A hétvége rangadója: Inter – AC Milan

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Ollé Tamás

Szombat este rendezik az idei szezon első Derby della Madonnináját, melyen a tavalyi BL-döntős Inter egy jócskán megerősödött AC Milannal néz szembe.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A milánói klubok szurkolóinak valóságos kánaán volt az előző idény, hiszen összesen 5 városi derbit láthattak, beleértve az olasz szuperkupa döntőjét és a Bajnokok Ligája elődöntőjének oda- és visszavágóját. Noha az összecsapásokból az Inter jött ki jobban (4 győzelem, 1 vereség), a Milannak sem volt szégyenkeznivalója, hiszen egy sérülésekkel és formahanyatlásokkal tarkított szezon végén elérték a negyedik, BL-indulást érő helyet.

Tavasszal Milánó újra felkerült az európai futballtérképre. | (Kép: Reuters)

Cél a huszadik Scudetto

A piros-feketék tavaly címvédőként vágtak neki az idénynek, amely végül a Napoli történelmi sikerével ért véget, így nem sikerült megszerezni a második csillagot, avagy a klub 20. bajnoki címét. Hasonló babérokra törne a szintén 19 Scudettóval rendelkező városi rivális Inter is, így az épp hogy csak elrajtoló szezon mindkét milánói együttes számára dupla téttel bír.

Az AC Milannál a nyár folyamán elsősorban az erősítésre helyezték a hangsúlyt. A Chelsea-től rögtön két játékost is igazoltak: Ruben-Loftus Cheek a középpályára, Christian Pulisic pedig a támadószekcióba érkezett. De jött még Noah Okafor a Salzburgtól, Yunus Musah a Valenciától, Samuel Chukwueze a Villarealtól, valamint Tijjani Reijnders az AZ Alkmaar csapatától.

Az utolsó pillanatokban még beesett kölcsönben Luka Jovic is, akit Pioliék a már 4 gólos Olivier Giroud tehermentesítésére igazoltak, s akivel teljessé vált a Milan csatársora. Mindemellett a keretet is sikerült mélyíteni, aminek köszönhetően a Rossoneri idén már egy támadóbb szellemű, 4-3-3-as hadredben léphetett pályára.

Vissza az elitbe?

Tavasszal az Inter 13 év után újra bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol az előzetes várakozásokkal ellentéten jócskán megnehezítette a Manchester City dolgát. Ennélfogva az idei szezon a fekete-kékek számára részben arról fog szólni, hogy teljesítményükkel rácáfoljanak a kritikus hangokra, amelyek a tavaly elért sikereket a szerencsés sorsolásnak tudták be.

Az Inter legnagyobb nyári fogása a Bayern München francia világbajnok és BL-győztes védője, Benjamin Pavard volt, akit 30 millió euróért sikerült megszerezni. | (Kép: Reuters)

A Nerazzuri azonban az idei nyáron sem volt könnyű helyzetben, hiszen a klub évek óta gazdasági problémákkal küzd, így az átigazolási időszak elsősorban a szinten tartásról, valamint a keret mélyítéséről szólt. A BL-döntős csapatból távozott Edin Dzeko, André Onana, Robin Gosens, Joaquin Correa és Marcelo Brozovic, valamint Milan Skriniar is.

Helyükre hasonló kaliberű, fiatal és rutinos játékosok érkeztek. Marcus Thuram, Juan Cuadrado és Alexis Sánchez ingyen, míg Yann Sommer, Marko Arnautovic, Yann Bisseck, Davide Frattesi pedig kvázi „fillérekért” igazoltak Milánó fekete-kék felére.

Az Inter és az AC Milan…

  • …ezidáig 221 tétmérkőzést játszott egymással, melyeknek mérlege: 83 Nerazzuri győzelem – 71 Rossoneri győzelem – 67 döntetlen.
  • első mérkőzésére 1909. január 10-én került sor, amikor is a piros-feketék 3-2-re győztek újdonsült riválisuk ellen.
  • …közötti legnagyobb arányú győzelem Rossoneri-részről 2001-ben történt (6-0), míg a Nerazzuri esetében egészen 1910-ig kell visszamennünk (5-0).
  • …is a milánói Giuseppe Meazza Stadiont tekinti otthonának, amely 1980-ig hivatalosan a San Siro nevet viselte, s a piros-feketék szurkolói még ma is jobban szeretik az utóbbi megnevezést.

