PREMIER LEAGUE RADAR (1) – Történelmi csapatok a feljutók között

Olvasási idő: 3 perc

Szerző: David Zlomek

A Norwich-al együtt „jojó” kluboknak hívják őket. Miért? Mert ha sikerül is számukra a Premier League-be való feljutás, egy év múlva már ki is esnek onnan. Mint egy jojó. De a Fulhamnek most minden bizonnyal nagyobb ambíciói vannak. Velük együtt feljutott még a Bournemouth és a Nottingham Forest.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Tanulni kell a múltból

Kevesen számítottak ekkora dominanciára. A Fulham példátlan stílusban lépett át kihívóin a Championshipben, a bajnoki címet jóval a szezon vége előtt ünnepelték. A másodikhoz képest végül csak két pontos előnnyel zártak, de ha nincs a végén a formahanyatlásuk (hét meccsből négy vereség), akkor másképp nézett volna ki a tabella. A Fulhamnek tehát nem lehet más célja, mint a bentmaradás.

Mi lehet a siker alapja? Sokan azt mondanák: nem szabad „megőrülni” az elért eredményekért kapott pénzdíjaktól. Talán még emlékeztek arra, hogyan alakult a Fulham kerete a közelmúltban. A 2018/19-es szezon előtt neves játékosok árasztották el a hagyományos klub öltözőjét. Ám ez sok esetben nem garantálja a sikert, a Fulham az utolsó előtti helyről zúgott ki a Premier Ligából. Jean Michaël Seri, Aleksandar Mitrović, Alfie Mawson, Ryan Babel, Lazar Markovič, Andre Schurrle, Calum Chambers és Luciano Vietto- mind nagy pénzért érkeztek. Tizenöt új játékos egy átigazolási szezon alatt! Most úgy néz ki, nem igazolnak majd ennyi játékost.

Itt az ideje, hogy bizonyítsanak a legmagasabb szinten

Két játékost ki kell emelnünk a csapatból. Az első Aleksandar Mitrović személye. A szerb támadó tavaly 44 meccsen 43 gólt szerzett! Abszolút hihetetlen mérleg, aminek köszönhetően a bajnokság gólkirálya és gólrekordere is lett egyben. Ha van valaki, akire a Premier League-ben oda kell majd figyelni, az Mitrovič. Vajon tudja folytatni teljesítményét, vagy újra megbukik, mint a 2020/2021-es szezonban, amikor csupán három gólt szerzett?

A másik játékos szintén fontos pozíción szerepel, ő nem más, mint a kapus Marek Rodák. Már második alkalommal segítette a Fulhamet a feljutáshoz. A Premier League 2020/2021-es szezonjában viszont már nem ő védett, hanem a kölcsönbe érkező, francia Alphonse Areola. Ezúttal sem egyszerű a helyzete, ugyanis olyan spekulációkról lehetett hallani az elmúlt napokban, hogy Bernd Leno érkezhet az Arsenaltól. Pedig a szurkolók szerint is megérdemel egy esélyt a jelenlegi hálóőr.

Tudtad, hogy… ?

  • A Craven Cottage közvetlenül a Temze mellett található, mindössze fél órás sétára a Stamford Bridge-től. A „Beautiful Life” című világslágerhez videót is forgattak ebben a stadionban (részlet 2:06-tól- https://www.youtube.com/watch?v=wh-07BzfgYY)
  • A Nottingham Forest kétszer megnyerte a Bajnokok Ligája elődjének számító versenysorozatot (BEK), sőt egykori legendás edzőjükről (Brian Clough) még a „The Damned United” című film is készült. A Forest 23 év után játszhat újra a Premier League.ben.
  • Bournemouth rendelkezik a PL történetének legkisebb stadionjával (11 329 néző), jelenlegi edzőjük pedig a Fulham volt játékosa és edzője, Scott Parker.

Forrás: theguardian.com / foto: Bob Thomas

Utazz velünk Premier League mérkőzésekre: Komplett utazási ajánlataink