4 nap Madridban: harc a bajnoki címért és a legendás fesztivál

Mindig az utolsó lépések a legnehezebbek, s ezeket általában a lehető legközelebbről szeretjük nézni. Az utolsó méterek, az utolsó gól, a legizgalmasabb tizenegyespárbajok – ki ne szeretné élőben átélni ezeket az izgalmakat?

A La Liga jelenlegi állása szerint nagyon úgy néz ki, hogy a bajnoki cím sorsa az utolsó előtti fordulóban dől majd el – azon a mérkőzésen, ahol a Santiago Bernabéu gyepén fogadja a Real Madrid a “sárga tengeralattjárót”, azaz a Villarealt.

Fesztiválhangulat, jókedv és szórakozás

Májusban rendezik meg a spanyol főváros egyik  a San Isidro-t, mely Madrid védőszentjéről kapta nevét és egy igazi színfolt a város életében.

Földmíves Szent Izidor (1082-1172; földművesek, pásztorok, napszámosok, kétkezi munkások és kocsisok védőszentje) jámbor és becsületes parasztemberként dolgozott a „madridi” Vargas családnál. Gazdája ugyan rendkívül kedvelte ezekért az erényekért, viszont irigykedő cselédtársai folyamatosan vádolták Őt. Bárhogy is hozta az élet, Szent Izidor bátran viselte sorsát és a rágalmazásokat, munkáját mindig imádsággal kezdte, Isten pedig hálából csodákkal kísérte életét, amiből összesen 438-at fűznek nevéhez.

A résztvevők többsége tradicionális ruhába öltözve (chulapo, chulapa) vonul ki a San Isidro Pradera-ra, ahol egy kifejezetten jó hangulatú, tömeges piknik veszi kezdetét május 15-én. Mindenki viszi a kis előre elkészített elemózsiáját, megterít a réten, és hajrá, indulhat a buli! Az ünnep aktívabb résztvevői -vagyis akik nem csak esznek, isznak, beszélgetnek – táncra is perdülnek, eljárnak egy chotis-t, ami a San Isidro jellegzetes tánca.

A fieszta része egy kisebb zarándoklat is, melyet általában egy lovaskocsi kíséretében tesznek meg, az út pedig hova máshova vezetne, mint a San Isidro kápolnába. Itt egy tipikus madridi ételt – cocido madrileno-t – esznek és isznak a védőszent kútjából, melynek vize gyógyító hatással bír a legendák szerint.

Az egy hétig tartó ünnep minden délutánján megtelik a madridi bikaviadal aréna is, a Ventas, hiszen még mindig nagyon sokan kíváncsiak a bikaviadalokra és a tradíció úgy diktálja, hogy ez is a San Isidro szerves része.

Mindemellett ne felejtsük el, hogy Madrid Európa egyik legszebb városa, amely híres történelmi emlékhelyeiről, parkjairól, ételeiről és éjszakai életéről, s természetesen a futballról. Mondhatnánk úgy is, hogy a világ egyik legjobb és legnépszerűbb csapatának otthona.

Amikor a Bernabéuban állva a legelső pillantásokat vetjük a stadionra, a nézőtérre és a gyepre, egyből megértjük, hogy miért nem tud ellenállni számos focista a madridi ajánlatnak. Luis Figo a rivális Barca után hozta meg döntését, a “Fenomén” Ronaldo is nagy büszkén öltötte magára a fehér mezet, névrokona, Cristiano Ronaldo az Old Traffordot hagyta ott a Királyi Gárda miatt, Zinedine Zidane pedig először játékosként, majd edzőként vált szimbólummá az épület falai közt.

Mindent vagy semmit!

Az idei szezonban a Real ismét közel került a trónhoz, amire legutóbb a 2016/2017-es idényben volt példa, hiszen ekkor hódították el legutóbb a bajnoki címet. Talán a Barca gyengébb formájának is köszönhetően csupán két pont a lemaradásuk. Ebben az évben Zidane mesterrel olyan mérkőzéseket nyernek meg, amelyre nem is számítottunk.

Benzema megmutatta, hogy a támadósor vezéregyénisége tud lenni, Zidane szárnyai alatt Vinícius és Rodrygo is kibontakozhat, a középpálya dinamikáját és lendületét Valverde adja, Courtois a kapuban egyre többször húzza le a rolót, a védelemben Mendy egyre jobban kiszorítja Marcelot.

A Villarreal elleni 3 pont dönthet mindenről. Meglehet, hogy bajnoki fesztivál (is) zajlik majd a városban, de ami a legbiztosabb: életre szóló élményekkel gazdagodhat és utazhat haza bárki, aki ebben az időszakban madridi látogatásra kötelezi el magát.

Repülős utazás a Real Madrid – Villarreal mérkőzésre ( + San Isidro fesztivál)