13 dolog, amit inkább felejtsen el, ha Barcelonaban jár

Az utóbbi években Barcelonában a turisták ellen irányuló szigorításokat vezettek be. Oka a turizmus féken tartását célzó törvény, melynek értelmében nem lehet új hoteleket építeni és apartmanokat bérbe adni a városközpontban. Néhány dolog, melyet érdemes mérlegelnie annak, aki el akarja kerülni a helyiek szigorú pillantásait a katalán városban. 

Legyünk őszinték, ha járt már Barcelonában, a következő pontok közül biztosan ismerős lesz néhány. Lássuk is őket!

Paella minden étteremben

Annak ellenére, hogy a paella az egyik legismertebb spanyol specialitás, nem az egyetlen. A spanyol régiók sokban különböznek egymástól, ami a gasztronómiát illeti. A katalán ételekben felfedezhetőek a francia és az olasz konyha jegyei is. Igaz, a paellát a helyiek is előszeretettel fogyasztják, de inkább hétvégén és nagyobb események alkalmával. Tehát ne készüljön arra, hogy minden barcelonai étterem étlapján találkozni fog a paellával! Ha mégis szeretné kipróbálni ezt az ételt, akkor ajánljuk figyelmébe a barcelonai „fideuà„, változatot, mely vékony tésztával készül a rizs helyett.

Korsós sört inni

A katalánok az európai szomszédaikhoz viszonyítva kevesebb alkoholt fogyasztanak. A helyiek körében kevésbé tolerálják a részeg embereket az utcákon és tiltják a nyilvános tereken történő alkohol fogyasztást. A katalán ember nem korsóból issza a sört, hanem úgynevezett „caña„ -t rendel, mely a korsónál kisebb poharat jelent. A bort szintén kisebb mennyiségben szolgálják, mint nálunk.

Ellátogatni a piacra egy gyümölcssalátára

A turisták előszeretettel legeltetik a szemüket a piacokon kínált különféle földközi-tengeri herkentyűkön, a színes friss zöldségeken és gyümölcsökön, valamint az ínycsiklandozóan tálalt húskészítményeken. A helyiek rendszeresen járnak a nagy piacokra (például a híres Boqueria piacra), hogy beszerezzék az aznapi ebéd hozzávalóit. Ezek a piacok fontos szerepet töltenek be a város közösségi életében, annak ellenére is, hogy a korábban említett Boqueria piacon számtalan a bámészkodó turista. Rengeteg árus kezdett alkalmazkodni a turisták igényeihez, és kezdtek kínálni gyümölcssalátákat és smoothies-t. Ennek köszönhetően a helyi alapanyagok kínálata kissé visszaszorulóban van. Mindezeken túl, az idősebb helyiek számára kihívást jelent a sok turistán átverekedni magukat.

Hangos beszéd az esti és éjszakai séták alkalmával

Barcelona óvárosában rengeteg a szűk és kanyargós utcácska, melyet manapság is helyiek laknak. Az utcáról a zaj nagyon könnyen beszűrődik az öreg épületek falain belülre, így a kissé hangosabb párbeszéd is zavaró lehet az ottlakók számára, főként az éjszakai órákban. Ha nem akarja egy kellemetlen hidegzuhannyal végezni, melyet egy ablakból borítanak Önre, akkor legyen tekintettel az ottlakókra és az esti beszélgetést egy finom bor mellett inkább egy kellemes bárban ejtse meg.

A La Rambla és a gótikus negyed vonzereje

Kétség sem fér hozzá, hogy legtöbben a gótikus negyed építészeti remekművei miatt keresik fel Barcelonát. Ennek ellenére, több van itt, mint amit a La Rambla, a Park Güell vagy a Sagrada Família kínál. A város központján kívül eső negyedekben, mint a Sarrià, Poble Sec, Sants vagy az El Clot, felfedezhetjük a helyiek életvitelét. Olcsóbban és gyakran jobbat is ehetünk ezekben a negyedekben található éttermekben, mint az óvárosban, ahol az árakat és az ételek minőségét a turistákra alakították.

A Flamenco (nem) Barcelonából ered

Spanyolország egyik legfontosabb kultúrális öröksége a flamenco. Szenvedélyes történet tánccal és zenével elmesélve, mely még a legkeményebb szívet is megérinti. Feltételezhetően a tánc Andalúziából ered, a dél-Spanyolországban élt római közösségektől. Annak ellenére, hogy a flamenco később elterjedt egész Spanyolországban, főként az andalúziai hagyomány őrzi. Barcelonában találhat néhány helyet, ahol flamencot táncolnak, de ez is csak a turisták igényeinek köszönhető alakult így.

Városközpont = tengerpart

Barcelona hosszú homokos tengerpartja vonzza a fürdőzni vágyókat, legyenek turisták vagy helyiek. A katalánok nem nézik azonban jó szemmel, ha az étterembe valaki bikiniben és férfiak esetében meztelen felsőtesttel sétál be, vizes fürdőruhában. Valamely tengerparti stand esetében teljesen természetes, ha valaki a vízből kiszaladva áll meg egy gyors frissítőre, de ez nem érvényes a kikötőben és a sétányon kívül eső éttermekre.

Az angol természetes dolog

Minden nagy kozmopolita városban beszélik az angol nyelvet a hotelek, éttermek és boltok alkalmazottjai. Nyugodtan próbálkozzon Ön is a katalán vagy spanyol nyelvvel, a helyiek nagyra értékelik, ha a Hi! helyett a  ¡Bon dia! -t hallják vagy a Please helyett a „por favor” kifejezést.

A szelfibot nélkül egy tapottat sem

Mindannyian szívesen őrizzük meg a szép emlékeket a kirándulásokról fényképek formájában. A mai eszközöknek köszönhetően már nem kell más embereket leszólítanunk, hogy képet készítsünk magunkról. Ez nem jelenti azt, hogy mindenhová szelfi-bottal kell járkálni. Ugyani erről ordít, hogy turista, mely zavaró azok számára, akik a mindennapi életüket élik és éppen munkába igyekeznek, mikor a fejük felett a szelfi-botok magasodnak.

Cava, a pezsgős bor

Ha a pezsgős borról beszélünk, a francia champagne a legismertebb és az úgynevezett „crème de la crème “, a legjobbak legjobbika. A spanyol Cava is van ennyire népszerű és ismert, mint a francia testvére. Katalónia az elsők között kezdett pezsgős bort készíteni a világon, abban az időben, amikor a helyi borászok ellátogattak a Champagne régióba a 19. században. Hogy méltán nevezhessük Cava-nak a nemes italt, muszáj, hogy olyan módszerrel készüljön, mint a champagne pezsgő, vagyis a Méthode Champennoise eljárással.