Szintlépés – Hihetetlen évet zárt a magyar válogatott

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Szikora Tamás

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nemzeti együttesünk történelmi tetteket hajtott végre, hiszen a világelitbe tartozó együttesekkel vette fel a versenyt a Nemzetek Ligája A-divíziójában, kérdőjelek azonban válogatottunk és az ellenfeleink oldalán is maradtak. Mutatjuk, mit jelenthet az idei szereplés.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A Németország és Olaszország elleni visszavágók előtt Marco Rossi arról beszélt, hogy a sikerek ellenére nem lettünk fenoménok, sem a világ legjobbjai, ezek pedig fontos gondolatok voltak a részéről. Amit a kapitány úr kifejtett, az a lehető legdiplomatikusabb válasz volt arra a kettőségre, amit sokan éreztek mostanában. Bár a mutatott játék és az eredmények azt jelzik, hogy sikerült szintet lépni, sokan még mindig nem hiszik el, amit láttak. Ez a fajta hozzáállás egyébként csoporton belüli ellenfeleink oldaláról szintén érezhető volt. Az angolok és a németek a világbajnokságra készülnek, ugyanakkor egyikük sem lehet elégedett a 2022-ben mutatott eddigi teljesítményével, Olaszország pedig már másodjára marad le a tornáról, miközben regnáló Európa-bajnokként igyekszik építkezni és kijavítani a korábbi hibákat.

Sikerre éhes olaszok

2022-ben egyetlen igazi célja lehetett az olasz válogatottnak, mégpedig a Nemzetek Ligája csoportgyőzelem, miközben a fiatal és sikerre éhes játékosokból egy ütőképes csapatot kellett alkotnia Roberto Mancininek. Az 57 esztendős szakember 2021-ben Európa-bajnoki címig vezette hazáját, de a vb-selejtezős kudarc ellenére is megmaradt a posztján. Egylőre úgy tűnik, ezt sikerül meghálálnia, hiszen megnyerték a csoportot, így 2023-ban akár egy újabb európai trófeát gyűjthetnek be.

Ehhez a támadójátékban meglévő spiritusz is sokat segíthet, azon belül is főként Giacomo Raspadori. A Napoli 22 esztendős csatára ősszel kiváló formába került, előbb Anglia, majd Magyarország ellen is betalált, utóbbi esetben pedig nagyszerűen működött együtt Wilfried Gnontóval. Amellett, hogy elől láthatóan rendben vannak, a védekezésben sem voltak rosszak, hiszen csak Marco Rossi együttese kapott kevesebb gólt, ám pont a legutóbbi mérkőzés második játékrésze mutatta meg, hogy azért őket is zavarba lehet hozni. Ehhez persze még hozzá lehetne tenni, hogy júniusban becsúszott egy 5-2-es vereség a németektől, ám minden mást figyelembe véve ez valószínűleg csak egy rövidzárlatnak tekinthető.

forrás: MLSZ Facebook oldala

Véget ért a német széria

Az olaszokhoz hasonló építkezés megfigyelhető volt Németország oldalán is. A tavalyi évben nem éppen szép módon ért véget a Joachim Löw neve által fémjelzett korszak, amivel elég nagy teher nehezedett az őt váltó Hansi Flick vállára. Ettől függetlenül a szakember munkáját nem lehetett kritizálni az eredmények alapján. Miután bebiztosították a vb-n való részvételt, az NL négyesdöntőjére is jó esélyeik voltak egy olyan kiválóan rotálható csapattal, melynek szinte minden részére jut legalább egy olyan játékos, aki top bajnokságokban edződött.

