Révbe érnek idén a liverpooliak?

A friss BL-győztes Liverpool az angol Premier League legújabb idényében remekül kezdte meg szereplését. Három forduló elteltével hibátlanul állnak a tabella élén, s eddig nagyon fontos kilenc pont birtokába jutottak Jürgen Klopp mester védencei. A világ egyik leghíresebb szurkolótábora minden bizonnyal idén is torkaszakadtából harsogja majd a You’ll Never Walk Alone-t, hogy belehajszolják a győzelembe kedvenc csapatukat.

 Augusztus 9-én rajtolt el a 2019–2020-as angol PL, amely 1992 óta a 28. Premier League-szezon, összességében pedig a 121. első osztályú angol bajnokság. A tavalyi évben hajszálnyira kiélezett helyzetekkel tarkított bajnoki idényt láthattunk, amelynek végén – a liverpooli szurkolók bánatára – a Manchester City emelhette magasba a trófeát. A címvédő az elmúlt három mérkőzés alatt 2 pontot bukott, így üldözőként lohol a Vörösök sarkában.

Őrült edző, reális elképzelések?

Sokan megmosolyogták Jürgen Kloppot, amikor 2015-ös érkezésekor kijelentette: négy éven belül bajnok akar lenni a Liverpoollal. Ma már semmi nevetnivaló nincs ezen, azért sem, mert legutóbb egyetlen pont választotta el ettől a csapatát. A Liverpool ellendrukkerei a döntők lúzereként gúnyolták őket, aki azonban látta a tavalyi Poolt, annak eszébe nem jut ilyet állítania. Több káprázatos feltámadás kísérte a BL-menetelést, a bajnokságban pedig minden idők harmadik legtöbb pontszámával végzett másodikként a Premier League-ben.  Idén a csapat összetétele lényegében nem változott. A sérülésből felépülő Alexander Oxlade-Chamberlain felér egy új igazolással, a távozók között pedig zömmel fiatalok vannak és az alig használt Alberto Moreno, valamint a Kloppnál sokszor csereként bevetett Daniel Sturridge. A német edző viszont azok után, hogy 2018-ban bedobásspecialistát alkalmazott, idén újabb váratlan módszerrel próbál előnybe kerülni. A Times számolt be róla elsőként, hogy Sebastian Steudtner, a világ egyik legjobb szörföse tartott foglalkozást a játékosoknak, ahol légzéstechnika és stresszkezelés mellett a koncentráció fejlesztésére mutatott technikákat. Az vitathatatlan, hogy egyedi a liverpooli munkamódszer, de érdemi erősítés nélkül zárni a nyarat elég meredek döntés egy bajnokaspiráns csapattól – a 17 éves holland hátvéden, Sepp van den Bergen kívül nem vásároltak új játékost.

„Jövőre is lesz átigazolási időszak, ez a csapat nagyon jó, sokat fektettünk bele, most csak munkára van szükségünk” – fogalmazott Klopp. S hogy igaza lesz-e? Jelenlegi állás szerint nem vonhatóak kétségbe a szavai.

Járulékos veszteség – kiütéses győzelem, sérült kapus

Bár pontosat nem tudott mondani, de a Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp szerint még hetekig nem játszhat Alisson, a csapat brazil kapusa. A 26 éves játékos a Pool idénynyitóján, a Norwich City elleni 4:1-es győzelem alkalmával szenvedett vádlisérülést egy kirúgásnál, akit emiatt le kellett cserélni, majd később kerekesszékben hagyta el a liverpooli öltözőt. „Ez a sérülés kiveszi őt a játékból egy darabig. Nem akarok jóslásba bocsátkozni, pár hétig biztosan nem játszik. Láttam híreket, amik arról szóltak, hogy hat hetet fog kihagyni, de az igazság az, hogy Ali nem sokat volt sérült karrierje során, meglátjuk, hogyan reagál a rehabilitációra” – idézi a BBC Kloppot. Alisson tavaly nyáron az AS Romától érkezett, kulcsembere volt a Bajnokok Ligáját megnyerő és a bajnokságban ezüstérmes Liverpoolnak.

A pótlása most a nyáron igazolt Adrianra hárul, aki a Norwich ellen is beállt. Sérült a harmadik számú kapus, Caoimhin Kelleher is, aki csuklótörése után lábadozik. A Pool így leigazolta a szabadügynök Andy Lonergant.

Győzelmi mámor idegenben is

Egy héttel később, augusztus 17-én győzelemmel folytatta a szereplését a Liverpool labdarúgócsapata, amely 2:1-re győzött a Southampton vendégeként is. A pooliak az első félidő végén Sadio Mané találatával szereztek vezetést. A szenegáli csatár így már 15 találatnál jár a 2019-es naptári évben az angol élvonalban, de minden tétmeccset figyelembe véve is listavezető: idén eddig 20 gólt szerzett. A 71. percben egy gyermeteg védelmi hibát követő labdavesztést Roberto Firmino használt ki. A hazaiak végül a 83. percben Danny Ings révén szépítettek, aki letámadta Adriánt, a kapus pedig egyszerűen lábon lőtte, és a labda a jobb belsőjéről a hálóba pattant, végül ennél az állásnál szólalt meg a hármas sípszó.

Az Ágyúsoknak sem termett babér az Anfielden

Ezzel a győzelemmel már csak a Liverpool százszázalékos az angol bajnokságban: Jürgen Klopp csapata az Anfielden magabiztosan, 3:1-re múlta felül az Arsenalt. Összesítésben a Pool egymást követő tizenkettedik bajnoki mérkőzését nyerte meg. Az áttörést jelentő első gól a 41. percben érkezett: Trent Alexander-Arnold jobb oldali szöglete után Joël Matip fejelt nagy erővel a léc alá. Matip egyébként 2018. szeptember 22. óta először talált be bajnoki mérkőzésen. Szalah először a 49. percben 11-esből lőtt góllal, majd az 59. percben ballal halálpontosan a hosszú sarokba gurított találattal íratkozott fel a góllövőlistára. A londoniak a 85. percben tudtak szépíteni – Lucas Torreira 11 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot.

A 4. fordulóban a 6. helyen álló Burnley csapatának kell alaposan felkészülnie, ha el szeretné húzni a bajnoki címre áhítozó Vörösök nótáját. Vajon borul a papírforma vagy egyértelmű, hogy a LFC idén nem enged kicsúszni felesleges pontokat a karmai közül?