75 év esszenciája – Madridban megnyílt a Formula-1 hivatalos kiállítása

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Szikora Tamás

Vannak dolgok az életben, amelyekről nem érdemes lemaradni, az F1 Exhibiton nevű tárlat pedig pont ilyen. A madridi IFEMA területén megnyílt hatalmas kiállítás ugyanis elképesztő részletességgel foglalja össze a Formula-1 lényegét, miközben a háttérfolyamatokba is betekintést enged. Mindezt úgy alakították ki, hogy a látogatók maradandó élménnyel távozzanak, a sportág rajongói mellett pedig a laikusok is megtalálják a számításaikat.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A Formula-1 jóval több egy autóversenynél. Bár ez a kijelentés közhelynek tűnhet, amit a versenyhétvégéken látunk, az egy több apró elemből álló folyamatnak az eredménye, melyek rengeteg dologra hatással vannak a pályán elért eredményeken túl. 1950 óta ugyanis a sportág elképesztő fejlődésen ment keresztül, ez pedig nemcsak az autók technikai változásaira, vagy a sebesség növekedésére igaz.

Miközben az F1 az elmúlt bő hét évtized során bejárta a világot és rengeteg embernek okozott felejthetetlen pillanatokat, a világbajnokság futamain tanultakat sikerült olyan hihetetlen módon hasznosítani, ami többek között hatással volt a közúti közlekedésre, a sporttudományra, és persze nem elhanyagolható módon a biztonságtechnológiára. Utóbbi szegmensben a Formula-1 elévülhetetlen érdemeket szerzett, de az említett dolgokon túl a pályatervezésben, a lebonyolítás tekintetében, vagy a mérnöki oldalról is iránymutatónak volt.

forrás: Formula 1 Twitter hivatalos oldala

A sportág rajongói persze ezekkel mind tisztában vannak, de az F1 Exhibition keretein belül sikerült egy olyan kiállítást létrehozni, ami a legfanatikusabb szurkolóknak is tud valami újat mutatni, azok pedig, akik úgymond ismeretlen területre tévednek, egy elég összetett képet kaphatnak. Ehhez persze fontos volt, hogy egy élményalapú tárlatot prezentáljanak, amelyen kézzel fogható bizonyítékok szolgálnak arra, hogy a Formula-1 rengeteg hőst vonultatott fel a pilótákon túl is, miközben a sport az élet számos más területét befolyásolta.

Ezt a kiállítás kurátora, Tim Harvey is elismerte, aki elárulta, hogy az F1 vezetőitől még 2017-ben érkezett az első megkeresés, azóta pedig rengeteg csapattal, versenyzővel, mérnökkel dolgoztak együtt annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebb módon mutassák be ezt a csodálatos sportot. „A nagydíjversenyzés történetében ez az első igazán nagyszabású kiállítás, amely képes ötvözni a magával ragadó technológiákat, valamint az F1 látványos történeteit. A szórakoztató, interaktív terek emellett különböző perspektívákat nyújtanak a sportág múltjáról, jelenéről és jövőjéről” – árulta el a szakember.

✈️ Repülőút a Forma-1 kiállításra Madridban + San Isidro fesztivál (2023.05.13. – 2023.05.16.)

Drámai hatások

Az F1 részéről semmiképp sem szerettek volna egy unalmas tárlatot, a cél ugyanis az, hogy ezzel is új rajongókat nyerjenek meg maguknak, miközben az érdeklődők teljesebb képet kapnak és közelebb kerülhetnek ehhez a világhoz. Az IFEMA Madrid területén június 4-ig látogatható kiállításon nagyszerűen végig vezetnek mindenkit a történelmen, hiszen az autók, a versenyzői ruházatok, illetőleg a sisakok közül is rengeteg olyan találunk, ami sorban mutatja be a különböző korszakok vívmányait. Ezek közül azonban a legmegdöbbentőbb elemként Romain Grosjean összeégett autója szolgál.

forrás: ESPN F1 Twitter oldala / F1 Exhibition

A francia pilóta a 2020-as Bahreini Nagydíjon szenvedett horrorisztikus balesetet, amelyben a Haas autója szó szerint felrobbant, a pilóta azonban szerencsésen kiszabadult a lángok közül, és az esetet súlyos sérülések nélkül megúszta. A szinte felismerhetetlenségig összeroncsolódott versenygép tökéletesen megmutatja, hogy a biztonság tekintetében mekkorát fejlődött az F1, egyúttal azt is, hogy a versenyzők továbbra is jelentős veszélynek teszik ki magukat.

Az érdeklődők összesen hét különböző szakaszt járhatnak végig, amelyek látványvilágáért és a kiállítás szervezéséért az amerikai Round Room Studios & Round Room Live felelt. Nem bíztak tehát semmit a véletlenre, mivel az említett cég hatalmas tapasztalattal rendelkezik a vándorkiállítások és színházi előadások gyártása terén, most pedig ismét sikerült egyedit alkotniuk.

✈️ Repülőút a Forma-1 kiállításra Madridban (2023.06.03. – 2023.06.06.)

Tartalmas szórakozás

A kiállítást attól függően, mekkora csoportokkal járjuk végig, körülbelül 60-90 perc alatt lehet körbejárni, az egyes termek pedig különböző élményt nyújtanak, hiszen a Formula-1 múltjába, jelenébe és jövőjébe egyaránt bepillantást nyerhetünk. Mindegyik szegletében látványos vizuális elemekkel tarkították a dolgokat, a technikai részletek mellett pedig nem felejtették el bemutatni a legendákat, vagy azokat a személyeket, akik sokat tettek a széria alakításáért. Mindemellett a gyárban folyó munkafolyamatokkal, a tesztek hátterével, a tervezési fázisokkal, valamint a felkészülés fontosságával is szeretnének mindenkit megismertetni. Összességében azt lehet mondani, hogy az F1 Exhibition amellett, hogy komplex képet ad, igyekszik az érzelmekre hatni. Akár szereti valaki ezt a bajnokságot, akár nem, érdemes lehet meglátogatni, mert biztosan új oldaláról ismerheti meg a világ egyik legkedveltebb sportját, amely sokaknak a munkáját, vagy éppen az életét jelenti.

„Ez egy fontos pont a Formula-1 életében. Ennek a világszínvonalú nemzetközi kiállításnak az elindítása lehetővé teszi, hogy a világon még több rajongó szeressen bele az F1-be” – beszélt a kiállításról az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali.Tökéletes platformot biztosít számunkra, hogy tisztelegjünk a sportág hihetetlen történelme előtt, miközben új rajongókat nyerhetünk meg magunknak. Mivel a Formula-1 továbbra is exponenciális ütemben növekszik, létfontosságú, hogy a szurkolói bázisunk a folytatásban is a tevékenységeink középpontjában álljon. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a projekthez, és segített egy olyan kiállítás létrehozásában, amely megragadja a mindannyiunk által szeretett sport szívét és lelkét” – tette hozzá.

forrás: F1 Exhibition Twitter oldala

TELJES KÍNÁLATUNK FORMA-1-ES FUTAMOKRA