Tényleg elfelejtettünk a pillanatnak élni?

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Vaverka Jakub

LeBron James nemrég az NBA történetének legeredményesebb játékosa lett, miután megdöntötte a legendás Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját. A Los Angeles Lakers sztárja ezzel megerősítette pozícióját a kosárlabda történetének legnagyobb ikonjai között. Ám nemcsak LeBron rekordot jelentő dobása, hanem az arról készült fénykép is körbejárta a világot.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

LeBron nagy pillanata

Digitális korban élünk, amikor a hírek és a pillanatképek másodpercek alatt terjednek az interneten. Nem volt ez másképp LeBron James esetében sem, akinek sikerére rengeteg reakció érkezett, s nemcsak ismert sportolóktól, hanem például a legendás rapper, Snoop Dogg és az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is üzent neki. Az amerikai kosaras nem kis dolgot ért el, hiszen ő lett az NBA történetének legeredményesebb játékosa, és nem várható, hogy a közeljövőben felülmúlják vagy akár csak veszélyeztessék a rekordját. De térjünk vissza az előbb említett fotóhoz, amelyet te is megtekinthetsz.

A felvételen látjuk, ahogy LeBron dobásakor szinte minden néző kezében ott van a mobiltelefon, hogy rögzítsék a nagy pillanatot. S most nézzük meg a lelátó alján ülő ősz hajú férfit, aki nem más, mint a Nike alapítója, a sikeres üzletember Phil Knight. Nála nincs mobiltelefon, helyette a jelenre és a mérkőzésre fókuszál. A férfi nagyban hozzájárult ahhoz, hogy LeBron James szerződést kötött a világhírű amerikai céggel, s aznap valóban megélte a kosaras nagy pillanatát, amely örökre bevonult a sporttörténelembe. Végül is ez lenne a természetes, nem?

Szomorú valóság vagy „csak” egy trend?

Mintha fontosabbá vált volna, hogy gólokat, párharcokat, koreókat, lövéseket vagy hírességeket rögzítsünk a mobilunkkal, hogy aztán az így készült fotókat és videókat a galériánkban tároljuk, esetleg kiposztoljuk azokat Facebook, Instagram, Twitter vagy TikTok profilunkra. S ha egy rajongó eljut a hőn áhított sporteseményre (ebben az esetben a Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder mérkőzésre), azt szeretné, hogy az ismerősei és a követői tudjanak róla.

Félreértés ne essék, mindenkinek joga van ahhoz, hogy azt tegyen, amit akar (amíg nem veszélyeztet másokat, nem sérti az általános erkölcsöt és nem szeg törvényt). Valahol pedig természetes, hogy ha eljutunk egy Premier League-, Bajnokok Ligája- vagy La Liga-találkozóra, esetleg a tengerentúlra egy NHL- vagy NBA-mérkőzésre, akkor meg akarjuk osztani az élményeinket a barátainkkal és a családunkkal. Az is rendben van, ha videókat és pillanatképeket teszünk közzé a közösségi oldalainkon. Végül is, erre való a közösségi média, hogy összekapcsoljon minket azokkal, akikkel fizikailag nem lehetünk együtt.

forrás: thesun.co.uk – A ghánai edző szelfije Heung-Min Sonnal a Ghána – Dél-Korea világbajnoki mérkőzés után

De nem szabad szem elől tévesztenünk azt, ami a legfontosabb, s ami mindig is az volt és lesz is: hogy a jelen pillanatnak kell élni, és a lehető legjobban ki kell élvezni azt, mert minden momentum egyedi és megismételhetetlen. Lehet, hogy mindez túl filozofikusan hangzik, de ha belegondolunk, több szempontból is van értelme. Ha az emberek a szóban forgó pillanatban inkább LeBront figyelték volna (mert bizonyára sejthették, hogy előbb-utóbb megdönti a rekordot), akkor minden bizonnyal erősebb élményben lett volna részük.

Közben több tucat, sőt több száz fotó és videó készült a nagy dobásról. Végső soron azonban az „ahány ház, annyi szokás” képlete érvényesül, avagy nincs azzal semmi baj, ha valakinek kényelmesebb a digitális világra koncentrálnia, még akkor is, amikor épp jelen van az eseményen. Nemcsak egyetlen helyes nézőpont létezik.

Hogyan „rögzíts” mindent

Ha bármilyen oknál fogva „muszáj” felvételt készítened az eseményről, amin részt veszel, próbáld ki a következőt: állítsd be a telefonodat a rögzíteni kívánt szögbe, és indítsd el felvételt, te azonban közvetlenül a pályára, a jégre vagy a palánkok felé nézz. Magam is többször alkalmaztam már ezt a technikát, aminek köszönhetően nemcsak egy elsőosztályú sportélményt kaptam, hanem videókat és fotókat is a megörökíteni kívánt pillanatokról. Ezt te is megteheted akár a himnuszok, a büntetőrúgások, a büntetődobások vagy a szétlövések alatt.

forrás: allfootballapp.com

Gyakran előfordul, hogy az így készült fényképek és videók aztán felhasználatlanul maradnak a galériában. De ilyenkor sincs gond, hiszen később is megmutathatod őket a barátoknak és családtagoknak, amikor hazaérsz, esetleg egy idő után visszatérsz majd hozzájuk. Ami viszont fontosabb, az az, amit megtapasztaltál. Az, ami benned maradt, s hogy a sportélmény hogyan töltött fel lelkileg vagy árasztott el energiával. Bárhogy is nevezzük, a végeredmény ugyanaz.

Az érzelmek nem materializálhatók, azokat meg kell tapasztalni

Nem azt mondjuk, hogy ne vigyétek magatokkal a mobiltelefonotokat a nagyobb sporteseményekre, de akár hiszitek, akár nem, jobban élveznétek a dolgot nélküle. Az „üresjáratok” alatt könnyebben észrevennétek a környezetet és a részleteket, valamint jobban magatokba szívnátok az esemény hangulatát. A zeneiparban például már megfigyelhető, hogy egyes előadók nem akarnak mobiltelefonokat látni koncertjeiken, még csak egy fénykép vagy videó erejéig sem. Ki tudja, talán ez is egy járható út.

„Veletek, mint közönséggel akarok kapcsolatban lenni, nem iPhone-okkal, iPadekkel vagy kamerákkal” – mondta korábban Kate Bush angol énekesnő, aki arra kérte rajongóit, hogy telefonok nélkül élvezzék a koncertjeit.

Összességében azonban mindenkinek a saját megítélésén múlik, hogyan jár el ezen a téren. Az NBA-ben például a nézők a telefonjuk segítségével bekapcsolódhatnak az eredményjelzőn látható különböző versenyekbe. Olyan korban élünk ugyanis, amikor minden digitális, interaktív és azonnal elérhető. Hogy ez jó vagy rossz dolog e? A válasz ott rejlik mindannyiunkban.