalmi különbségekre vezethető vissza, addig a Revierderby kis túlzással pusztán presztízskérdés a két klub szurkolói közt, akik kezdetben a munkásosztályból kerültek ki, s akik szenvedélyben ma sem ismernek határt. Látszólag tehát több a közös bennük, ám a valóságban a „két dudás nem fér meg egy csárdában” elve érvényesül.

A két edző: Thomas Reis és Edin Terzic

Egyszer fent, egyszer lent

Az FC Schalke 04 január végén hazai pályán szenvedett 6-1-es vereséget a Red Bull Leipzigtől,  amely ismét megmutatta, hogy a jelenleg kiesőhelyen álló gelsenkircheni klubnál igencsak nagy problémák vannak.  Pedig a 2017/18-as szezonban még másodikként végeztek a Bayern mögött, 2 éve azonban kiestek a Bundesligából, ahová tavaly nyáron tértek vissza.

A gyenge szezonkezdet miatt ősszel menesztették Frank Kramer vezetőedzőt, a helyére érkezett Thomas Reis pedig egyelőre kevésnek tűnik a Schalke gondjainak megoldásához, amelyben szerepet játszik a játékosállomány összetétele is. Ugyan a keretben találunk jó játékosokat (például Dominick Drexler, Moritz Jenz, Marius Bülter vagy épp a veterán hálóőr Ralph Fährmann) a Schalke-ben mindig is volt egy-két kiemelkedő fiatal tehetség vagy épp másodvirágzását élő játékos. Gondoljunk csak Julian Draxlerre, Jefferson Farfánra, Klaas-Jan Huntelaarra, vagy épp Raúl Gonzálezre.

Dortmundban újra a bajnoki cím a tét

Noha kedden a Chelsea ellen 2-0-ra elveszített Bajnokok Ligája mérkőzésen megszakadt a Borussia Dortmund idei győzelmi sorozata, a sárga-feketék nem lehetnek elégedetlenek a szezon alakulásával, hiszen a csapat bombaformában játszik az utóbbi időben. Riválisaik botlásait kihasználva Edin Terzić és csapata valóságos menetelésbe kezdett az új esztendőben, legyőzték többek közt a Freiburgot és az RB Leipziget is, a keretbe pedig visszatérhetett az Erling Haaland utódjául igazolt Sébastian Haller is. Az elefántcsontparti támadónál nem sokkal az után hererákot diagnosztizáltak, így ősszel már nem léphetett pályára.

A BL-kiesés fájó ugyan, ám a dortmundiak innentől kezdve minden erejükkel a Bundesligára koncentrálhatnak, ahol jelenleg a második helyen állnak, ugyanannyi ponttal, mint rekordbajnok riválisuk, a Bayern München. Marco Reusék április 1-én utaznak majd az Allianz Arénába, utána Lipcsébe látogatnak a Német Kupa negyeddöntőjében, néhány nappal később pedig a Union Berlint fogadják majd. Kis túlzással tehát egy hét leforgása alatt eldőlhet a Borussia Dortmund idei szezonjának sorsa.

Előtte azonban még Gelsenkirchenben kell helytállniuk, ahol a Schalke jelenlegi formája ellenére sem lesz könnyű dolguk. Ami a „BVB” mellett szól, az a csapat: a keret átlagéletkora 24 év, ahol ideális arányban oszlanak el a rutinos és a tehetséges fiatal játékosok. Dortmundban robbant be Robert Lewandowski, Mario Götze, Henrik Mkhitaryan és Erling Haaland is, ám a Ruhr-vidéki klubnál mindig is értettek ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban forgassák vissza a pénzt a csapatba ahhoz, hogy továbbra is versenyképesek legyenek.