Ezek után nem volt meglepő, hogy szeptemberig veretlenek voltak, ezt a szép sorozatot viszont pont mi vettük el tőlük. 1-0-s győzelmünkkel megmutattuk számukra, hogy lesz még mit csiszolni ezen a játékon, ha el akarják hozni a világbajnoki trófeát Katarból, erre pedig az utolsó mérkőzés is rátett egy lapáttal, amikor 11 perc alatt kaptak három találatot Angliától. Bár közel sem tökéletes a formájuk, és az elődöntőt sem érték el, ez a kiírás kiváló lehetőség volt arra, hogy a játékosok bizonyíthassanak a szövetségi kapitányuknak. Aki be akart kerülni az alakuló vb-keretbe, az itt komoly téthelyzetekben mutathatta meg tudását, ráadásul az A-liga 3-as számú csoportjából talán ők voltak a legbíztatóbbak az év végi torna szempontjából.

forrás: MLSZ Facebook oldala

Zuhanórepülésben az angol válogatott

Hogy mekkorát tud fordulni a világ egy esztendő alatt, arra a magyar-angol párharc tökéletes példa volt. Miközben a mi csapatunk rengeteget fejlődött, az angolok nem tudtak előre lépni, ráadásul támadásban sem voltak ütőképesek. Ezt jól mutatja az olaszok és a németek elleni első meccsük is, ősszel viszont már úgy látszott, éledeznek valamelyest. A kieséstől viszont ez sem mentette meg őket.

Egy győzelmet sem könyvelhettek el, és bár a németek elleni döntetlen bíztató volt, Gareth Southgate erősen törheti a fejét a megoldáson, mert ebben a naptári évben csak Elefántcsontpart nem vette be a kapujukat, de már ennek is fél éve. Anglia válogatottja egyébként 2018 óta egyértelműen versenyképesnek mondható, amit az Eb-döntő vagy a világbajnokságra való könnyed kijutás is alátámasztott, most azonban valami megtört. Ismerve, hogy az országban mennyire tragikusan élik meg az egyes vereségeket, fejben is érdemes lesz rendet tenni, máskülönben a csapaton lévő nyomás is problémákhoz vezethet majd novemberben.

forrás: MLSZ Facebook oldala

Álom vagy valóság?

A magyar férfi labdarúgó-válogatott minden kétséget kizáróan történelmi évet zárhat. Ezt támasztja alá, hogy az összetett végeredmény szempontjából, a legutóbbi kiíráshoz képest 23 helyet javítva a 8. helyen zártunk, de 1962 után ismét legyőztük Angliát, akiket 94 esztendeje nem vertek meg annyira, mint mi júniusban. Németország ellen is idegenben sikerült győzelmet aratni, amivel egyrészről közel kerültünk, hogy 1964 után ismét egy nemzetközi európai sorozatban szerezhessünk érmet, másfelől pedig 2004 után nyerünk ellenük ismét. Utóbbi egy barátságos összecsapás volt, tétmeccsen 1954-ig kell visszamenni, hogy magyar sikerről beszélhessünk.

Mindezen tények ellenére az elmúlt évtizedekben látott hullámvasútszerű teljesítmény után néhányan még mindig szkeptikusak, így érdemes egy pillantást vetni a játék képére. Míg korábban szinte kizárólag a masszív védekező stílusú focival volt esélyünk a nagyok ellen, idén egy bátrabb, labdabirtoklása épülő játékot láthattunk, és meccsek végi fáradság sem volt annyira látványos, mint ezt megelőzően. A válogatottunkat csak az olasz nemzeti csapat tudta semlegesíteni a pályán, de a legutóbbi alkalommal ellenük is megfigyelhető volt a fejlődés. A Cesenában lejátszott mérkőzéshez képest jóval több helyzetünk volt, a védelmi hibákat leszámítva pedig valójában csak Gianluigi Donnaruma zseniális védései mentették meg őket a góloktól.

Bár a négyesdöntő sajnos nem jött össze, csalódottak semmiképp sem lehetünk, főleg, hogy rég nem látott szituációba kerültünk. Az 2024-es Európa-bajnokság selejtezőit Magyarország az első kalapból várhatja, ami hatalmas lehetőségeket kínál a számunkra.

forrás: MLSZ Facebook oldala