A Camp Nou tele van emóciókkal. Tudja, hogy kire dobtak malacfejet a stadionban?

Hogyha Ön utazni készül valahova, akkor szinte biztosan előre megnézi azt, hogy mit érdemes az adott városba megnézni. A TOP 10-ben nem gyakori, hogy bekerül egy labdarúgó stadion is. A város leghíresebb építőművésze, Antoni Gaudí, munkája kihagyhatatlan, de a Camp Nout hiba lenne kihagyni.

Andrés Iniestáról sokan azt alítottak a múltban, hogy olyan szorgalmas, mint egy méhecske. Ma azonban a Camp Nou olyan, mint egy méhkas. Be kell vallanom, hogy a legendák nem csalnak, és aki nem hiszi, az menyen, és nézze meg  – hol máshol Európában lehetne 100-ezer embert elcsábítani egy focimérkőzésre? Ez csak Katalóniában sikerülhet.

Az FC Barcelona himnusza (katalánul: El Cant del Barça)

Egy kivételes játékos

Lehet, hogy nem is tudja, de a Camp Nou egy elég fiatal stadion. 3-éves munka után 1957-be fejezték be, és a Camp de Les Corts-ról költözött ide az FC Barcelona. Ez se volt azonban ingyen, az új stadion 336% drágább lett, mint tervezték.

A stadion építése csakis azért jött szóba, mert Kubala Lászlóra nagy tömegek voltak kíváncsijak. Kubalának magyar, szlovák és később spanyol álampolgársága is volt. Egy igazi világjáró.

Kubala a Slovan csapatába, csehszlovák válogatottba, és Barcelónába is szerepelt. A Blaugranas mezébe sikerült neki 194 gólt lőni és ezzel a csapat legjobb játékosává vált a 20. században. Utána azonban jött Messi.

 

Kubala László

Kivételes foci

Ki ellen játszotta a Barcelona az első mérkőzését a Camp Nou-ban? Nem a Real Madrid ellen, sőt nem is az Espanyol Barcelona ellen. A lengyel Legia Varsót 4:2-re győzték le. Igaz, hogy azóta a Barca már sokat változott, de még ma is lenyűgöző a hangulat a stadionban.

A barcelonai DNS tényleg létezik. Unalomig ismételt szlogen a Barcelona kapcsán a labdabirtoklás, ami a klub futballfilozófiája. De ez nem minden. Ahogy a Barca focizik, az utánozhatatlan. Október 17. sokkolva volt az egész Camp Nou, mikor a Rayo Vallecano ellen a legalacsonyabb labdatartásra tett szert a hazai csapat az utóbbi 12-évben. A Barca 5:2-re nyert, de csak 45% volt a labda a gránátvörös-kékeknél.

Kivételes csapat

“A mésque un club” kifejezést gyakran halhassuk. És hogy ez mit is jelent? A Barca több mint egy klub. A szurkolók a csapatukat nem csak a pályán buzdítsák, de a Katalónia függetlenségébe is egyet ér a csapat és a nép.

A Barca olyan játékosok végett különleges mint Kubala, Cruyff, Maradonna, Stoickov, Romário, Guardiola, Rivaldo, Ronaldinho, Xavi, Messi vagy Figo. A portugál klasszisnak azonban biztosan nincsenek szép emlékei erre az időszakra – Barcelonából Madridba átigazolni? Ezt nem lehet megbocsájtani. 2002-ben éreztették a középpályással a szurkolók mikor egy malacfejet dobtak a pályára.

Üdvözlet a lelátóról (sportskeeda.com)