forrás: Dortmund hivatalos Facebook oldala

Közös nevező, avagy tudtad-e, hogy…

  • A klubok neveiben nem véletlenül szerepelnek a 04 és a 09 számok. A Schalkét 1904 májusában alapították Westfalia Schalke néven, míg a Dortmundot 1909 decemberében Ballspiel-Verein Borussia Dortmund 1909 néven.
  • A két klub első mérkőzésén a Schalke győzött 4-2-re, s a 30-as és 40-es években is a gelsenkircheni csapat bizonyult jobbnak. A második világháború utáni években már a Dortmund dominált a két csapat párharcában, majd az 50-es évektől kezdve folyamatosan váltakoztak az erőviszonyok.
  • Minden sorozatot tekintve a két csapat összesen 183 mérkőzést játszott egymással, melyeken 71 Schalke-győzelem, 47 döntetlen és 65 Dortmund-győzelem született.
  • A Ruhr-vidéki derbik történetében a legtöbb gólt (11) a dortmundi Lothar Emmerich szerezte.
  • A kékek részéről a legnagyobb arányú győzelemig (6-1) 1985-ig kell visszamenni, míg a sárgák 1966 februárjában lőttek 7 gólt régióbéli riválisuknak.
  • A gelsenkircheniek 7-szer nyerték meg a német bajnokságot (utoljára 1958-ban), míg a Német Kupát 5 alkalommal (utoljára 2011-ben).
  • A Borussia Dortmund 8 alkalommal ülhetett fel Németország trónjára, utoljára a 2011/12-es szezonban, a Jürgen Klopp és Robert Lewandowski fémjelezte csapattal. A Német Kupát 5 alkalommal hódították el.
  • A nemzetközi színtéren a Schalke egy 1997-es UEFA-kupával és egy 1970-es KEK-győzelemmel büszkélkedhet. Utóbbit a Dortmund is megnyerte, még 1966-ban, ezen kívül pedig egy BL-győzelmet (1996/97) és egy ezüstérmet (2012/13) tudnak felmutatni.

Emlékezetes mérkőzések és pillanatok

Dortmund 4-4 Schalke (2017. november 25.)

Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb Ruhr-vidéki derbijére 2017 őszén került sor. A Dortmund hazai pályán fogadta nagy riválisát, s az első félidőt valóságos mennybemenetelként élték meg a sárga-feketék szurkolói. A vendég táborból talán sokaknak megfordult a fejében, hogy a szünetben elhagyják a stadiont, hiszen Aubameyang, Götze, Guerrerio és az öngólt szerző Stambouli neve a 4-0-ás állással együtt igencsak vészjóslóan mutatott az eredményjelzőn. Történelmi vereség helyett azonban egy történelmi egyenlítés következett. A második félidőre megtáltosodtak a gelsenkircheniek, Guido Burgstaller és Amine Harit révén szépítettek, majd kevesebb mint öt perccel a lefújás előtt Daniel Caligiuri is betalált. A 4:3 már egy fokkal jobban nézett ki, ám a mérkőzés tartogatott még egy utolsó nagy fordulatot: a 94. percben Naldo fejelt a kapuba, kiegyenlítve ezzel csapata számára.

forrás: Bundesliga Youtube csatornája

Dortmund 3-3 Schalke (2008. szeptember 13.)

Alig több mint egy évtizeddel korábban a Schalke ugyancsak ősszel látogatott a Signal Idunia Parkba, ahol Jefferson Farfan, Rafinha és Heiko Westermann révén ezúttal a vendégeknek állt a zászló. Az 54.  percben már 0-3 volt az állás, ám a „BVB”-nek és az első Ruhr-vidéki derbijén résztvevő Jürgen Kloppnak volt egy titkos fegyvere: Alexander Frei. A svájci a sérült Nelson Valdezt váltotta a szünetben, majd a 67. percben az ő szögletéből fejelt gólt Neven Subotic, hogy aztán 3 perccel később szabadrúgásból szépítsen. A 89. percben büntetőhöz jutottak a hazaiak, amit Frei magazbiztosan értékesített. A Dortmund ezzel a sírból hozta vissza a mérkőzést, amely a 6 gól mellett 2 kiállítást és 2 büntetőt is hozott.

Dortmund 2-4 Schalke (2019. április 27.)

A mérkőzés, amely a Dortmund bajnoki címébe került. A Bundesliga 2018/19-es szezonjának 30. fordulója után a hazaiak mindössze 1 ponttal voltak lemaradva a Bayern mögött, így aztán kötelező volt a Schalke elleni győzelem. A 14. percben Mario Götze góljával meg is szerezték a vezetést, ám a vendégek nem adták könnyen a bőrüket: Daniel Caligiuri és Salif Sané tíz perc alatt megfordították a mérkőzést. A dortmundiak frusztráltsága egy óra elteltével tetőzött, amikor szabálytalanság miatt előbb Marco Reust, majd 5 perccel később Marius Wolfot is kiállította a játékvezető. Caligiuri ismét betalált, ám a 84. percben a kettős emberhátrányban játszó hazaiak a belga Axel Witsel révén szépíteni tudtak. A Schalke azonban már nem engedte ki a kezéből az irányítást, s két perccel később Breel Embolo végleg eldöntötte a mérkőzést.

A sors fintora, hogy bár azon a hétvégén a Bayern is botlott a Nürnberg ellen (1-1), két pontra tudta növelni az előnyét – s a szezon végén végül ezzel a különbséggel szerezte meg zsinórban hetedik bajnoki címét.

forrás: Bundesliga Youtube csatornája

BELÉPŐJEGYES AJÁNLATAINK DORTMUND MÉRKŐZÉSEKRE