A Djokovic dosszié – A teniszező elhagyta Ausztráliát

Olvasási idő: 2 perc

Az utóbbi két hétben szinte minden Novak Djokovic körül forgott, legalábbis ami a tenisz világát illeti. A 20-szoros Grand Slam-győztes végül nem indulhatott el az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Íme először a teniszező körüli főbb események összefoglalója:

Január 5. – Djokovic a melbourne-i Tullamarine repülőtéren ragad, miután az ausztrál hatóságok oltás hiányában nem engedték be az országba. A teniszező azok után utazott el az Australian Openre, hogy a szervezők különengedélyt adtak neki az indulásra annak ellenére, hogy nincs beoltva.

Január 6. – Djokovic egy az országból kiutasítottaknak fenntartott hotelbe kerül.

Január 8. – A szerb ügyvédei azzal védekeznek, hogy a játékos decemberben átesett a koronavíruson. A pozitív teszt napján és utána azonban Djokovic nyilvános eseményeken vett részt és interjút is adott.

Január 10. – A bíróság döntése után kiengedték a teniszezőt a hotelból, mivel igazat adtak neki és visszakapta a vízumát.

Január 11. – Megjelennek a hírek, hogy a történetnek még nincs vége, továbbra sem biztos, hogy a világelső indulhat az Australian Openen.

Január 15. – Djokovic idegenrendészeti őrizetbe kerül, miután a bevándorlásügyi miniszter törölte vízumát. Az indoklás szerint nem akarnak vele kivételezni, mivel annak több negatív hatása is lehet.

Január 16. – A bíróság elutasította Djokovic fellebbezését, így a sportoló bejelentette, hogy elhagyja az országot.

További érdekességek és nyereményjátékok a sport világából a Facebook oldalunkon: @FociTour.hu

A 34 éves sportoló korábban többször oltásszkeptikusan nyilatkozott és sokáig nem kívánt nyilatkozni arról, hogy megkapta-e valamely vakcinát. Végül egészségügyi okokra hivatkozva kivételt kapott az oltás alól. Ez volt az oka annak, hogy az Australian Open engedélyt adott neki a tornán való indulásra.

A vízumkérvényben azonban több hiba is volt. A menedzserei például azt jelölték be, hogy nem járt az utóbbi hetekben más országokban, miközben a Monacóban található háza mellett Szerbiában és Spanyolországban is megjelent a beutazás előtti 14 napban.

Djokovic arra készült, hogy zsinórban negyedszer nyeri meg a Melbourne-ben rendezett tornát és ezzel megszerzi 21. Grand Slam-győzelmét, amellyel rekordot döntött volna. Szintén 20 győzelemnél jár Roger Federer és Rafael Nadal. Előbbi térműtéte után nem indul Ausztráliában, Nadal viszont ott lesz a mezőnyben.

A kiemelések alapján a spanyolnak nem lesz egyszerű dolga, hogy rekordot döntsön, hiszen Medvegyed, Zverev, Cicipasz és Rubljov is előtte áll a rangsorban.

Nagy kérdés még, hogy mi lesz Djokoviccsal a következő tornákon. Májusban kezdődik a Roland Garros Párizsban, június 27-én pedig már Londonba kéne utaznia, hiszen Wimbledonban jön a következő nagy torna, ahová akár velünk is elutazhatnak.

Augusztusban indul az US Open… Látva az ausztrál döntéseket, nagyon sok múlik majd az adott országok beutazási szabályain

WIMBLEDON AJÁNLATAINK

Összeállította: Elek Zoltán