2024-es EB: a csoportkör legemlékezetesebb találatai

Olvasási idő: 3 perc

Azzal, hogy véget ért a csoportkör, lezárult egy fontos szakasz a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon. Az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt már túl voltunk 37 találkozón, ami tökéletes alkalmat adott arra, hogy összegezzük a kontinenstorna addigi legemlékezetesebb góljait. Volt belőlük bőven, mi pedig kiválogattunk közülük néhányat, amit mindenképp érdemes felidézni.

Kövessétek közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg:

Facebook Instagram TikTok

Németország – Skócia: Niclas Füllkrug

Németország nagy elvárásokkal futott neki a hazai rendezésű tornának. Persze a teher mindig nagy egy olyan ország válogatottján, amely 10 éven át (2006-2016) minden világversenyen eljutott legalább az elődöntőig, azóta viszont bukdácsolt a Nationalelf. A nyitómérkőzésen ez mégsem érződött a csapaton. Lehengerlő játékkal 5:1-re múlták felül az egy félidőt emberhátrányban játszó Skóciát. A második játékrészben született az egyik legszebb gól, amelyet Niclas Füllkrug szerzett. A Dortmund játékosa hihetetlen szezonon van túl, 15 gólt rúgott klubjában, BL-döntőt is játszhatott, majd rögtön az Eb első meccsén megvillant.

Horvátország – Olaszország: Mattia Zaccagni

A Lazio csatára igazi megmentője lett hazájának. Az egyértelmű volt, hogy egy győzelem és egy vereség után Olaszországnak a csoport második helyén való továbbjutáshoz bőven elég, ha döntetlent játszanak az addig mindössze egy ponttal álló Horvátországgal. Ennek ellenére az olasz válogatott nem éppen legjobbját nyújtotta, Gianluigi Donnarumát leszámítva- Azok után, hogy Spanyolország ellen majdnem mindent védett, képes volt hárítani egy horvát büntetőt, az utána következő szituációban viszont tehetetlen volt. Az olaszok tehát futhattak az eredmény után, a létfontosságú egyenlítés pedig drámai hajrában jött össze. Az Azzurritól ugyanis az eredetileg 8 percesre kiírt ráadás legvégén jött a gól, Zaccagni révén. Riccardo Calafiori nagyszerűen adta be neki a labdát középről, ő pedig tökéletesen lőtte el kapásból.

Skócia – Svájc: Xherdan Shaqiri

Skócia számára nagyon fontos volt a pontszerzés, Svájc pedig már itt szerette volna eldönteni a továbbjutás kérdését. Előbbi válogatottról nem lehetett tudni, a németek elleni csúnya vereség után talpra tudnak-e állni elég gyorsan, de abszolút meccsben tudtak lenni a svájciakkal. Rögtön a 13. percben vezetést is szereztek Scott McTominay révén, de ellenfelük gyorsan egyenlített. A 26. percben Xherdan Shaqiri talált be, mi pedig ezt a gólt emelnénk ki. Shaqiri góljával nemcsak a döntetlent harcolta ki hazájának, de egyúttal történelmet írt. A 32 esztendős játékos egyedülálló módon mondhatja el magáról a Skócia elleni találkozó óta, hogy a 2014-től számított három világbajnokságon és három Európa-bajnokságon egyaránt gólt rúgott. Ha pedig mindez nem volna elég, Shaqiri jelenleg az észak-amerikai MLS-ben szereplő Chicago Fire játékosa, a skótok elleni találatával pedig az első olyan futballistává vált, aki észak- vagy dél-amerikai klubcsapat játékosaként volt eredményes az Eb-n.

Dánia – Szlovénia: Christian Eriksen

Erisken gólja és az utána következő pillanatok mindenképp a legérzelmesebb pillanatok közé tartoztak. A dánok játékosáért mindenki elképesztően aggódott, amikor három évvel ezelőtt a legutóbbi Európa-bajnokságon a pályán kellett újra éleszteni, most pedig góllal tért vissza az Eb-re. Ezzel a találattal szerezték meg a vezetést a szlovénok ellen, Eriksen pedig kiválóan érkezett meg a labdára és fantasztikusan találta el.

Skócia – Magyarország: Csoboth Kevin

Ki hitte volna, hogy ekkora dráma alakul ki az A-csoport utolsó fordulójának azon meccsén, melyen alapvetően a harmadik helyért folyt a harc. Mi sokáig kivárásra játszottunk és a kontrákra építettünk, majd bár a helyzeteink nem akartak bemenni, hirtelen semmi sem vált fontosabbá Varga Barnabás egészségénél. Támadójátékosunk, mint utóbb kiderült súlyos arckoponyasérülést szenvedett, amikor ütközött a skótok kapusával, az esetet követően pedig ijesztő pillanatokat kellett átéljünk.

Emiatt bődületesen hosszú ráadás következett a meccs végén, végül 100 perc elteltével Sallai Rolandnak volt egy jó beadása jobb oldalról, ami Szoboszlai Domiknek nem volt jó, Csoboth Kevinnek viszont igen. Ez reményt adott nekünk a továbbjutásra, ami végül a többi csoport eredményei miatt sajnos nem jött össze, de a találatot követő eufóriát sosem feledjük.

Ausztria – Hollandia: Marcel Sabitzer

Ausztria izgalmas mérkőzésen nyert Hollandia ellen, ahol nagyszerűen játszottak, ahhoz pedig, hogy igazán fordulatosan alakuljanak a dolgok, kellettek a holland hibák is. A végeredmény itt 3:2 lett, ami egyúttal az osztrákok csoportelsőségét jelentette, a találatok közül pedig kiemelkedik Marcel Sabitzeré. Erre a 80. percben került sor 2:2-nél, tehát a győzelmet jelentette számukra. Christoph Baumgartner fantasztikusan játszotta át a labdát a védők között, Sabitzer pedig oldalról tanítani való módon rúgta el játékszert.

Ukrajna – Szlovákia: Roman Yaremchuk

Drámai meccseken született győztes találatokból volt pár ezen az Eb-n, de ez sem maradhat ki közülük. Ukrajna ugyanis csúnya verésbe szaladt bele a rajtnál, hármat rúgtak nekik a románok, így kötelező volt a győzelem a szlovákok ellen. Ez végül sikerült nekik, mert bár az első félidőben nem játszottak jól, a második játékrészben magukra találtak. Egyenlítettek, majd 10 perccel a rendes játékidő vége előtt Yaremchuk révén megfordították a találkozót. Mykola Shaparenko volt, aki nagyszerű passzt adott neki, Yaremchuk pedig elsőre épphogy le tudta venni a labdát, majd a kapuba lőtte azt.

Törökország – Georgia: Arda Guler

Az Európa-bajnokság előtt Törökország képtelen volt nyerni a felkészülési mérkőzések során, így az, hogy 3:1-re megverték Georgiát első csoportmeccsükön, hatalmas érzelmeket váltott ki a szurkolókból. Különösen Arda Guler gólja, amely a második török találat volt és fontos pontot jelentett a mérkőzésen. Az első félidő után ugyanis 1:1-re állt a találkozó, Guler pedig a szakadó esőben egy elképesztően pontos bombát eresztett meg a 16-os előteréből. Volt néhány nagy gól ezen az Eb-n eddig, de ezt mindenképp kiemelhetjük közülük.