Puskás Aréna – Közép-Európa legnagyobb, legdrágább és legmodernebb stadionja

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Ladislav Harsányi

A UEFA Európa-liga 2022/2023-as döntőjét (2023. május 31-én), országunkban, Budapesten rendezik. 2020. június 17-én az UEFA Végrehajtó Bizottsága bejelentette, hogy a 2020-as döntő elhalasztása és áthelyezése miatt Budapest ad otthont a 2023-as döntőnek.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Közép-Európa legnagyobb stadionja

A Népstadion utódja már 2002 óta viseli a legendás Puskás Ferenc nevét, de az új stadionra további 17 évet kellett várni. Amikor 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben sikertelenül pályáztak az Európa-bajnokság megrendezésére, még csak az eredeti stadion rekonstrukciójával számoltak. Az EB 2020-as pályázatukban viszont már egy teljesen új, szupermodern stadion szerepelt. A társrendezői jog elnyerésével (négy meccset rendezett Magyarország) eldőlt, hogy az új stadiont megépítik.

Az építkezés 2016 nyarán kezdődött Skardelli György magyar építész terve alapján, akinek többek között a budapesti Papp László Aréna sportcsarnok is a portfóliójába tartozik. Mindössze három év leforgása után bejelentették, hogy az építkezés befejeződött. A 67 215 férőhelyes Puskás Aréna Közép-Európa legnagyobb labdarúgó arénájával vált, az öreg kontinensen befogadóképességét tekintve a húszas lista végén landolt. Minden egyes helyről tökéletes kilátás nyílik a játéktérre, maximum 80 méteres távolságból.

Ami építkezéshez szükséges pénzügyi kiadásokat illeti, a rendelkezésre álló adatok különböznek, de ezek többsége 600 millió eurót sújt. Egy ülőhely csaknem 9000 euróba került, ami az ötödik legmagasabb érték volt a 2016 és 2019 között épült futballstadionok között Európában.

Bár teljesen új stadionról van szó, a Népstadion jellegzetes építészeti elemeinek számító pilonokat beépítették az új arénába, ami az öreg stadionra emlékeztet, a kezdőkör pontosan ott található, ahol eredetileg volt. A stadiont több mint 100 000 négyzetméteren veszi körül a Puskás Aréna park.

👉 belépőjegyes és utazási ajánlataink európai kupasorozatokra ITT

Érdekességek a Puskás Arénáról

  • Az arénát 2019. november 15-én nyitották meg, a nyitómérkőzésen Magyarország és Uruguay válogatottjai mutatkoztak be. Az uruguayi Edinson Cavani lett a történelmi első találat szerzője. A vendégek végül 2:1-re nyertek.
  • Az építkezés során 16 daru dolgozott egy 10 000 tonna tömegű acélszerkezet összeállításán, amelyet 18 pillér támaszt meg
  • Magyarország legnagyobb középülete
  • 38 lépcsőház, 27 lelátóhoz vezető lift, 45 büfé, 11 öltöző található benne
  • A néző szeme mindegyik ülőhelyen 9 centiméterrel magasabban van, mint az alatta ülő feje teteje, ugyanakkor megfelel az UEFA kritériumának, miszerint minden ülőhelynek 190 méter sugarú körben kell elhelyezkednie, amelynek középpontja a kezdőkörben van.
  • A teljes terület 208 000 négyzetméter, a stadion legmagasabb pontja 52 méter magasan fekszik

forrás: dynamictours.hu – Puskás Ferenc integet a nézőknek

Nevezetes és emlékezetes mérkőzések

A stadion ad otthont a magyar labdarúgó-válogatottnak (eddig 16 mérkőzés), valamint a Magyar Kupa döntőknek is (3). Itt zajlott a Európai Szuperkupa (Bayern – FC Sevilla) mérkőzés, négy EB 2020-as mérkőzés, három a csoportkörbeli és a egy negyeddöntős találkozó (Hollandia – Csehország) helyszíne volt. A covid időszakban 4 mérkőzést rendeztek itt a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában és 2 mérkőzést az Európa-liga csoportkörében. Főleg az angol óriásklubok, az FC Liverpool, a Manchester City, és a Tottenham Hotspur is pályára lépett a Puskás Arénában. A Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros ebben a stadionban fogadta a Juventust és az FC Barcelonát.

Pikantéria

Körülbelül 30 000 gyerek (14 éves korig) vett részt az idei Nemzetek Ligája mérkőzésen, amikor Magyarország 1962 óta először győzte le Angliát (1:0). Az angolok elleni 2021-es vb selejtezőn történt rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzéseket zárt kapuk mögött kellet megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak pont az angolok ellen.

⚽ Nézze meg a helyszínen az UEFA Európa Liga döntőjét! Belépőjegyes ajánlatunk ITT található.