Videóbírót a BL-be!

Lejátszották a 2018-19-es Bajnokok Ligája első csoportkörét. A sok szép találat és a fordulatos meccsek mellett egy piros lap szülte a legtöbb indulatot. Cristiano Ronaldo hétközi kiállítása a Valencia ellen joggal hozhatja elő újra az amúgy is napriendben lévő vitát, miszerint a VAR rendszert ebben a sorozatban is be kellene vezetni.

Valencia – Juventus

Hatalmas várakozás előzte meg a H csoport rangadóját, mindenki Cristiano Ronaldo első BL-meccsére volt kíváncsi a Juventus színeiben. Sokáig azonban nem örülhettek a portugál sztár rajongói, hiszen a támadót a 29. percben egyből piros lappal kiállították. Az eset a videók elemzése után nemhogy véleményes, de leginkább egyáltalán nem ért pirosat.

Murillo esett el a zebrák tizenhatosán belül, CR pedig műesést gyanítva idegesen odarohant ellenfeléhez, és egy látványos mozdulattal – megfogta annak feje búbját. Mivel Felix Brych játékvezető nem látta az esetet, az alapvonali kollegájával (aki szemlátomást minimum szándékos ütést vélt felfedezni) való konzultáció után hozta meg a radikális döntést. A portugálnak ez volt az első kiállítása a BL-ben, ennek megfelelően látványosan megviselte a dolog: először sokkot kapott, majd a földre vetve magát könnyek között tört ki. Valahol érthető, hiszen kevés labdarúgónak fontosabb, hogy minden percben a pályán legyen, mint Ronaldonak.

Csapata és ő azonban az eltiltás miatt is aggódhatott, hiszen félő volt, hogy a Manchester United elleni mérkőzésen sem játszhat. Azóta azonban eldőlt, hogy csak az egy meccses, automatikus eltiltást kell letöltenie, így a vörös ördögök ellen már ott lehet a kezdőben. A BL-ben minden évben előfoduló kapitális bírói tévedések után szinte érthetetlen, hogy az UEFA miért húzza-halasztja folyton a VAR technológia bevezetését a legfontosabb sorozatban, miközben már több bajnokságban tökéletesen alkalmazzák és a világbajnokságon is bemutatkozott a rendszer. A Juve játékára mindenesetre nem volt nagy hatással a portugál sztár kiválása: két büntetőt is kaptak, melyeket Pjanic értékesített, és mivel a meccs végén a Valencia tizenegyesét kivédte Wojciech Szczesny, 2-0-ra nyert az olasz csapat.

Liverpool – PSG

A csoportkör slágermérkőzése egyértelműen a két, támadófocit játszó gigász csatája volt. Nem is okozott csalódást a mérkőzés, a hazai csapat nekirontott a párizsiaknak és sok helyzetet alakítottak ki. Gól azonban csak a 30. percben született: a szemsérüléssel bajlódó Roberto Firminot helyettesítő Sturridge fejelt a hálóba. Hat perccel később Milner duplázta meg az előnyt tizenegyesből, a Pool tehát kezdhette magát nyeregben érezni. A 40. percben azonban jelezte a PSG, hogy számolni kell velük, Thomas Meunier vágta be a szépítő gólt, amely némileg váratlan volt, hiszen Tuchel csapata nem igazán találta addig az agresszív liverpooli letámadás ellenszerét.

A második félidőben is impotens maradt a PSG játéka, Neymarnak szinte nem volt említésre méltó megmozdulása, talán azt az egy megindulást kivéve, ami után Mbappéhoz került a labda, aki habozás nélkül bevágta azt a kapuba. Pár perccel a vége előtt döntetlenre álltak a felek, de az időközben becserélt Firmino megvillantotta zsenijét: egy gyönyörű csel után egy halálpontos lövéssel biztosította be csapatának a győzelmet és a 3-2-es végeredményt. Jürgen Klopp vezetésével a Liverpool lehengerlőnek tűnik, 6 forduló után 14 gólt lőve egyedüliként 100%-os mérleggel állnak a Premier League élén, és úgy tűnik, a BL-ben is ezzel a lendülettel fognak menetelni.

Inter fordítás, barcelonai erődemonstráció

A B jelű, igen erős kvartettben Barcelona-PSV és Inter-Tottenham mérkőzésekkel indult a csoportkör. A Barcelona simán hozta a hazai meccset, 4-0 lett a vége, az Eindhovennek esélye sem volt. Ismét bebizonyosodott, hogy Lionel Messi még mindig a világ egyik, ha nem a legjobbja: az argentin mesterhármassal indította a BL szezont, mellette még a fiatal Dembelé is jegyzett egy gyönyörű gólt.

Sokkal küzdelmesebben alakult a másik meccs a San Siróban. A Tottenham nagyon sokáig dominált a mérkőzésen, Eriksen megpattanó lövésével vezetést szereztek és emellett is sok helyzetet puskáztak el. Az olasz csapat szenvedett, nem tűnt úgy, hogy akár az egyenlítés is meglehet, azonban egy beadás után Mauro Icardi Puskás-díjra jelölhető kapáslövéssel egyenlített a 86. percben. Az Inter ezen felbuzdulva tovább támadott, és egy hosszabbításban elvégzett szöglet utáni fejesgóllal megfordította a meccset a hazai szurkolók óriási örömére.

City botlás, a többi esélyes hozta a kötelezőt

Óriási meglepetésre hazai pályán kapott ki a Manchester City a Lyontól. A franciák Depay és Fekir vezetésével nagyon élesen játszottak, és az apró angol hibákat kíméletlenül megbüntették. Maxwell Cornet és Fekir góljaival kettővel elhúztak, és hiába a 65%-os labdabirtoklás, vagy a 20 kapura lövés, Guradiola együttese csak Bernardo Silva góljával tudott válaszolni, és kikapott 2-1-re.

A címvédő Real Madrid a bajnoki döntetlen után kíméletlenül végigsöpört a Román. Rengeteg kihagyott helyzet után az első félidő vége előtt Isco gyönyörű szabadrúgásgóljával szereztek vezetést a blancók, amelyet a másodikban Bale és az új 7-es, Mariano Diaz nem kevésbé szép találatai követtek. Úgy tűnik tehát, hogy a Madridot ebben a szezonban sem lehet kizárni a fő esélyesek közül.

A Bayern München a Benficához látogatott, és el is hozta a kötelező három pontot. Lewandowski és Renato Sanchez góljaival simán, 2-0-ra verték az amúgy becsülettel próbálkozó és helyzeteket kidolgozó portugálokat.

A városi riválissal ellentétben a Manchester United hozta a kötelezőt, és a csapatkapitány Paul Pogba vezérletével 3-0-ra intézte el a svájci Young Boyst Bernben. A franciáknak nagyon ment ezen az estén, Pogba duplája után még Anthony Martial volt eredményes.

Szerző: Porkoláb Márton