PL-rajt: mit tartogathat az új idény?

A 2019–2020-as Premier League 1992 óta a 28. Premier League-szezon, összességében pedig a 121. első osztályú angol bajnokság. A szezon 2019. augusztus 10-én kezdődik és 2020. május 17-én ér véget. A címvédő a Manchester City, a feljutók pedig a Norwich City, Sheffield United és a rájátszás győzteseként az Aston Villa. Ebben a szezonban vezetik be a videobírót.

Minden futballrajongó azt kívánná, hogy legalább olyan izgalmas idény álljon előttünk, mint amelynek tavaly lehettünk szemtanúi. Az angol liga a világ alighanem legjobb, legszínvonalasabb és leggazdagabb bajnoksága. Csak a televíziós jogokat tekintve a kieső Huddersfield 100 millió fontot kapott, a Liverpoolnál és a Manchester Citynél ez az összeg 150 millió fontot jelent. A legnagyobb verseny, a legjobb játékosok és edzők, a  legfantasztikusabb atmoszféra – mi mást kívánhat még egy vérbeli futballszurkoló, akinek a pálya és a stadionok a másik otthona?

A legjobb négy helyért általában hat nagy klub küzd meg, de mindig akadnak “settenkedők”, akik sorozatos meglepetéseket okozva ékelődnek be az elit közé. Lásd például a Leicester City-t: a 2015-2016-os bajnokságban Claudio Ranieri irányításával a csapat történelmi sikereket könyvelhetett el és végül két fordulóval a szezon vége előtt bebiztosította története első bajnoki címét. A fogadóirodák 5000 az 1-hez adták a Leicester City bajnoki címének valószínűségét a szezon előtt. Minden évad tartogat valamit, s olykor még a 97 pont sem elegendő a bajnoki címhez – mint legutóbb a Liverpoolnak. Nemrégiben pedig a sporttörténelem során olyan történt, amelyre még nem volt példa: a Bajnokok Ligája és az Európa Liga döntőjében is egytől egyig angol csapatok feszültek egymásnak.

Idén sikerül a Poolnak a bajnoki cím?

Az szinte biztos, hogy idén a Vörösek nem fogják hagyni, hogy bárki is útjukba álljon, ráadásul jócskán megnövekedhetett az önbizalmuk a BL megnyerését követően. 1989 óta ez lenne az első bajnoki címük. Az átigazolási piacon egyelőre nagy a csend, de Klopp mesternek nem is nagyon van miért aggódnia. Firminho, Mané és Salah maradása készpénznek vehető, s ugyan egy ideig úgy tűnt, hogy jön De Light – az Ajax játékosára a United, a Barcelona és a PSG is pályázik -, de valószínűsíthető, hogy a sejkek fölé egyik csapat sem tud licitálni. A Liverpool tavaly nyáron megpróbálta megszerezni Nabil Fekirt a Lyontól, de az orvosi vizsgálat után inkább lemondott a francia csatárról. Kloppnak azóta is nagy szüksége volna egy technikás és kreatív támadóra középen, így talán tehetnek egy másik próbát.

A Citynél nagy öröm, hogy Pep Guradiola nem megy Torinóba. A bajnoki cím után – ahogy azt a tréner is kijelentette – a fő cél a BL megnyerése lesz. A transzferpiacon egyelőre nem költekeznek, a City aranygenerációjának talán most lesz az egyik utolsó esélye, hogy Aguero-ékkal BL-trófeát emeljenek a magasba. Tizenegy idény után májusban bejelentette távozását a Manchester Citytől Vincent Kompany, az angol bajnok, Ligakupa- és FA-kupa-győztes együttes csapatkapitánya. A 33 éves védő visszatért nevelőegyesületéhez, az Anderlechthez, ahol mint játékos-edző tevékenykedik. Kompany 358 tétmérkőzésen lépett pályára manchesteriként, ám az utóbbi négy évben sokszor volt sérült, a bajnokságban húsz meccsnél többet egy évadban legutóbb a 2014–2015-ös idényben játszott.

Természetesen szót kell ejteni a Tottenhamről is, akinek a kerete jóval szűkebb, mint az átlag. Mauricio egy pillanatig játszadozott a távozás gondolatával, és kijelentette: ha a klub meg szeretné tölteni a trófeás kirakatot, ahhoz bizony játékosokat kell vásárolni. Ellenkező esetben távozik a klubtól – kérő pedig akad akármennyi.

Mire lesz képes a Chelsea Hazard és Sarri nélkül?

A Chelsea-drukkerek számára nem kezdődött valami jól a nyár: átigazolási tilalom, Hazard távozása a Real Madridhoz, Sarri-edző Torinóba igazolása sorra csapásként érte őket. Vajon újra visszatér Mourinho, netán Lampard kap esélyt? Hazard elvesztése bizonyára sok fejtörést okoz majd a Kékeknél, hiszen egy egészen elképesztő tehetséges gólgyárostól búcsúztak el. S hogy kivel pótolják őt, az egyelőre még ismeretlen tény. Egy biztos: a Kékeknek jónéhány játékost kellene vendégjátékról visszacsábítani, köztük akár az Atletico Madridnál szereplő Moratat.

Szoboszlai Dominik az Arsenalhoz tart?

Az Arsenal esetében lehet olyan érzése az embernek, hogy az egész klub filozófiája egy amolyan társadalmi kísérlet. Jött Emery, Aubameyang Lacazett-tel a támadásban, ám ebből csupán EL-döntő lett, amelyen 4:1-re maradtak alul a Chelsea ellen. Özil is újabb idényt töltött el az angol fővárosban, de ő is azok közé tartozik, akik ugyan vaskosan meg vannak fizetve, de a teljesítményük eléggé stagnál. A Football Insider szakportál értesülése szerint az Arsenal kilencmillió fontos (több mint 10 millió euró, 3,3 milliárd forint) ajánlatot tett a Red Bull Salzburgnak Szoboszlai Dominik magyar válogatott labdarúgó játékjogának megvásárlásáért. A szerdai cikk szerint a londoni klubnál régóta figyelemmel kísérik a 18 éves középpályás fejlődését. Szoboszlai iránt a Borussia Dortmund, a Lazio és a Juventus is élénken érdeklődik, az Arsenal pedig már idén nyáron szeretné kivásárolni ausztriai szerződéséből. Az osztrák csapatnak azonban nem sürgős a magyar válogatott középpályás eladása, ugyanis idén tavasszal hosszabbított szerződést 2022-ig, ráadásul néhány jól sikerült BL-meccsel könnyen feljebb mehetne az ára.

A PL legújabb idényében minden hétvégén két komoly hangvételű mérkőzés kap főszerepet, az első fordulóban pedig egyből olyan ínyencségeket láthatunk, mint a Manchester United – Chelsea, a Newcastle – Arsenal vagy a Liverpool – Norwich.

További Premier League ajánlatainkat ITT találja.