Trónfosztás vagy bűvös nyolcas?

A 2019–2020-as német labdarúgó-bajnokság az 57. szezonja lesz a Bundesligának. Az idény 2019. augusztus 26-án kezdődik és 2020. május 16-án ér véget. A feljutók az 1. FC Köln, az SC Paderborn 07 és az 1. FC Union Berlin, a címvédő az FC Bayern München, aki nem is akármilyen rangadóval kezdi meg az idei bajnoki pontvadászatot.

Rangadó a nyitányon és a Szuperkupában

A címvédő bajorok legutóbb sorozatban hetedszer gyűjtötték be a bajnoki címet – ám a mögöttük lévő idényben nagyoncsak szorosan alakult a helyzet, hiszen mindössze két pont előnnyel zártak a Dortmund előtt. Gyakorlatilag Münchenen kívül Barcelonában és Torinóban vehetjük készpénznek a szezon végén a győztes nevét. A konkurencia azonban nem alszik: a dortmundiak a háttérben már lázasan készülődnek arra, hogy revansot vegyenek, s hogy megakadályozzák a bűvös hetedik bajnoki cím megszerzését. Dortmundban mindent igyekeznek megtenni, hogy megismételjék a 2011/2012-es fantasztikus idényt – valószínűleg a Bayern-drukkereken kívül mindenki erre vágyna, hiszen amit akkor a focivilágban műveltek, arra aligha akadnak szavak.

A Bayern München az első mérkőzését augusztus 16-án a Hertha ellen vívja meg, ami azt jelenti, hogy Niko Kovac együttesére nem vár könnyű rajt. Az első Bayern – Dortmund rangadóra (a bajnokságban) novemberig kell várni, ám a 2019-es német Szuperkupát augusztus 3-án, a Signal Iduna Parkban rendezik meg, ahol a Dortmund házigazdaként fogadja a münchenieket még az idénykezdés előtt.

Utoljára a Wolfsburg volt az a csapat, amely a két domináns csapaton kívül hódított el bajnoki címet, méghozzá a 2008/2009-es idényben. A Premier League-hez hasonlóan itt sem várható komolyabb változás ezen a téren, hogy a megszokott csapatokon kívül szálljon valaki harcba a trófeáért, s hogy további hét-nyolc egyesület a kupaszereplést érő helyekért csatázzon.

A Bayern reneszánsza

Fél évvel ezelőtt nem igazán mondtuk volna, hogy Niko Kovac jelenleg is vezetőedzőként funkcionál, hiszen a bajorok az első helyről az ötödikre csúsztak vissza, majd fokozatosan küzdötték vissza magukat az élre. A csapatot – klasszikusan – Lewandowski vitte a vállán, de James Rodriguez vagy a Premier League-ben nélkülözött Serge Gnabry is. Utóbbit a szurkolók csapat legjobb játékosának választották meg a 2018–2019-es idényben. A bajnoki cím végül meglett, de korántsem lesz teljesen nyugodt a nyár: a Robbery-páros (Robben és Ribéry) befejezték pályafutásukat Münchenben.

Mats Hummels távozása is igencsak felkavarta azt a bizonyos állóvizet a bajoroknál – ő Dortmundba tér vissza, James Rodriguez pedig két év után távozik. A német Sport Bild című lap szerint az új idényben nem tartanak igényt a rutinos középhátvéd, Jerome Boateng szolgálataira sem. Az Atletico Madridtól cirka 80 millióért érkező Lucas Hernandez viszont már bevethető lesz, a védelem másik felén pedig Pavard brillírozhat. Leroy Sané egyelőre nem hajlandó hazatérni – nehéz eset a Manchester Citytől elcsábítani, és a játékos anyagi elvárásai is magasak. Így ha az üzlet mégse jönne össze, akkor van egy B tervük. Az alternatíva pedig a Barcelona szélsője, Ousmane Dembelé lenne. Carrascora is fájna a foguk, aki elvileg visszavágyik Európába, mivel nehezen tud beilleszkedni az ázsiai világba.

Olyan hírek is világot láttak, hogy ha a németeknek nem jön össze Carrasco leigazolása, akkor Julian Draxler lenne a következő célpontjuk. A Bayern nem teketóriázik, s továbbra is azt szeretnék, hogy a liga legjobb játékosai mind együtt legyenek a klubnál, ám meg kell jegyezni: elképzelhető, hogy az idei bajnokság még nehezebb lesz számukra. Ha azonban jól sikerül az átigazolási időszak, Niko Kovacéknál felragyoghat egy új csillag is, amely az egész csapatot inspirálhatja.

Vásárlási láz Dortmundban

Lucien Favre edzőnek a világ egyik legszebb munkahelye adatott meg a Dortmundnál. A “Die Gelbe Wand” stabilan mögötte áll, s talán a szezon végén lesz is okuk az örömre. Alig kezdődött el az átigazolási időszak, sorra jöttek a játékosok: Hummels, Nico Schulz, Thorgen Hazard, Julian Brandt, Paco Alcacer, Mateu Morey. A Manchester United már hónapokkal ezelőtt „bejelentkezett” Jadon Sanchóért, aki varázslatos formában futballozik a Borussia Dortmundban, így elképzelhető, hogy az utolsó idénye lehet ez a csapatnál. Angol sajtóhírek szerint az MU bankot robbantana érte: 117 millió eurót sem sajnálnának érte. Ha minőséges bajnokságot és futballt szeretnénk látni, mindenképp érdemes ellátogatni valamely mérkőzésre, hiszen a BVB hatalmas nyomást fog ismét helyezni a müncheni riválisra.

Kik lehetnek a kihívók?

A Red Bull Leipzig még mindig veszélyes kihívást jelent, ám Keita távozása után másnak kell átvállalni a gólgyártást. A Leverkusen Brandt-et igyekszik majd pótolni, az Eintracht Frankfurt pedig egy igazán álomszerű idényen van túl – az Európa-liga szereplés és Jovic Madridba történő eladása is jövedelmező volt a klubnál. A fővárosiak is minden évben igyekszenek a kupaszereplést érő helyeket megkaparintani – a Herthánál valószínűleg idén is magasan van a mérce.

A sztárokkal teletűzdelt Bundesliga igazán vonzó lehet idén is, ráadásul az átigazolási időszak még javában zajlik, így bármilyen átlépések és meglepetések is napvilágot láthatnak. Nem érdemes kihagyni a lehetőséget, hogy akár élőben is találkozzunk a focivilág elitjeivel!

Bundesliga belépőjegyek  és utazások