(Kép: Boutique Soccer)

  • …fontos állomást jelentett több játékos karrierjében, akik ráadásul “a szomszédban is megfordultak”. Zlatan Ibrahimovic, Ronaldo, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf és Mario Balotelli is a Nerazzurinál kezdte, majd később az AC Milan színeiben értek el sikereket. Velük ellentétben Hakan Calhanoglu, Francesco Acerbi, Antonio Cassano, Edgar Davids és Roberto Baggio a Rossoneritól kerültek Milánó fekete-kék felére.

Emlékezetes mérkőzések

Inter – AC Milan 1:2 (2022. február 5.)

A mérkőzés, amelyen a Milan megnyerte a 2022-es Scudettót. Mindkét csapat jó formában érkezett a derbire, ám a címvédő Inter volt a találkozó esélyese, amely az első félidőben Ivan Perisic góljával meg is szerezte a vezetést. A fekete-kékek azonban alábecsülték a városi riválist, s Olivier Giroud-ot, aki 3 perc alatt kétszer is betalált, megfordítva ezzel a mérkőzést. Simone Inzaghiék akkor még nem is sejthették, milyen sokba kerül majd a vereség, hiszen a szezon végén a Milan 2 ponttal előzte meg az Intert, s húzta be a bajnoki címet.

Inter – AC Milan 4:2 (2020. február 9.)

Ez volt Antonio Conte második milánói derbije, miközben a Milan kispadján Stefano Pioli első ízben készült szembenézni korábbi csapatával. Az első félidő végén utóbbi örülhetett, hiszen a klubhoz frissen visszatért ikon, Zlatan Ibrahimovic vezényletével a Rossonerik kétgólos előnnyel vonulhattak szünetre. A második felvonásban aztán valósággal feltámadt az Inter. Brozovic és Vecino 2 perc alatt kiegyenlítettek, majd de Vrij és Lukaku találataival sikerült megfordítani a mérkőzést.

Inter – AC Milan 0:6 (2001. május 11.)

A 2000/01-es szezon 30. fordulójában egyik milánói óriás szénája sem állt jól, hiszen az éllovas Romától jócskán le voltak maradva, a szezon végén pedig csupán az 5-6. helyen végeztek. Ennek ellenére mégis történelmi szezon volt, hiszen a modernkori milánói derbik egyik legcsúnyább vereségét, s egyben legnagyobb Milan-győzelmét láthatta a Giuseppe Meazza/San Siro közönsége.

A történelmi 6-0-ás vereség idején a későbbi Milan-legenda, Clarence Seedorf még a Nerazzuri színeiben játszott. | (Kép: 90min.com)

Gianni Comandini gyors góljának köszönhetően a piros-feketék már az elején átvették az irányítást, s az olasz támadó a félidő vége előtt ismét betalált. Ekkor még senki sem sejtette, hogy a Milan valóságos mészárlást rendez majd, amiből a második milánói szezonját töltő Andrij Sevcsenko 2 góllal is kiveszi a részét. Rajta kívül még Giunti és Serginho voltak eredményesek, miközben a Marco Tardelli irányította Inter tejlesen szétesett.

Inter – AC Milan 4:0 (2010. augusztus 29.)

Ez a mérkőzés volt az Inter revansa a 2001-es vereségért. José Mourinho második, történelmi szezonját kezdte a fekete-kékekkel, amely a milánói klub első tripláját hozta el. A BL-győztes Inter főszereplői már a második fordulóban rendezett Derby della Madonninán bemutatkoztak: Thiago Motta, Diego Milito, Maicon és Dejan Stankovic is betaláltak. Sőt, a kezdőben ott volt a nyár új szerzeménye, Wesley Sneijder is, akinek gépe csupán egy nappal korábban landolt a milánói repülőtéren.