Szoboszlai Dominik – az ifjú és ígéretes magyar tehetség

A következő bejegyzés elolvasása 2 percet vesz igénybe.

A teljes tavaszi szezont kihagyta egy kellemetlen, elhúzódó sérülése miatt új klubjában – (RB Leipzig) – Szoboszlai Dominik, de már ígéretes hírek érkeztek az éppen felépülését aktívan abszolváló középpályásról. Vélhetően az EB-n már Marco Rossi edző rendelkezésére áll majd. Összeállításunkban felelevenítjük a fiatal tehetség eddigi fontosabb mérföldköveit, góljait és elismeréseit.

Ifjúkori csapatai

Szoboszlai Dominik 2000. október 25-én született Székesfehérváron. Pályafutását 2007-ben, hat és fél évesen kezdte el apja, Szoboszlai Zsolt – egykori tatabányai labdarúgó – kezei alatt előbb a Videotonban, majd az édesapja által vezetett fehérvári Főnix Gold FC utánpótlásműhelyben. A 2015/16-os szezont már az MTK Budapest akadémiáján töltötte. 2016 júliusában hároméves szerződést kötött a Salzburggal. 2017. június 13-án az FC Liefering bejelentette, hogy Szoboszlai náluk folytatja pályafutását.

fiatal-szoboszlai-dominik

Red Bull Salzburg

2018 januárjában a Salzburg felnőtt csapatával kezdhette meg a téli felkészülést. Január 18-án új, 2021-ig szóló szerződést írt alá. Februárban a klub benevezte a tavaszi Európa-liga mérkőzésekre. A Salzburg megnyerte a 2017–2018-as osztrák bajnokságot és Szoboszlai, mint a felnőtt keret tagja annak ellenére aranyérmet vehetett át, hogy addig egy mérkőzésen sem szerepelt az élvonalban. A Lieferingben 33 bajnokin játszott és tíz gólt szerzett. Végül május 27-én, a bajnokság utolsó fordulójában az Austria Wien ellen a jobbára fiataljait szerepeltető Salzburgban Marco Rose vezetőedző lehetőséget adott Szoboszlainak.

2020 október 17-én a labdarúgó Osztrák Kupa második fordulójában a St. Pöltent ellen 3–0-ra megnyert mérkőzésen három gólpasszt adott. Négy nappal később, az orosz Lokomotyiv Moszkva elleni hazai Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen gólt szerzett a 2–2-re végződő találkozón. A bajnokság 5. fordulójában gólpasszt adott Mërgim Berishának az Austria Wien elleni 2–0-s győzelem alkalmával, október 27-én gólt szerzett az Atlético Madrid ellen idegenbeli Bajnokok Ligája csoportmérkőzésen, ezzel pedig ő lett a legrangosabb európai kupasorozat legeredményesebb magyar játékosa.

2020 novemberében a Sport Bild német sportlap arról írt, hogy Szoboszlait a téli átigazolási időszakban a német Bundesligában szereplő RB Leipzig szerződtetné. Ugyanebben a hónapban, miután Szoboszlai az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn győztes góljával kijuttatta a magyar válogatottat a következő évi kontinenstornára, a spanyol AS sportnapilap arról írt, hogy a magyar középpályásra a Real Madrid is felfigyelt, de megemlítette a Leipzig, az Arsenal és az AC Milan érdeklődését is.

A goal.com internetes szakportál ugyancsak novemberben terjedelmes cikkben foglakozott Szoboszlaival, amelyben a következőképpen jellemezte a magyar középpályást:

„Egy igazi démon a rögzített helyzeteknél, de még ismertebb arról, ahogyan a játékostársait képes helyzetbe hozni, inkább előkészít, mint maga váltaná gólra a helyzeteket. Már most remek karmester, s kétségünk ne legyen, a világ egyik legjobb irányító középpályása válhat belőle. A legjobban a középpálya bal szélén érzi magát, innen húzhat befelé, kihasználva a nagyon jó jobb lábát.”

RB Leipzig

2020. december 17-én a német élvonalban szereplő RB Leipzig bejelentette, hogy szerződtette a magyar középpályást, aki négy és fél évre szóló, 2025 nyaráig érvényes szerződést írt alá a Gulácsi Pétert és Willi Orbant is foglalkoztató klubhoz, amit nem sokkal korábban 2026 nyaráig meghosszabbított. A lipcsei csapat 20 millió eurót fizetett érte a Salzburgnak, ezzel Szoboszlai lett a legdrágább magyar labdarúgó a sportág történetében. Nem sokkal átigazolása után nyilvánossá vált, hogy a magyar középpályás már korábban is fájdalomcsillapítókkal tudott pályára lépni a Salzburgban, miután egy gyulladás keletkezett a szeméremcsontjában. Emiatt Szoboszlai gyógykezelésre visszatért az osztrák csapathoz. Február végén a játékos menedzsere, Esterházy Mátyás úgy nyilatkozott, hogy továbbra is kérdéses, mikor léphet újra pályára a játékos. Szoboszlai végül március végén kezdte újra az edzéseket.

szoboszlai-dominik-leipzig-lipcse

A válogatottbeli sikerei

2016-ban meghívást kapott az U17-es válogatottba, megkezdve ezzel a felkészülést az őszi Eb-selejtező tornára. Még tizenöt évesen az U17-esekkel – mint csapatkapitány –, majd tizenhatodik születésnapja után néhány héttel az U19-es együttessel is továbbjutott az Európa-bajnoki selejtező első fordulójából, ráadásul mindkét gárdában meghatározó szerepet töltött be, hiszen mindkét selejtező-tornán gólt szerzett és gólpasszt is jegyzett.

2017-ben meghívót kapott Bernd Storck szövetségi kapitánytól a június 5-ei és a június 9-ei Oroszország és Andorra elleni mérkőzésekre készülő felnőtt válogatott keretébe. 2018. május 18-án Georges Leekens is behívta a válogatott keretébe. 2019 márciusában Marco Rossi is meghívta a felnőtt válogatott keretébe a szlovákok és a horvátok elleni 2020-as Európa-bajnoki selejtezőkre. Március 21-én mutatkozott be a nemzeti csapatban, a Szlovákia elleni 2–0-ra elvesztett mérkőzésen, itt az 55. percben állt be csereként Kleinheisler László helyére. Szeptember 9-én, a szlovákok ellen hazai pályán 2–1-re elvesztett mérkőzésen szabadrúgásból lőtt gólt, megszerezve első találatát a magyar válogatottban. 2020. szeptember 3-án, a 2020–2021-es UEFA Nemzetek Ligája első fordulójában az ő szabadrúgásgóljával nyert a magyar válogatott Törökországban. November 12-én az Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn a rendes játékidő hosszabbításában győztes gólt szerzett, amivel a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

Szoboszlai Dominikot 2017 októberében a The Guardian a világ legtehetségesebb 17 éves futballistái közé sorolta, majd 2019 márciusában a goal.com az 50 legtehetségesebb csodagyerek 21. helyére rangsorolta. Az UEFA 2020 januárjában a világ ötven legtehetségesebb labdarúgója közé sorolta. 2020 októberében bekerült a Golden Boy-díj legjobb húsz labdarúgója közé, ahol a 8. helyen végzett.

SZURKOLJ STÍLUSOSAN AZ EB-N – FANSHOP TERMÉKEK

Összeállította: Bazsó Tímea